Φούντωσαν ξανά τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου παρά το γεγονός ότι έχουν διαψευστεί κατηγορηματικά τόσο από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όποτε κι αν του έχει τεθεί το ερώτημα. Ομως, καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει και στην προκειμένη περίπτωση την πυρκαγιά άναψαν οι εισηγήσεις που έχει δεχτεί ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο εκλογικό σύστημα με στόχο τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας.
Οι υπέρμαχοι των σχετικών αλλαγών προτείνουν να ανέβει το όριο εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5% και να δοθεί ένα έξτρα μπόνους εδρών ανάλογα με τη διαφορά που θα χωρίζει το πρώτο με το δεύτερο κόμμα. Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης είναι από τα κυβερνητικά στελέχη που δημόσια έχουν τοποθετηθεί θετικά απέναντι στο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, δηλώνοντας ότι δεν πιστεύει καθόλου στις κυβερνήσεις συνεργασίας.
Επιπλέον, όσοι εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου επισημαίνουν ότι θα είναι μια κίνηση που θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, καθώς ουσιαστικά και με βάση τη λογική θα αναγκαστεί να υπερψηφίσει, δεδομένου ότι σε διαφορετική περίπτωση η στάση του κινδυνεύει να ερμηνευτεί και σαν ομολογία ήττας.
Φυσικά, ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που θα πάρει την οριστική απόφαση και μέχρι στιγμής είναι σε ισχύ η κατηγορηματική θέση του όταν ρωτήθηκε σχετικά στην 88η ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι και οι εκλογές του 2027 θα γίνουν με το ίδιο εκλογικό σύστημα. Με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο έχει διαψεύσει τα εν λόγω σενάρια, τουλάχιστον δύο φορές το τελευταίο διάστημα, και ο Παύλος Μαρινάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και συζήτηση για τροποποίηση του εκλογικού νόμου, ενώ σημείωσε πως όσοι αναφέρονται σε αυτό απλώς εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις τους.
Η αλήθεια είναι πως όσοι γνωρίζουν καλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα έκανε ένα τέτοιο βήμα. Και αυτό διότι έχει δείξει εμπράκτως ότι κινείται στον πολιτικό στίβο χωρίς τέτοιες εκπλήξεις. Αλλωστε πεποίθηση των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου και φυσικά και του ίδιου του πρωθυπουργού, είναι ότι αν η κυβέρνηση υλοποιήσει το πρόγραμμα με το οποίο κέρδισε μια δεύτερη τετραετία, η Νέα Δημοκρατία θα έχει πάλι τον πρώτο λόγο για να κινηθεί σε ποσοστά αυτοδυναμίας για μια τρίτη διαδοχική κυβερνητική θητεία. Μέχρι τις κάλπες του 2027 μεσολαβούν περίπου 2,5 χρόνια κατά τα οποία η ζωή των πολιτών θα γίνεται σαφώς καλύτερη και οι καλές επιδόσεις της οικονομίας θα φτάνουν και στις τσέπες κάθε Ελληνίδας και κάθε Ελληνα.
Στην Αθήνα χιλιάδες νέοι πολιτικοί από κάθε γωνιά της Ευρώπης
Το πρόσφατο συνέδριο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), το οποίο ολοκληρώθηκε στην Αθήνα, αποτέλεσε ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, φέρνοντας κοντά νέους πολιτικούς απ’ όλη την Ευρώπη. Με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.000 νέων, το συνέδριο ανέδειξε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της σύγχρονης Ευρώπης, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές που αφορούν τη νεολαία, την καινοτομία και την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες, είχε ιδιαίτερη βαρύτητα. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της νεολαίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής, όπως η κλιματική αλλαγή, η ψηφιακή μετάβαση και η οικονομική ανάπτυξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, την ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.
Η εκδήλωση στην Αθήνα αποτέλεσε μια δυναμική ευκαιρία για τους νέους να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, ενώ η παρουσία του πρωθυπουργού ενίσχυσε το μήνυμα της δέσμευσης της Ελλάδας για την προώθηση μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης.