Οι τελευταίες ώρες ήταν οι πιο δύσκολες στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ακόμα και μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η μαζική αποχώρηση εννέα βουλευτών είναι πρωτόγνωρη στην αρχή μιας κοινοβουλευτικής θητείας.

Και το 2015 είχαν αποχωρήσει δεκάδες βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας αλλά αμέσως μετά ακολούθησαν εκλογές. Φαίνεται όμως ότι η διάσπαση του κόμματος άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για τον βασικό υπεύθυνο της διάλυσης των πάντων, που ακούει στο όνομα Αλέξης Τσίπρας.

Ενα από τα ιστορικά πρόσωπα της Αριστεράς, πρώην βουλευτής, ο Μάκης Μπαλαούρας, φυσικά και δεν το έκανε μόνος του όταν στην ανοιχτή επιστολή που έστειλε έβαλε εξ αρχής στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας αλήθειες που λίγοι λένε. «Αγαπητέ σύντροφε Αλέξη, δεν μίλησες όταν ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε σύγχυση, σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα, με συνέπεια ο χώρος μας ωσάν χαμαιτυπείο να εκχυδαΐζεται και εξαερώνεται. Και μετά την ανάδειξη της ηγεσίας Κασσελάκη, όταν έκανε (και συνεχίζει) την προσωπική του ζωή φεϊγβολάν, που εσύ κρατούσες ως κόρη οφθαλμού την όποια εμπλοκή της συντρόφου σου (που υπήρξε και στέλεχος του κόμματος), ούτε καν όταν πανηγυρίζαμε στους δύο εκλογικούς μας θριάμβους. Δεν μίλησες για να μπει φραγμός στο ύφος και ήθος του Στ. Κασσελάκη όταν με διάγγελμα (!) κάλεσε σε διχαστικό δημοψήφισμα για διαγραφές, ωσάν μεγαλομέτοχος προβληματικής επιχείρησης να διέτασσε ψηφοφορία για να θέσει εκτός στελέχη και εργάτες ως υπονομευτές της εταιρίας… Προφανώς, δεν έχει αντιληφθεί ακόμα ότι μιλά σε μέλη και στελέχη, κοινωνικούς αγωνιστές με ιστορία και ανιδιοτέλεια, συνώνυμα με την ύπαρξη και γιγάντωσή του. Σε κόμμα με αρχές, καταστατικό, θεσμικά όργανα. Δε μίλησες όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν (και δείχνουν) την κατρακύλα…».

Με το ίδιο ύφος Μπαλαούρα, έρχονται και άλλες δύο παρεμβάσεις ιστορικών στελεχών.