Την εποικοδομητική της στάση για την ελληνική οικονομία διατηρεί η UBS βελτιώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις της για το 2021 και το 2022 στο 8,5% (από 7,9%) και στο 5,5% αντίστοιχα (+1,5% πάνω από το consensus), άνω του consensus των αναλυτών.
Όπως σημειώνει ο ελβετικός οίκος, η Ελλάδα κατέγραψε μια εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη από το πλήγμα της πανδημία, με το ΑΕΠ της να υπερβαίνει τα προ πανδημίας επίπεδα (τέταρτο τρίμηνο του 2019) κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,7% σε τριμηνιαία βάση κατά το τρίτο τρίμηνο (13,4% σε ετήσια βάση), μετά από 2,1% σε τριμηνιαία βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο το 2021 – το πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο αδιάλειπτης οικονομικής επιτάχυνσης – κίνηση που συνιστά την ισχυρότερη πορεία τα τελευταία 20 χρόνια. Το 2021, η ανάπτυξη επωφελήθηκε από την κατανάλωση των νοικοκυριών, μια αρκετά σταθερή αύξηση των πάγιων επενδύσεων και την ανάκαμψη των υπηρεσιών με εξαγωγικό πρόσημο (τουρισμός, ναυτιλία κ.λπ.).
Η αναθεωρημένη πρόβλεψη της UBS για το 2022 είναι επίσης σύμφωνη με το επιχειρηματικό κλίμα που αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο από το 2000, με «κινητήρια δύναμη» τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και τις κατασκευές. Η ανάπτυξη του 2022 αναμένεται να λάβει ώθηση από τις επενδύσεις (εισροές ευρωπαϊκών πόρων) και σε μικρότερο βαθμό από την αύξηση της κατανάλωσης και την όποια ανάκαμψη του τουρισμού. Η αναθεώρηση της UBS για το ΑΕΠ βασίζεται επίσης: α) στην ισχυρή ανάπτυξη από το 2021 (carry over 2,7%), β) στην πιο εμπροσθοβαρή έναρξη της τουριστικής περιόδου, γ) στην προκαταρκτική έγκριση της επόμενης δόσης του RRF ύψους 3,6 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένης της επίτευξης των 15 ορόσημων και δ) στην αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών (αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 19 δισ. ευρώ ή περίπου 10% του ΑΕΠ το 2020 – 2021), γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει την κατανάλωση ακόμη και σε περίπτωση αυξημένου πληθωρισμού.
Η UBS εκτιμά πως θα καταγραφεί μια μεγάλη πτώση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2022 και το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να υποχωρεί από φέτος. Όπως σημειώνει, η Ελλάδα κατέγραψε μια αξιοσημείωτη δημοσιονομική υπεραπόδοση το 2021 με το πρωτογενές έλλειμμα να πλησιάζει το -6% του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός του 2022 στοχεύει σε πρωτογενές έλλειμμα -1,2% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι μέτρα ύψους μόνο περίπου 1,7% του ΑΕΠ που σχετίζονται με την πανδημία θα συνεχιστούν φέτος. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός του Ιανουαρίου 2022 ξεκίνησε επίσης με μια υπεραπόδοση 1,2 δισ. ευρώ έναντι των στόχων. Η UBS αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί από 206,3% του ΑΕΠ το 2020 σε 184% του ΑΕΠ έως το 2023 εστιάζοντας παράλληλα στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ (1,9 δισ. ευρώ απομένουν) μέχρι τα τέλη Μαρτίου και στα υψηλά επίπεδα ταμειακών διαθεσίμων.
Βασικοί κίνδυνοι από Ρωσία – Ουκρανία
Βασικούς κινδύνους που εντοπίζει η UBS και που ελλοχεύουν για την ελληνική οικονομία είναι να υπάρξει κάποια νέα μετάλλαξη του ιού που θα επηρεάσει τον τουρισμό και την κινητικότητα, με πιθανή επιβράδυνση της ΕΕ. Όσον αφορά το γεωπολιτικό σκέλος και την έκθεση σε Ρωσία και Ουκρανία, η UBS τονίζει το ενεργειακό κομμάτι. Η Ελλάδα προμηθεύεται το 20% του πετρελαίου που εισάγει, από τη Ρωσία και περίπου το 32% του φυσικού αερίου. Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας έχουν συμβάλει κατά 2,2% και 0,3% αντίστοιχα στον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, που ανήλθε σε 5,5% ετησίως. Παράλληλα, οι αφίξεις Ρώσων τουριστών αντιπροσώπευαν μόλις το 0,8% των αφίξεων ξένων τουριστών το 2021 και η Ρωσία αντιπροσώπευε μόνο το 0,5% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών.
Θετική για τις τράπεζες
Ο ελβετικός οίκος διατηρεί μια θετική στάση για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εξυγίανσης ολοκληρώθηκε το 2021, μετατοπίζοντας έτσι το βάρος προς το σκέλος της ισχυροποίησης της δανειοδοτικής τους ικανότητας (υψηλότερη ταχύτητα στην παροχή νέων επιχειρηματικών δανείων το 2022). Οι τιτλοποιήσεις και οι οριστικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων επιτάχυναν την απομάκρυνση του κινδύνου στους ισολογισμού των τραπεζών το 2021. Τα στοιχεία της ΤτΕ να δείχνουν ότι ο συνολικός δείκτης NPE του κλάδου υποχώρησε στο μισό κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου και στο 16% το γ’ τρίμηνο 2021 (μείωση 24% από το 2019).
Με τις τέσσερις συστημικές να βρίσκονται σε μια πορεία επίτευξης μονοψήφιων δεικτών NPEs από φέτος και με επαρκή πλέον ικανότητα δανεισμού μετά την ολοκλήρωση των μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, η UBS αναμένει ότι ο κλάδος θα συμβάλει σημαντικά στη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης. Τα στρατηγικά σχέδια των τραπεζών εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από νέες καθαρές επιχειρηματικές δανειοδοτήσεις, προκειμένου να επιτύχουν μεσοπρόθεσμα τον στόχο για δείκτη αποδοτικότητας ROTE πάνω από 10%.
Πηγή: insider.gr