Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τοποθετούμενος στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής όπου οι αρμόδιες επιτροπές, άρχισαν την επεξεργασία του νομοσχεδίου με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)», τόνισε πως «με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, ο νόμος Κατρούγκαλου θα είναι παρελθόν. Το νομοσχέδιο επηρεάζει θετικά το σύνολο της κοινωνίας».
Με αφορμή και την αναλογιστική μελέτη, που «για πρώτη φορά ιστορικά» κατατέθηκε σε σχετικό νομοσχέδιο, βεβαίωσε ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας μειώνεται μεσομακροπρόθεσμα, ως προς το ΑΕΠ, και πολύ σύντομα φτάνει στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών. Άρα, πρόσθεσε, (το νέο ασφαλιστικό) «διασφαλίζει όλες τις συντάξεις έως το 2070».
Σημείωσε επίσης ότι μεσομακροπρόθεσμα, το σύνολο της ανταπόδοσης του ασφαλιστικού, δηλαδή η δαπάνη του ασφαλιστικού, που αφορά το κομμάτι της ανταπόδοσης, έρχεται δημοσιονομικά ισορροπημένα, και καλύπτεται από τις εισφορές. «Αυτό σημαίνει απόλυτη εξυγίανση», είπε ο κ. Βρούτσης: «Η ανταπόδοση του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας θα καλύπτεται μόνο από εισφορές ενώ η εθνική σύνταξη θα είναι κρατικός προϋπολογισμός».
Περιγράφοντας σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο, είπε ότι με το νέο ασφαλιστικό οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται, και θα μειωθούν ακόμα 4% έως το 2023. Όσο για τις αναμενόμενες αυξήσεις στις συντάξεις είπε ότι αυτές θα προκύψουν για εκείνους με 30 έτη και μία ημέρα. Όσοι έχουν προσωπική διαφορά, αυτή θα μειωθεί μέσα από τον συμψηφισμό, επισήμανε, δε, ότι από 1/1/2023 που έρχονται αυξήσεις λόγω τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και ΑΕΠ, θα επιταχυνθεί η γρηγορότερη αύξηση των συντάξεων.
Αύξηση θα δοθεί και στην επικουρική σύνταξη, και αυτό αφορά 280.000 συνταξιούχους, είπε, λέγοντας ότι η αύξηση αυτή θα κυμανθεί από 5-200 ευρώ ή 99,5 ευρώ μεσοσταθμικά.
Απαντώντας στην κριτική για κατάργηση της 13ης σύνταξης, είπε ότι δεν υπήρξε ποτέ. «Μια 13η σύνταξη στοιχίζει 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε 970 εκατ. Δεν ήταν 13η σύνταξη αλλά προεκλογικό επίδομα για την προσέλκυση της ψήφου των συνταξιούχων», είπε, λέγοντας ότι «όσα χρήματα θα δίνονται, αυτό θα γίνεται με ασφαλιστικούς κανόνες και όχι με όρους κατανομής».