Για πρώτη φορά σε 106 χρόνια, χιλιάδες νοσηλεύτριες και νοσηλευτές θα απεργήσουν τη 15η και την 20ή Δεκεμβρίου, με κεντρικό αίτημα αυξήσεις μισθών, ανακοίνωσε το συνδικάτο που εκπροσωπεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στον κλάδο, καθώς συνεχίζεται ο πυκνός απεργιακός χειμώνας που, πέρα από το ό,τι δείχνει τη σοβαρότητα της κοινωνικής κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας (NHS).
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αυτές είναι οι πρώτες και είναι πιθανό να ακολουθήσει σειρά άλλων, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημά τους να τους δώσει αυξήσεις μισθών 5% πάνω από τον πληθωρισμό.
Κατά εκτιμήσεις, ο μισθός των μελών του νοσηλευτικού προσωπικού έχει μειωθεί κατά 20% από το 2010, ειδικά το τρέχον διάστημα, με την κρίση του κόστους ζωής, καθώς ο πληθωρισμός ξεπερνά το 11%. Οι ετήσιες μεικτές απολαβές μόλις διοριζόμενης νοσηλεύτριας ή διοριζόμενου νοσηλευτή ανέρχονται σε 27.000 λίρες (31.400 ευρώ).
«Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν αντέχει πια να το θεωρούν δεδομένο, λέει φτάνει πια χαμηλοί μισθοί και επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο στελέχωσης, φτάνει πια να μη μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς μας τη φροντίδα που τους αξίζει», τόνισε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου που εκπροσωπεί το νοσηλευτικό προσωπικό, του RCN (Royal College of Nursing), ο Πατ Κάλεν.
Ο κ. Κάλεν πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ δεν θέλησε να αρχίσουν καν επίσημες διαπραγματεύσεις τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν αφότου το RCN ανήγγειλε την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση του νοσηλευτικού προσωπικού τα εκατόν έξι χρόνια ύπαρξής του.
Ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ δήλωσε πως το αίτημα του νοσηλευτικού προσωπικού σημαίνει πως θα έπρεπε να δοθούν αυξήσεις μισθών 19,2%, που θα κόστιζαν στο δημόσιο 10 δισεκ. λίρες τον χρόνο, υποσχόμενος πως θα λάβουν αυξήσεις 1.400 λιρών φέτος. «Είναι δύσκολοι καιροί για όλους», και τα αιτήματα του RCN θα ήταν «υπερβολικά ακριβό» να ικανοποιηθούν, επέμεινε ο κ. Μπάρκλεϊ.
Πρόσθεσε ότι το NHS καταρτίζει σχέδιο για να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που θα προκαλέσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του.
Οι ιστορικές κινητοποιήσεις αυξάνουν την πίεση για τον πρωθυπουργό των Τόρις, καθώς η Βρετανία έχει μπροστά της το φάσμα της ύφεσης και βιώνει κρίση κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό να φθάνει το 11,1% τον Οκτώβριο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών.
Το NHS, άλλοτε το καμάρι της Βρετανίας, που προσφέρει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη από το 1948, έχει σήμερα λίστες αναμονής με 7 εκατομμύρια ασθενείς που περιμένουν εισαγωγή για επεμβάσεις ή άλλη περίθαλψη στα νοσοκομεία. Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων πιέζονται ολοένα περισσότερα.
«Γιατί στο καλό αρνείται ο υπουργός Υγείας να διαπραγματευτεί με τις νοσοκόμες και τους νοσοκόμους;» διερωτήθηκε ο σκιώδης υπουργός των Εργατικών Γουές Στρίτινγκ. «Οι ασθενείς είναι ήδη αδύνατον να λάβουν την περίθαλψη που χρειάζονται έγκαιρα, οι απεργίες είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται — και παρ’ όλ’ αυτά η κυβέρνηση το αφήνει να γίνει όλο αυτό».