Ο «μικρός» πια ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται περίπου τρεις εβδομάδες πριν από την εκλογή του νέου προέδρου και σε μια κομβική στιγμή για το «πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα» ξεκίνησε, λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, η καμπάνια-κάλεσμα για να συμμετέχουν οι πολίτες στις κάλπες για τον νέο πρόεδρο.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Με κεντρικό σύνθημα «10 Σεπτεμβρίου συμμετέχω. Το αύριο ξεκινά από εμάς», η διεξαγωγή της καμπάνιας είχε αποφασιστεί σε ειδική σύσκεψη των τεσσάρων υποψηφίων, Εφης Αχτσιόγλου, Νίκου Παππά, Στέφανου Τζουμάκα και Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην Κουμουνδούρου, στα μέσα Ιουλίου. 

Στόχος της είναι «η ενημέρωση και η ενεργοποίηση των πολιτών εν όψει της διαδικασίας ανάδειξης προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς από την πρώτη στιγμή –εξαιτίας και των εξαιρετικά αρνητικών για την Κουμουνδούρου εκλογικών αποτελεσμάτων– εκφράστηκε στα ηγετικά κομματικά κλιμάκια η εκτίμηση πως θα έχει αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ πρόσημο το τυχόν μικρό εύρος της συμμετοχής των πολιτών στην κρίσιμη διαδικασία επιλογής του προσώπου που θα διαδεχθεί τον παραιτηθέντα... άχαστο. 

Πρώτος είχε χτυπήσει το καμπανάκι ο Δημήτρης Παπαδημούλης λέγοντας: «Τα μηνύματα που παίρνω από τον κόσμο είναι ότι λίγο τον αφορούν τα εσωκομματικά μας». Στον ειδικό ιστότοπο vote.syriza.gr, υπάρχουν οι φωτογραφίες των «4» –για την ώρα–, που συνοδεύονται από σύντομα βιογραφικά τους, αναρτήσεις με συνεντεύξεις, άρθρα τους, στο πλαίσιο της προεκλογικής διαδικασίας, αλλά και παραπομπή σε ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου οι «φίλοι» μπορούν ηλεκτρονικά να κάνουν την εγγραφή τους ως μέλη του κόμματος. 

Στις εκλογές θα μπορούν να μετέχουν μόνο μέλη του κόμματος, αρκεί να αποφασίσουν να αποκτήσουν την ιδιότητα του κομματικού μέλους έστω και την τελευταία στιγμή. Κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τη συνοχή του κόμματος. Παρότι όλοι οι υποψήφιοι βρίσκονται σε καλοκαιρινούς προορισμούς, συνδυάζοντας από εκεί τη θερινή ραστώνη και τις πολιτικές παρεμβάσεις τους, ξέρουν ότι ο αριθμός που θα νομιμοποιήσει τις διαδικασίες εκλογής μπορεί να είναι η αρχή του τέλους για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι παρεμβαίνουν με τον τρόπο τους δίνοντας το δικό τους ξεχωριστό στίγμα για τη συμμετοχή. 

Η Εφη Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι «σήμερα η πρόκληση είναι τα μέλη μας στο σύνολό τους να συμμετέχουν ενεργά στις νέες δομές του κόμματος και φυσικά πριν από αυτό ενθαρρύνουμε τους πολίτες, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να προσέλθουν μαζικά στις εσωκομματικές εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου, όπου θα μπορούν να λάβουν μέρος όχι μόνο όσοι είναι ήδη μέλη, αλλά και εκείνοι που θα αποφασίσουν να εγγραφούν την ίδια εκείνη ημέρα. Η μεγάλη συμμετοχή θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας, γιατί δεν θα δώσει μόνο σε εμάς δύναμη να συνεχίσουμε, αλλά θα αποτελέσει και ένα μήνυμα συσπείρωσης της αντιπολίτευσης για το στοίχημα που θα κληθούμε να κερδίσουμε την επόμενη ημέρα. Κι αυτό το στοίχημα δεν είναι άλλο από το να επαναφέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε τροχιά διεκδίκησης της ευθύνης της διακυβέρνησης». 

Με παράλληλη λογική κινείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι «οι αριθμοί των ατόμων που προσήλθαν για την εκλογή του Αλέξη ήταν εντυπωσιακοί, το πρόβλημα ήταν ότι πολλοί δεν εντάχθηκαν στην καθημερινή πολιτική δουλειά των οργανώσεών μας», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «η προσπάθεια θα συνεχιστεί με ένταση, δίνοντας περισσότερα δικαιώματα στα μέλη, ταυτόχρονα με την υποχρέωση παραγωγής πολιτικής και συμμετοχής στην κίνηση της κοινωνίας». 

Εκκληση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία κάνει συνεχώς και ο Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι «καλούμε κάθε άνδρα και κάθε γυναίκα, κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκράτη πολίτη να δώσει το “παρών” στην επιλογή της πορείας της προοδευτικής παράταξης της χώρας, στο μετασχηματισμό μας. Να προσέλθει στις κάλπες όχι ως ενοικιαστής, όχι ως επισκέπτης, όχι ως ανεκπαίδευτος, αλλά ως ίσος μεταξύ ίσων, ως συνδημιουργός που έρχεται με γεμάτες τις ιδεολογικές αποσκευές του και περήφανος για τους αγώνες και την ιστορία του». 

Παράλληλα, με το δικό του ξεχωριστό στιλ εκκλήσεις για τη συμμετοχή κάνει συνεχώς και ο Στέφανος Τζουμάκας. 

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι ο αριθμός των 150.000 συμμετεχόντων που είχε συγκεντρώσει ο... ηγέτης στην εκλογή του στο τελευταίο συνέδριο έχει περάσει οριστικά στην Ιστορία. Σήμερα οι κομματικοί ινστρούχτορες, βλέποντας και τα διαλυτικά φαινόμενα που επικρατούν στον κομματικό μηχανισμό, μιλούν για επιτυχία αν προσέλθουν να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές 70.000 μέλη. Κάποιος, δε, προερχόμενος από το παλιό ΚΚΕ το ορθόδοξο θυμήθηκε μια παλιά ρήση του Στάλιν που έλεγε ότι «δεν έχει σημασία πόσοι θα ψηφίσουν, αλλά ποιοι θα μετρήσουν αυτούς που θα ψηφίσουν». 

Στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ όμως ούτε και ένα τέτοιο σενάριο –πλέριας δημοκρατικότητας– δεν θα είχε επιτυχία, αφού οι αντιπαραθέσεις και τα αλληλοκαρφώματα δημιουργούν ήδη συνθήκες διάλυσης, χωρίς στο ελάχιστο να διατηρούνται κομματικά «στεγανά». Ενα νούμερο κάτω των 70.000 συμμετεχόντων απλά καθιστά με το καλημέρα τον νέο πρόεδρο που θα εκλεγεί ως το πρόσωπο που θα ρίξει τους τίτλους τέλους σε ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την περίοδο της Μεταπολίτευσης, που θα περάσει στην ιστορία σαν ένα κόμμα διαμαρτυρίας...