Εν μέσω της σφοδρής οικονομικής δυστοκίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε το σχέδιο του για να σηκώσει κεφάλι η Ελλάδα – Σχέδιο που κινείται σε τρία επίπεδα: Δουλειές για όλους, αξιοπρεπείς απολαβές, φθηνά σπίτια με εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ και ενεργειακή αυτονομία της χώρας με παρεμβάσεις στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου
Γράφει ο… μη ειδικός συνεργάτης
Μέσα σε μια εβδομάδα ο πρωθυπουργός έχει ξεδιπλώσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για να μπορέσει η χώρα να σταθεί όρθια, να γυρίσει σελίδα, αλλά και να προστατευθεί η λεγόμενη κοινωνική συνοχή. Όλες οι παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και για το μέλλον των εξορύξεων, και για την επιδότηση των ευπαθών ομάδων με την επιταγή ακρίβειας και τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού και με τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος γίνονται με επίκεντρο των άνθρωπο. Κινήσεις με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο που φέρνουν μπροστά το σύγχρονο κράτος πρόνοιας ως κεντρικό οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό μοντέλο. Πάνω σε αυτό τον καμβά εντάσσονται και οι χθεσινές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκης για την μετεξέλιξη του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μπουν σε διαδικασία κινητικότητας στην εργασία οι μακροχρόνια άνεργοι, όχι επιδοτώντας τη διατήρηση της ανεργίας, αλλά την επιμόρφωση των ανέργων.
Την ίδια ώρα που αλλάζει το εργασιακό τοπίο ο πρωθυπουργός ρίχνει στο τραπέζι ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που αφορά την εύρεση κατοικίας, ειδικά για τα νέα ζευγάρια αφήνοντας να εννοηθεί ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του ΟΑΕΔ. Το θέμα καίει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και ειδικά τα νέα ζευγάρια. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική τομή του νομοσχεδίου την αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του οργανισμού, η οποία «αυτή τη στιγμή παραμένει στην κυριολεξία ακίνητη στερώντας από τον ΟΑΕΔ πολύτιμα έσοδα» και τόνισε πως «μπορεί ο ΟΑΕΔ και θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της νέας πολιτικής για τη φτηνή στέγη». Δεν προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες, έδωσε όμως το αποτύπωμα των προθέσεών του προς αυτή την κατεύθυνση. Επισημαίνοντας πως παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκτησίας και ιδιοκατοίκησης το 37% ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγης και πως 1 στους 3 έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν την κατοικία υπογράμμισε:
«Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό πια. Πρέπει να αντιμετωπιστεί- και η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες στέγης κυρίως για τα νέα ζευγάρια. Περισσότερα θα πούμε σε μια άλλη ευκαιρία».
Παράλληλα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε δράσεις εθνικού χαρακτήρα για να καταπολεμήσει το φαινόμενο της ακρίβειας στην ενέργεια και εξετάζει πολύ σοβαρά να υπάρξει ηχηρή παρέμβαση στην αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει πέσει στο τραπέζι το σενάριο να επιδοτήσει πλήρως ή σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το κόστος αγοράς φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας, ίσως και της βιομηχανίας με στόχο να τεθεί φραγμός στις αυξητικές τάσεις της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Μεταξύ άλλων στο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση υπάρχει η πρόβλεψη για οριζόντια επιδότηση όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως, δηλαδή, οικονομικών κριτηρίων. Προφανώς η απόφαση, αυτή είναι άμεσα εξαρτώμενη με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα προκύψουν. Σε συνδυασμό μάλιστα με το σχέδιο ενεργειακής αυτονομίας της χώρας και με τις ΑΠΕ, αλλά και με τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη βάζουν τη χώρα σε άλλες ράγες. Στις ράγες της προκοπής, της προόδου και της ενεργειακής αυτοτέλειας.