Σε νέες χρηματοδοτήσεις, της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά προς τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, στοχεύει, μέσα στο 2020, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανανεώσεις πιστωτικών ορίων, όπως επισήμανε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος, Χρήστος Μεγάλου, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ενώπιον δεκάδων συνεταιριστών, στο πλαίσιο της 28ης διεθνούς έκθεσης Agrotica.
“Σήμερα εξυπηρετούμε πάνω από 300 αγροτικούς συνεταιρισμούς, με ενεργά χρηματοδοτικά όρια ύψους 400 εκατ. ευρώ” σημείωσε o κ.Μεγάλου, γνωστοποιώντας ότι, μόνο το 2019, οι καθαρές χορηγήσεις της Τράπεζας προς τους αγροτικούς συνεταιρισμούς αυξήθηκαν άνω των 70 εκατ. ευρώ.
“Για το 2020 οι στόχοι είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι” πρόσθεσε, αναφερόμενος στις νέες χρηματοδοτήσεις, που θα προσεγγίσουν όπως είπε τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι αυτή η αύξηση βρίσκεται σε ταύτιση με την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Συμπλήρωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει κυρίαρχη θέση στον αγροδιατροφικό τομέα, με συντριπτικό μερίδιο αγοράς στη χρηματοδότηση των συλλογικών οντοτήτων, που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ενώ είναι και το μοναδικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη χώρα με αυτοτελή και εξειδικευμένη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Τραπεζικής. Πέραν δε, του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας που εφαρμόζει, στηρίζει και την ενίσχυση των εξαγωγών, σε σύμπραξη με τη Πειραιώς Factors, με νέες χορηγήσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ το 2019, κυρίως σε εξαγωγικές δράσεις.
Ο κ.Μεγάλου επανέλαβε ότι ο στόχος της Τράπεζας για τις νέες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσα στο 2020 αναβαθμίζεται στα 5 δισ. ευρώ, έναντι 4,1 δισ. το 2019. Διευκρίνισε δε τα 4 δισ. ευρώ κατευθύνονται στον επιχειρηματικό τομέα.
Προς ολοκληρωμένη πρόταση για τις ΑΠΕ των αγροτών
Συμπλήρωσε ότι η Τράπεζα ‘παρακολουθεί από κοντά τις διαβουλεύσεις σχετικά με το Νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα”, επισημαίνοντας πως, “κατά δήλωση, η εφαρμογή μόνο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) -με υψηλότερο στόχο για συμμετοχή τους στην κατανάλωση ενέργειας έως το 2030 το 35% σε σχέση με το σημερινό 18%- και η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εργοστασίων μπορεί να αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων σε ποσό 8 δισ. ευρώ και την εγχώρια προστιθέμενη αξία κατά 20,7 δισ. ευρώ”. Γνωστοποίησε δε ότι η Τράπεζα έχει δρομολογήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα τη δημιουργία ολοκληρωμένης πρότασης για τις ΑΠΕ των αγροτών, “η οποία θεωρούμε ότι θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σας”.
Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, οι νέοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι αποτελούν “κλειδί” για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027. Με αφετηρία αυτή την παραδοχή, η Τράπεζα ήδη συνεργάζεται με περισσότερους από 40.000 νέους αγρότες, μέσω προϊόντων όπως το εξειδικευμένο Δάνειο Νέων και Νεοεισερχόμενων Αγροτών με ευέλικτα χαρακτηριστικά και ικανή περίοδο χάριτος και η δυνατότητα συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Τραπεζικής Μικροχρηματοδότησης έως € 5.000 με γρήγορες διαδικασίες.
Αισιόδοξος για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς
Αισιόδοξος για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας εμφανίστηκε κατά την ομιλία του, στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, επικαλούμενος τους πρόσφατους οικονομικούς δείκτες, ενώ αναφερόμενος ειδικά στην αγροτική οικονομία επισήμανε ότι γεωγραφική θέση της χώρας, το κλίμα, η μορφολογία του εδάφους, το περιβάλλον και η παράδοση μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να δημιουργήσουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που να αναγνωρίζονται διεθνώς. “Αυτά τα χαρακτηριστικά θα δώσουν προβάδισμα σε μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μεγάλους, διεθνείς παραγωγούς όπως η Ισπανία, η Τουρκία ακόμα και η Αίγυπτος” υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι για να βελτιωθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της Ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, θα πρέπει να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος και μεγέθους, να εισαχθούν νέες τεχνολογίες, να γίνουν επενδύσεις και να μειωθεί το κόστος.
“Ένας ρεαλιστικός τρόπος για να γίνει αυτό, είναι η ανάπτυξη κάθε μορφής συμπράξεων ανάμεσα σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, όπως είναι κυρίως οι συνεταιρισμοί, αλλά και οι ομάδες παραγωγών. Παγκοσμίως, οι συνεταιρισμοί που υπάρχουν αριθμούν πάνω από 1 δισεκατομμύριο μέλη και απασχολούν 280 εκατομμύρια εργαζόμενους. Οι 300 μεγαλύτεροι συνεταιρισμοί παγκοσμίως, καταγράφουν ετήσιο κύκλο εργασιών 2,3 τρισ. δολ., με το 35% αυτών να αποτελούν αγροτικά σχήματα. Στην Ευρώπη περισσότεροι από 7 εκατομμύρια αγρότες οργανώνονται σε 22.000 αγροτικούς συνεταιρισμούς. Αυτοί οι συνεταιρισμοί επεξεργάζονται και εμπορεύονται το 40% της παραγωγής του αγροτικού τομέα. Η Τράπεζα Πειραιώς ως η ηγέτιδα Τράπεζα στον αγροδιατροφικό τομέα, προσεγγίζει με μακρόπνοη αντίληψη τα συνεργατικά σχήματα και πιστεύουμε ότι οι σύγχρονοι και υγιείς συνεταιρισμοί του σήμερα και του αύριο πρέπει να λειτουργούν ως υπόδειγμα, να δείχνουν τον δρόμο. Πρέπει να λειτουργούν ως υγιείς επιχειρήσεις και να ανταγωνίζονται επάξια τις άλλες εταιρικές μορφές ιδιωτικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται στο εγχώριο και παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον” κατέληξε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.