Τα πορίσματα του εγγράφου που συζητήθηκαν σε συνάντηση κλειστού κύκλου των στενότερων συνεργατών του Ρώσου προέδρου, με προεδρεύοντα τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισχούστιν, προβλέπουν μεταξύ άλλων πως αν η Ε.Ε. εγκαταλείψει το ρωσικό αέριο σταδιακά μέχρι το 2027, τότε θα μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας κατά 6,55 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2030.
Δίκοπο μαχαίρι θα αποδειχθεί για τον Ρώσο πρόεδρο ο εκβιασμός του προς τη Δύση με όπλο το φυσικό αέριο και τη διακοπή της παροχής του ενόψει του χειμώνα. Η επικείμενη απεξάρτηση της Ευρώπης από τον ενεργειακά πλούσιο γείτονά της θα οδηγήσει σε δραματική μείωση τα έσοδα της Ρωσίας, έστω κι αν έχει προλάβει πρώτα να ταλαιπωρήσει τη Γηραιά Ηπειρο και τους πολίτες των χωρών της. Ενώ η Ε.Ε. ετοιμαζόταν να ανακοινώσει το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε να διακόψει πλήρως την παροχή του καυσίμου και προειδοποίησε τη Δύση ότι θα «παγώσει» όπως η ουρά του λύκου, σε γνωστό ρωσικό παραμύθι. Είναι γεγονός ότι διακόπτοντας την παροχή στην Ευρώπη, η Ρωσία θα προκαλέσει περαιτέρω κραδασμούς στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και θα οδηγήσει στα ύψη τις τιμές της σε όλο τον κόσμο πλήττοντας την παγκόσμια οικονομία. Ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να φθάσουν στην Ευρώπη στα 4.000 δολ. ανά χίλια κυβικά μέτρα από τα 2.200 δολ. στα οποία βρίσκονται τώρα.
Μυστικό έγγραφο της Ρωσίας που διέρρευσε στο Reuters σκιαγραφεί «τα όρια και τους κινδύνους» που εγκυμονεί η αναμέτρηση της Μόσχας με τη Δύση για τον ρωσικό ενεργειακό τομέα.
Το έγγραφο φέρει τον τίτλο «Επί των κατευθύνσεων στρατηγικής για τη δραστηριότητα στις νέες συνθήκες της περιόδου μέχρι το 2030». Τα πορίσματά του συζητήθηκαν σε συνάντηση κλειστού κύκλου των στενότερων συνεργατών του Ρώσου προέδρου, με προεδρεύοντα τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισχούστιν. Αναφέρει σαφώς πως «η μείωση της παροχής αερίου σε ξένους πελάτες θα προκαλέσει ανισορροπία στο σύστημα, όταν οι χαμηλές τιμές στην εγχώρια αγορά θα εξουδετερωθούν από τις εξελίξεις στα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας». Εξηγεί ειδικότερα πως «είναι πιθανόν να λείψουν τα κεφάλαια για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων που απαιτούνται για την παροχή αερίου σε διάφορες περιοχές». Προβλέπει επίσης πως αν η Ε.Ε. εγκαταλείψει το ρωσικό αέριο σταδιακά μέχρι το 2027, τότε θα μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας κατά 6,55 δισ. δολ. ετησίως μέχρι το 2030. Αυτό θα συμβεί επειδή η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο συνεπάγεται μείωση των εξαγωγών αερίου κατά τουλάχιστον 100 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2027, δηλαδή σχεδόν κατά το ήμισυ του συνόλου των εξαγωγών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν το 2021. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα πάντα με το εν λόγω έγγραφο, ότι θα μειωθούν οι επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου για τα επόμενα οκτώ χρόνια κατά περίπου 41 δισ. δολ.
Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη αποτελούν μία από τις κυριότερες, αν όχι την κυριότερη πηγή εσόδων της Ρωσίας σε ξένο νόμισμα. Γεμίζουν τα ταμεία του ρωσικού κράτους από τα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν Σοβιετικοί γεωλόγοι ανακάλυψαν υδρογονάνθρακες στο υπέδαφος της Σιβηρίας. Και από το 1999 ο πρώην πράκτορας της KGB χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας για να ανακτήσει μέρος του γοήτρου και της ισχύος που είχε άλλοτε ως κυρίαρχη δύναμη η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση.
Στην τωρινή αναμέτρησή του με τη Δύση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παίζει και πάλι το χαρτί της ενέργειας, το οποίο χρησιμοποιεί, άλλωστε, και κατά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, θεμέλιο του οποίου είναι το δολάριο. Ο Ρώσος πρόεδρος υποστηρίζει μάλιστα πως η χώρα του έχει επωφεληθεί αντί να ζημιωθεί από τη σύγκρουση με τη Δύση και ότι τώρα χαράζει νέο δρόμο για την ευημερία της. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένως τονίσει ότι αν η Ευρώπη δεν θέλει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και αέριο ή αν επιχειρήσει να θέσει ανώτατο όριο στις τιμές τους, τότε η Ρωσία θα κατευθύνει τους ενεργειακούς πόρους της στις μεγάλες αγορές της Ασίας, την Κίνα και την Ινδία. Στο επίμαχο έγγραφο τονίζεται, ωστόσο, πως μια τέτοια στροφή προς ανατολάς προϋποθέτει πως η Ρωσία θα επιταχύνει την κατασκευή των αγωγών που θα μεταφέρουν το πετρέλαιο και το αέριό της στις χώρες της Ασίας. Μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος ρωσικός αγωγός αερίου προς την Κίνα, που φέρει το όνομα «Ισχύς της Σιβηρίας 1», αναμένεται να μεταφέρει 16 δισ. κ.μ. μέσα στο τρέχον έτος. Ο όγκος αυτός δεν υπερβαίνει το 11% του αερίου που εξάγει έως τώρα η Ρωσία στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο αγωγό που κατευθύνεται στην Κίνα, τον αγωγό «Ισχύς της Σιβηρίας 2», αυτός δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Η Ευρώπη λοιπόν μπορεί να βρει εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα για τη Μόσχα. Οπως προκύπτει από το μυστικό έγγραφο της Ρωσίας, μέχρι το 2027 οι ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν εγκαταλείψει πλήρως το ρωσικό πετρέλαιο και τότε θα δεχθούν καίριο πλήγμα ο αγωγός Ντρούζμπα και τα ρωσικά λιμάνια στη Βαλτική Θάλασσα. Ο αγωγός Ντρούζμπα, που σημαίνει «φιλία» στα ρωσικά, μετέφερε 36 εκατ. τόνους πετρελαίου στη διάρκεια του περασμένου έτους, ενώ τα λιμάνια της Ρωσίας στη Βαλτική χειρίστηκαν από 60 έως 80 εκατ. τόνους ρωσικού αργού ετησίως την περίοδο 2019-2021.