Υπάρχουν δύο περιστατικά τις τελευταίες ώρες που θα βάλουν νέες φωτιές στο ήδη βεβαρυμένο με τις διενέξεις εσωτερικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Το πρώτο ήταν μεταξύ των στενών συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη, όπου μετά την ομιλία στο Κερατσίνι και στο πιο χαλαρό κλίμα που ακολούθησε κάποιος ακούστηκε να λέει «πρόεδρε, μην πας τώρα στην Αμερική για τα… παλτά, έχεις πολλά εδώ στον ΣΥΡΙΖΑ». Η σκηνή διέρρευσε αμέσως στην αριστερή αντιπολίτευση. Το δεύτερο έχει σχέση με την πρωτοφανή για τα εκλογικά χρονικά στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος διάλεξε την ημέρα του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών να φύγει για τις ΗΠΑ. Ακόμα και αν το ενδιαφέρον για τον β’ γύρο είναι μικρό, δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο ο αρχηγός του δεύτερου μεγαλυτέρου κόμματος να πηγαίνει ταξίδι για… προσωπικούς λόγους ημέρα εκλογών.

Τρικυμία λόγω ΣΕΒ

Το πλήρες ανακάτεμα της πολιτικής τράπουλας στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου προκάλεσε η τελευταία ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ, καθότι η «αριστερή πτέρυγα» θεώρησε ότι όσα ακούστηκαν από μέρους του δεν έχουν σχέση με τις διαχρονικές αρχές του κόμματος. Η ομιλία στον ΣΕΒ και τα όσα είπε ο νεόκοπος πρόεδρος για το κεφάλαιο και τις σχέσεις εργασίας μοιάζουν ως η καλύτερη αφορμή για διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σοβαρούς ιδεολογικούς λόγους.

Αμεση ήταν η τοποθέτηση του Νίκου Βούτση περί «προσωπικών απόψεων του προέδρου», με το τοπίο να μοιάζει με κινούμενη άμμο, ιδίως από τη στιγμή που οι ανατροπές στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε σχέση με τους συσχετισμούς που είχαν δημιουργηθεί από τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει με γρήγορους ρυθμούς.

Ανάρτηση με αιχμές πραγματοποίησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την ομιλία στον ΣΕΒ –που όλα δείχνουν ότι θα είναι κομβική για το διαζύγιο– που έκανε τα μέλη της αριστερής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ να μην πιστεύουν στα αυτιά τους, με εκφράσεις όπως «δεν πρέπει να δαιμονοποιείται το κεφάλαιο» και ότι πρέπει να παροτρύνεται η συμμετοχή των εργαζομένων στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων.

Εκείνο ωστόσο που φαίνεται να ενόχλησε περισσότερο τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είπε κουβέντα για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τον κατώτατο μισθό. «Κανένα δικαίωμα των εργαζομένων δεν είναι αυτονόητο και τίποτα δεν κερδήθηκε χωρίς αγώνες», τόνισε όλο νόημα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και όλοι κατάλαβαν ότι πρόκειται για μήνυμα προς τον ίδιο τον Κασσελάκη. Τις τελευταίες ώρες στελέχη της «Ομπρέλας» έστελναν μεταξύ τους στα κινητά τηλέφωνα την παραπάνω παρέμβαση Τσακαλώτου, διανθίζοντάς τη με διόλου… κολακευτικά σχόλια για τον πρόεδρο «που θυμίζει UFO».

Αφού η νέα κατάσταση σταθεροποιήθηκε, ένας άλλος γνωστός για τις συνεχείς μετακινήσεις του στα διάφορα κόμματα της Αριστεράς, ο Νίκος Μπίστης, διαχώρισε και αυτός τη θέση του από τα λεγόμενα Κασσελάκη στον ΣΕΒ για τη φορολόγηση του πλούτου και των επιχειρήσεων και ουσιαστικά ανήγγειλε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο συγκεκριμένος, που είχε στηρίξει την Εφη Αχτσιόγλου, έγραψε: «Η Αριστερά και η Κεντροαριστερά σε όλη την Ευρώπη και σε όλες τους τις εκδοχές που με χωρούν –από την αριστερή Σοσιαλδημοκρατία μέχρι τη ριζοσπαστική Αριστερά– υποστηρίζουν τη φορολόγηση του πλούτου και των επιχειρήσεων. Αλλιώς τα περί κοινωνικού και αναπτυξιακού κράτους είναι λόγια κενά περιεχομένου. Αυτή η ειδοποιός διαφορά από τη συντηρητική παράταξη δεν έχει σχέση με πλειοψηφίες, καταστατικά και πειθαρχίες. Εχει σχέση με αρχές, την πορεία και τη συνείδηση καθενός και καθεμιάς», υπονοώντας ότι ο Κασσελάκης δεν έχει πολιτική συνείδηση.

Σηκώνει το γάντι

Ενός κακού μύρια έπονται για τον Κασσελάκη, αφού γνωρίζει καλά ότι οι αντιπαραθέσεις στο κόμμα του θα είναι συνεχείς, ενώ εκείνος διάλεξε να «φύγει μπροστά» με «καμπάνια στο λαό». Με αυτό το σκεπτικό πήγε στο Κερατσίνι, από όπου έστειλε μηνύματα προς την κοινωνία, την κυβέρνηση, αλλά και το εσωτερικό του κόμματός του.

«Εχουμε ευθύνη να βρούμε βηματισμό μας», τόνισε ο κ. Κασσελάκης και αναφερόμενος στην αποστροφή του από το βήμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ πως «το κεφάλαιο είναι ένα εργαλείο για να μπορέσουμε να μειώσουμε τις ανισότητες», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «αυτός είναι ο ρόλος της σύγχρονης Αριστεράς», δηλαδή «πρέπει να δημιουργήσουμε πειστικές λύσεις στον κόσμο». Ιδιαίτερα «για εσάς αγωνίζομαι, παιδιά, αλήθεια σας λέω», είπε εστιάζοντας στη νέα γενιά σε μια συγκέντρωση που ήταν πλήρως απογοητευτική από άποψη κόσμου.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στο προσκλητήριό του να εγγραφούν στον iSyriza όσοι επιθυμούν τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές, «γράφτηκαν 500 νέα μέλη στο κόμμα τις τελευταίες ώρες» και με το βλέμμα του στραμμένο στην εσωκομματική αντιπολίτευση, «για όλους όσοι αμφιβάλλουν για αυτό που χτίζουμε», παρατήρησε ο πρόεδρος, «να μου πουν εκείνοι “πότε φέρατε 500 νέα μέλη;”», σημείωσε.

Οι επόμενες ώρες αφορούν την προετοιμασία για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τρίτη, με τον πρόεδρο να παρακολουθεί την συνεδρίαση μέσω… zoom. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο να αναβληθεί πάλι, γιατί μπορεί ο πρόεδρος να είναι κουρασμένος από το ταξίδι. Ολα δείχνουν ότι το σύστημα Κασσελάκη κάνει πόλεμο νεύρων στους αριστερούς του κόμματος, ωθώντας τους να κάνουν το πρώτο βήμα.