Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα σχετικά με το γεγονός ότι οι βουλευτές των Σπαρτιατών θα κάθονται στα έδρανα της Βουλής ακριβώς πίσω από αυτά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί πριν από την ορκωμοσία, η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία φαίνεται πως θα αποτελέσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αντιπρόεδρος της Βουλής, είχε ζητήσει από τον κ. Τασούλα να μη διασπαστεί η ΚΟ του κόμματος σε ό,τι αφορά τις θέσεις που θα κάθεται, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό και υλοποιήθηκε. 

Ωστόσο, στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκε πως πίσω ακριβώς από τους βουλευτές του θα βρίσκεται όλη η ΚΟ των Σπαρτιατών, πράγμα που τους ενόχλησε και οδήγησε στη σχετική επιστολή διαμαρτυρίας του κ. Φάμελλου προς τον κ. Τασούλα. Στην επιστολή αυτήν, ο κ. Φάμελλος υποστηρίζει ότι θεωρούν απαράδεκτο ότι επιλέχθηκε η τοποθέτηση του κόμματος Σπαρτιάτες στα έδρανα της Αριστεράς στη Βουλή: «Είναι κάτι αναντίστοιχο με την ιστορία της Βουλής και γενικότερα των κοινοβουλίων».

Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κανένα πρόβλημα να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους κομμάτων, όπως η Χρυσή Αυγή, οι Σπαρτιάτες και όχι μόνο, ψωνίζοντας έτσι ψήφους λίγο πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου στα θολά και επικίνδυνα νερά της ακροδεξιάς. Απλά αξίζει να επισημανθεί και αυτό.

Οι Σπαρτιάτες ήθελαν να κάθονται πιο μπροστά

Άξιον αναφοράς ομοίως είναι πως το ζήτημα της χωροταξίας απασχόλησε και τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι με τη σειρά τους ζήτησαν από τον κ. Τασούλα να κάθονται στα μπροστινά έδρανα. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες ο Βασίλης Στίγκας, πρόεδρος των Σπαρτιατών, υποστήριξε το αίτημά του, λέγοντας ότι η Ολομέλεια έχει πέντε πτέρυγες και οι Σπαρτιάτες είναι το πέμπτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα.

Το αίτημα ωστόσο απορρίφθηκε, όπως απορρίφθηκε και η σκέψη να τοποθετηθούν στα ορεινά άκρα δεξιά έδρανα, σημείο όπου πριν από κάποια χρόνια είχε τοποθετηθεί η ΚΟ της Χρυσής Αυγής καθώς θα προκαλούσε πολυδιάσπαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας. Υπο αυτά τα δεδομένα κρίθηκε ως βέλτιστη λύση να πάρει η Νέα Δημοκρατία το σύνολο των εδράνων που απλώνονται στις δύο δεξιότερες πτέρυγες. Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά στα μπροστινά κεντρικά έδρανα. Σταθερή θέση διατηρεί και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη «βιτρίνα» των κεντροαριστερών εδράνων ενώ ακριβώς δίπλα τους παραμένει η ΚΟ του ΚΚΕ. 

Στις τέσσερις ορεινές πτέρυγες που απλώνονται από τα κεντρικά έδρανα και προς τα αριστερά τοποθετήθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα. Συγκεκριμένα πίσω από το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε η ΚΟ της Ελληνικής Λύσης. Ακριβώς δίπλα τους και πίσω από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν οι βουλευτές της Νίκης. Αριστερότερα αλλά στο ίδιο ύψος τοποθετήθηκαν οι Σπαρτιάτες ενώ τέρμα αριστερά πίσω από το ΚΚΕ κάθισαν οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι θέσεις στις οποίες θα διατάσσονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες αποτελεί θέμα διαβούλευσης του προεδρείου και των κομμάτων. Για αυτό, τέλος, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας της Βουλής, οι θέσεις πρόκειται να παραμείνουν ως έχουν και επισημαίνουν ότι ο τρόπος που θα καθίσουν οι βουλευτές δεν είναι θέμα δεοντολογίας και κανονισμού.