Το βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών απένειμε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι – και μέσω αυτού στον λαό της Ουκρανίας, που αγωνίζονται με θάρρος, στην πρώτη γραμμή – ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum. “Δεν αγωνίζονται μόνο για τη δική τους ελευθερία, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία τους. Για το δικαίωμά τους να επιλέξουν τον δικό τους δρόμο και τη δική τους ζωή. Αγωνίζονται και για τις ευρωπαϊκές αξίες, για την ίδια την ιδέα που γεννήθηκε σε αυτήν την πόλη πριν από 2.500 χρόνια: Τη Δημοκρατία. Τον τρόπο ζωής όλων μας. Παλεύουν και για εμάς”, τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος κατά την απονομή του βραβείου.

“Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα του, τον περασμένο Φεβρουάριο, o Πρόεδρος Ζελένσκι έχει συνδυάσει με μαεστρία τα χαρίσματά του με την εξαιρετική αλληλεπίδρασή του στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεφυρώνοντας τις φυσικές αποστάσεις, σπάζοντας τα εθνικά, πολιτισμικά ή γλωσσικά εμπόδια και ταυτόχρονα παλεύοντας ενάντια στις πιθανότητες, διαψεύδοντας τις προβλέψεις και κάνοντας τα αδύνατα, δυνατά, τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Ο λόγος του είναι οικουμενικός. Είναι ο λόγος που μάς συγκινεί όλους, καθώς αντιστέκεται στη βαρβαρότητα, έχοντας γίνει σύμβολο ηρωισμού του ουκρανικού λαού”, σημείωσε.

Άλλωστε, συμπλήρωσε, αυτός ο πόλεμος έχει βάλει στο στόχαστρο την ενότητα και το μέλλον μας. Ο δύσκολος χειμώνας είναι προ των πυλών και οι επόμενοι μήνες δε θα είναι καθόλου εύκολοι. Απέναντι σε αυτή την επιθετικότητα, χρειάζεται αποφασιστικότητα και δύναμη. Και η Αθήνα στέκεται αλληλέγγυα στο Κίεβο.


«Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που αγαπούν το δημοκρατικό σύστημα και επιθυμούν να το κληρονομήσουν στις επόμενες γενιές», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην βιντεοσκοπημένη ομιλία του στο 10ο Αthens Democracy Forum.

Παράλληλα τόνισε: “Υπάρχουν πολλές συζητήσεις τώρα για τη δημοκρατία, πώς να την υπερασπιστούμε και τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να κερδίσει η δημοκρατία υπό την απειλή της παγκόσμιας αντιπαράθεσης. Γι’ αυτό, θέλω να μοιραστώ την εμπιστοσύνη μου με το Athens Democracy Forum ότι μπορούμε να εγγυηθούμε το μέλλον της δημοκρατίας όπως μπορούμε επίσης να την προστατεύσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί γνωρίζουμε τι δίνει τη δύναμη στη δημοκρατία, τι υπάρχει στην καρδιά της δημοκρατίας.

Η πιο σημαντική πτυχή της δημοκρατίας είναι το κράτος δικαίου, ο σεβασμός, οι διαδικασίες, η ισότητα και η ελευθερία για όλους. Αλλά είναι η ενότητα που τα κρατά όλα σε αρμονία και τα γεμίζει με αληθινή ελευθερία.

Η ενότητα κάνει τη δημοκρατία ζωντανή, σε περίπτωση απομονωμένων κοινωνιών. Αν δεν υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των εθνών και αν κάποιος αποτύχει στο να δώσει χείρα βοηθείας σε κάποιον που έχει ανάγκη, τότε η δημοκρατία εξασθενεί, υποχωρεί και καταρρέει.

Το έχουμε ήδη δει πολλές φορές στην ιστορία μας, στην περίπτωση μιας μικρής αλλά εξαιρετικά ενεργητικής και ενωμένης τυραννικής μειονότητας που έχει την ικανότητα να καταπιέζει μια κοινωνία ανθρώπων, όταν δεν υπάρχει ενότητα και εμπιστοσύνη.

Είδαμε κάποιες δημοκρατίες να παραμερίζονται, ενώ άλλες να απειλούνται. Τελικά, όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την απειλή – ακόμα και όσοι δεν επηρεάστηκαν από αυτήν στην αρχή.

Είδαμε ότι οι άνθρωποι απογοητεύονται από τη Δημοκρατία εάν υπάρχει ταπείνωση ή έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης με αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία.

Και μετά τι? Ένας τύραννος αρχίζει να καταστρέφει την κοινωνία του για να διατηρήσει την προσωπική του εξουσία.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τη Ρωσία τα τελευταία 30 χρόνια. Επομένως, η ενότητα αντιπροσωπεύει μια καθολική απάντηση. Όλες οι δημοκρατίες θα πρέπει να ενεργούν ενωμένες ως μια κοινότητα για όλους και να βοηθούν η μία την άλλη σε περιόδους ανάγκης, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί.

Αν την υπερασπιστούμε και δράσουμε όλοι μαζί, κανείς δεν κινδυνεύσει από μία απειλή. Όσο περισσότερη ενότητα έχουμε, τόσο πιο απτές θα είναι η ρωσική ήττα. Αυτό το στοιχείο είναι πολύ σημαντικό για κάθε δημοκρατικό κράτος. Η δημοκρατία δεν κατοικεί στα κυβερνητικά γραφεία ή στις αίθουσες του κοινοβουλίου, η δημοκρατία ζει ανάμεσα στους ανθρώπους. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καταφέραμε να οικοδομήσουμε τη μεγαλύτερη ενότητα στην Ευρώπη και τη δημοκρατική κοινότητα του υπόλοιπου κόσμου.

Υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να επιτευχθούν, υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε για να επιτύχουμε μεγαλύτερη ενότητα για όλους μας, για τα παιδιά μας. Ευχαριστώ την Ελλάδα για τη μεγάλη υποστήριξη. Είναι τιμή να λαμβάνω το βραβείο για τον ουκρανικό λαό και για τις δημοκρατικές του αξίες”.