Το καλό και το κακό σενάριο στην εξέλιξη της πανδημίας, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η εμφάνιση της “Όμικρον 2” περιγράφει μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο μεγάλος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων θα συνεχίσει να καταγράφεται παρατεταμένα ίσως και καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.
Με δεδομένη στην παρούσα φάση την επικράτηση της “Όμικρον”, μιας ηπιότερης από πλευράς νόσησης μετάλλαξης, τρομακτικά μεταδοτικής, ωστόσο, ο κ. Τζανάκης εκτιμά ότι θα επέλθει σημαντική αύξηση της φυσικής ανοσίας. “Πάρα πολύς κόσμος είτε θα το περάσει ασυμπτωματικά είτε θα νοσήσει, έστω κι αν είναι διπλά ή τριπλά εμβολιασμένος και πολύ περισσότερο δε οι ανεμβολίαστοι. Έτσι θα αφήσει πίσω της ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει κάνει επί της ουσίας μία αναμνηστική δόση του εμβολίου. Το επίπεδο ανοσίας θα έχει αυξηθεί” εξηγεί. Και προσθέτει: “Συνεπώς δεν αποκλείω να οδηγηθούμε κάποια στιγμή σε μια καλύτερη κατάσταση με τελικό ίσως εξαγόμενο μια ενδημία του ιού, η οποία όμως είναι ακόμα μακριά. Προς το τέλος της άνοιξης ίσως θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια κατάσταση καλύτερη”. Και στο μεταξύ, σε πιο βραχυπρόθεσμη βάση; “Φαίνεται να έχουμε σταθερότητα, μια παραμονή παρατεταμένα σε μια κατάσταση όπως η τωρινή με καθημερινά κρούσματα τα οποία κατά μέσο όρο θα κυμαίνονται από 17.000 – 20.000 για αρκετές ημέρες μέσα στον Φεβρουάριο, ίσως και όλο το μήνα. Και βέβαια υπάρχει ένα δεύτερο σενάριο που μας δείχνει με σχετική ασάφεια το μοντέλο μας, που δεν αποκλείει και υποτροπή, αύξηση δηλαδή των κρουσμάτων εξαιτίας της “Όμικρον 2″. Ένα σενάριο με μικρή πιθανότητα, αλλά που εφόσον επιβεβαιωθεί δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε επαναφορά των πολύ μεγάλων αριθμών ημερήσιων κρουσμάτων του προηγούμενου διαστήματος. «Θα περιμένουμε μια δυο εβδομάδες να το δούμε. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, φαίνεται όμως να μην αλλάζει η κλινική της εικόνα και αυτό είναι σημαντικό” πρόσθεσε.
Ελαφρύτερη η νόσηση από την “Όμικρον” – Μικρότερης διάρκειας οι νοσηλείες
Την ίδια ώρα, με την επικράτηση της “Όμικρον” και στις νοσηλείες κατά 90% και πλέον παρατηρείται καλύτερη εικόνα σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
“Φαντάζεστε να είχαμε 20 και 30 χιλιάδες κρούσματα Δέλτα για ένα μήνα τι θα γινόταν στα νοσοκομεία; Αυτά τα 20.000 και 30.000 κρούσματα Όμικρον την ημέρα αντιστοιχούν σε 3.000- 5.000 κρούσματα Δέλτα. Εξ ου και το υγειονομικό σύστημα αντέχει ακόμη και δεν έχει καταρρεύσει” τονίζει ο κ. Τζανάκης.
Παράλληλα, όπως προσθέτει, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η” Όμικρον” ακόμη και στους ανεμβολίαστους προκαλεί ηπιότερη λοίμωξη. Τους διπλά εμβολιασμένους μπορεί να τους στείλει στο νοσοκομείο, όμως δεν έχουν μεγάλες ανάγκες σε νοσηλείες και ΜΕΘ. Το θέμα είναι με τους ανεμβολίαστους. Αυτοί οι 300.000 αμετανόητοι που δεν εμβολιάζονται και κοντά σ’ αυτούς οι 200.000 που εμβολιάστηκαν τον τελευταίο μήνα και δεν έχουν προλάβει να αναπτύξουν άμυνα είναι που δίνουν το 75% των θανάτων. Οι ανεμβολίαστοι πάνω από τα 60″. Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της νόσησης που προκαλεί η “Όμικρον” ο κ. Τζανάκης σημειώνει: “Παρατηρούμε ότι οι νοσηλείες από την Όμικρον δεν είναι τόσο βαριές, ανταποκρίνονται σχετικά γρήγορα και δεν δίνουν πολλές δύσκολες νόσους, οι οποίες οδηγούν στις διασωληνώσεις ή στο θάνατο, συγκριτικά με τα κρούσματα. Κατά μέσο όρο οι ασθενείς με “Όμικρον” χρειάζονται 70% μικρότερη σε διάρκεια νοσηλεία από εκείνους με “Δέλτα”. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η νόσος από την “Όμικρον” είναι 3 – 4 φορές πιο ελαφριά από αυτή που προκαλεί η “Δέλτα””.