Όχι τρία αλλά και τέσσερα κομμάτια μπορεί να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση που βρίσκεται προ των πυλών. Μπορεί η ομάδα Αχτσιόγλου και η Ομπρέλα Τσακαλώτου να τελούν εν αναμονή των εξελίξεων και κυρίως των αντιδράσεων του Στέφανου Κασσελάκη και των προεδρικών του, εν τούτοις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να οδεύει προς… τριχοτόμηση, χωρίς να αποκλείεται και μια επιπλέον παρουσία στους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Μέχρι στιγμής στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν:

  • Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Παύλος Πολάκης και ολίγη από Νίκο Παππά με τους προεδρικούς που ελέγχουν το κόμμα αφού έχουν τη σφραγίδα και την κρατική χρηματοδότηση (αλλά και τα χρέη που πλέον αρχίζουν να μαζεύονται).
  • Η Έφη Αχτσιόγλου με τους 6+6 και την ομάδα της που εμφανίζεται ως η πολυπληθέστερη στους αντιφρονούντες, έχοντας στο πλάι της και τους Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο και άλλους.
  • Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Ομπρέλα στην οποία βρίσκονται και οι προς διαγραφή Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας καθώς και στελέχη όπως ο Θοδωρής Δρίτσας που έχουν σηκώσει τη σημαία της εσωκομματικής… αντίστασης.

Υπάρχει όμως πλέον στο προσκήνιο και μια τάση καινούργια. Αυτή του Διονύση Τεμπονέρα που εμφανίζεται υποστηρικτική αλλά με διακριτές θέσεις και αποστάσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη, την τακτική που ακολουθεί και κυρίως από στελέχη που απαρτίζουν την ηγετική του ομάδα.

Αυτή η… τάση θα τηρήσει στάση αναμονής. Θα περιμένει το… στραβοπάτημα του Στέφανου Κασσελάκη, για παράδειγμα στις ευρωεκλογές, για να βγει μπροστά. Μέχρι τότε θα αποδέχεται την προεδρική… σφραγίδα που φέρει και θα αποφεύγει τις εσωκομματικές κορόνες για να έχει και τη σχετική διαφοροποίηση από τους υπόλοιπους.

Στην περίπτωση ολοκληρωτικής σύγκρουσης ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί. Ποιες συμμαχίες θα γίνουν και ποιες πλευρές θα βρεθούν στα χαρακώματα για την τελική μάχη. Το… οικονομικό είναι ένα θέμα που δημιουργεί προβληματισμό σε όλες τις πλευρές αφού η κρατική χρηματοδότηση είναι αυτή που συντηρεί τον μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και αν απαιτηθούν δραστικές περικοπές.

Βέβαια σε αυτήν την περίπτωση οι… διαφωνούντες θα επιχειρήσουν να πάρουν μαζί τους όλους τους «δυσαρεστημένους» που θα βρεθούν εκτός… μισθοδοσίας αν και οι ίδιοι δύσκολα θα καταφέρουν να χρηματοδοτήσουν το όποιο εγχείρημά τους.

Προς το παρόν, οι πάντες αναμένουν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου για να δουν τα επόμενα βήματα. Κυρίως να δουν τις εξελίξεις αναφορικά με τις διαγραφές που έχει ζητήσει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ως προς τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τρίτη, δεν αναμένονται, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δραματικές εξελίξεις. Και αυτό διότι πρόκειται για μια συνεδρίαση που σχετίζεται περισσότερο με τη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια και αφορά στον προϋπολογισμό του 2024. Αν και τίποτε πλέον δεν αποκλείεται με όσα γίνονται στην Κουμουνδούρου και πέριξ αυτής…