Το στοίχημα για την επιστροφή ταλέντου στη χώρα μας (brain gain) επιθυμεί να κερδίσει η Ελλάδα, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να γίνεται πόλος έλξης για εταιρείες τεχνολογίας, αλλά και για μικρότερες εταιρείες που αναζητούν υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό.
Πολυεθνικές και τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Pfizer, η Deloitte, η Cisco, αλλά και μικρότερες –ανάμεσα στις οποίες– νεοφυείς εταιρείες δημιουργούν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα μας (tech hubs), απευθύνοντας κάλεσμα και σε Ελληνες επιστήμονες του εξωτερικού να επιστρέψουν για να στελεχώσουν τις ομάδες τους. Παρά την αυξημένη ζήτηση αλλά και τον οξύ ανταγωνισμό για την εύρεση προγραμματιστών και μηχανικών, οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες που έχουν και διεθνή παρουσία αύξησαν κατά την περυσινή χρονιά τον αριθμό των εργαζομένων τους, προσεγγίζοντας τον αντίστοιχο αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν στην Ελλάδα σε θέσεις τεχνολογίας πολυεθνικές εταιρείες. Eτσι, κατά την περυσινή χρονιά, οι ελληνικές startups αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους παγκοσμίως κατά 82% από 7.000 το 2020 σε 12.785 το 2021, δημιουργώντας 5.785 νέες θέσεις εργασίας. Από τις 12.785, το 66%, ήτοι 8.536 άτομα, δουλεύει στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι είτε απασχολούνται σε γραφεία που έχουν οι startups στο εξωτερικό είτε εργάζονται σε καθεστώς τηλεργασίας. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πρόσφατη έρευνα του οργανισμού Endeavor Greece, με τίτλο «2021 Greek-tech Ecosystem Insights & 2022 Predictions», η οποία προσθέτει πως οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα κατά την περυσινή χρονιά σημείωσαν αύξηση 36%, ποσοστό που μεταφράζεται στη δημιουργία 2.304 νέων θέσεων εργασίας. Ανάμεσα στις ελληνικές startups περιλαμβάνονται οι Beat, Blueground, Hellas Direct, InstaShop κ.ά.
Μεγάλη ωστόσο πρόκληση για τον κλάδο της τεχνολογίας διεθνώς (και στην Ελλάδα) αποτελούν ο πληθωρισμός και ο φόβος μιας πιθανής ύφεσης. Αυτή η ανησυχία δημιουργεί κλυδωνισμούς στο εσωτερικό εταιρειών τεχνολογίας, πολλές εκ των οποίων είτε μειώνουν το προσωπικό τους είτε προσλαμβάνουν με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με πέρυσι.
Με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς, ενδιαφέρον εύρημα είναι πως εκτός από τις startups-scaleups με την ίδια ένταση δημιουργούν θέσεις απασχόλησης στη χώρα μας και ξένες πολυεθνικές εταιρείες. H Endeavor εντόπισε 138 ξένες εταιρείες που έχουν ιδρύσει στη χώρα μας τεχνολογικά hubs, από τις οποίες οι 73 είναι πολυεθνικές που απασχολούν περισσότερα από 8.000 άτομα σε θέσεις τεχνολογίας (8.650). Στις πρώτες θέσεις της λίστας της Endeavor είναι η Vodafone, που συνολικά απασχολεί στην Ελλάδα 3.382 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 1.140 σε θέσεις τεχνολογίας, ενώ έπεται η Teleperformance, που απασχολεί 742 άτομα στην Ελλάδα σε τεχνολογικές θέσεις. Στη λίστα εντοπίζονται επίσης η Accenture, η Nokia, η Deloitte, η ΕΥ αλλά και η IBM, που από τους 613 εργαζομένους οι 316 απασχολούνται σε θέσεις τεχνολογίας. Υψηλό αριθμό εργαζομένων σε θέσεις τεχνολογίας έχουν οι Pfizer, Atos, Openbet, αλλά και η Microsoft που από τους 458 εργαζομένους οι 212 απασχολούνται σε θέσεις τεχνολογίας.
Εκτός από αυτές, η έρευνα έχει εντοπίσει 65 εταιρείες που κατατάσσονται στην κατηγορία των startups ή των εταιρειών σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης (scaleups). Oι συγκεκριμένες εταιρείες προέρχονται από 13 χώρες και απασχολούν περίπου 650 εργαζομένους. Σύμφωνα με την έρευνα, παρότι ο αριθμός αυτός φαίνεται μικρός, η παρουσία ξένων startups στην Ελλάδα είναι σημαντική καθώς ενισχύει την εξωστρέφεια του ελληνικού τεχνολογικού οικοσυστήματος. Ετσι, στη σχετική λίστα κατατάσσονται εταιρείες όπως η Sitecore, που αναπτύσσει πλατφόρμα και υπηρεσίες ψηφιακού μάρκετινγκ, η οποία απέκτησε παρουσία στην Ελλάδα εξαγοράζοντας την ελληνική Moosend το 2021. Υψηλό αριθμό εργαζομένων απασχολεί η Etraveli Group, που μετράει στην Ελλάδα 266 εργαζομένους εκ των οποίων οι 43 απασχολούνται σε θέσεις τεχνολογίας, η αμερικανική Toptal, η Indeavor, η Global Web Index, η δανική Capture One, που πρόσφατα απέκτησε παρουσία στην Ελλάδα με την ανάπτυξη κέντρου έρευνας και ανάπτυξης, οι Sunlight.io, Rokoko, Adzuna, Fairlo, Axiomatics κ.ά. Ενας από τους λόγους που πολλές εταιρείες αποφασίζουν να αποκτήσουν παρουσία στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με την έρευνα, ο αριθμός όσων αποφοιτούν από τμήματα τεχνολογίας. Τέτοια είναι η περίπτωση της γερμανικής TeamViewer και της P&I που προσέλαβαν αρκετούς επιστήμονες, αποφοίτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο μεταξύ, το ίδιο παράδειγμα ακολουθεί και η Best Secret, εταιρεία που ειδικεύεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και αναπτύσσει ομάδα στα Ιωάννινα. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν και περιπτώσεις εταιρειών, όπως η αμερικανική Mysten Labs (αναπτύσσει τεχνολογία blockchain) αλλά και η κινεζικών συμφερόντων WhaleMicro (σχεδιάζει μικροτσίπ), που αποφάσισαν να «κάνουν» απόβαση στη χώρα μας βλέποντας παράλληλα ενδιαφέρον και από Ελληνες του εξωτερικού να δουλέψουν εκεί. Τις εταιρείες αυτές «τρέχουν» Ελληνες επιστήμονες, οι οποίοι στήνουν τεχνολογικές ομάδες στη χώρα μας.
από την Καθημερινή