Μπορεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να κατέληξε, τελικά, στον Κώστα Ζαχαριάδη ως τον εκλεκτό, με τον οποίο θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Δήμο Αθηναίων στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με αποτέλεσμα μέχρι παρθεί η τελική απόφαση.

Σε αυτό το σημείο, να σημειωθεί, επίσης, ότι, σύμφωνα με κομματικές πηγές, αποφάσεις πάρθηκαν και για τη Θεσσαλονίκη, στην οποία η ΠΓ κατέληξε στη στήριξη της υποψηφιότητας του Σπύρου Πέγκα.

Σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, η πρόταση να είναι υποψήφιος ο μπασκετμπολίστας «Νίκος Παππάς» απορρίφθηκε αμέσως (με 25 αρνητικές ψήφους και μόλις 14 «υπέρ») λόγω του γεγονότος ότι δεν είναι μέλος του κόμματος. Υπενθυμίζεται, βέβαια, πως είχαν προηγηθεί αρκετές συναντήσεις με τον γνωστό αθλητή του μπάσκετ, στις οποίες, είχε θέσει όρους και προυποθέσεις και ως προς τα μέλη του συνδυασμού στον οποίο επρόκειτο να ηγηθεί.

Στη συνέχεια, μονομάχησαν Νίκος Φίλης και Κώστας Ζαχαριάδης, με τον τελευταίο να επικρατεί του πρώτου με διαφορά λίγων μόνο ψήφων και συγκεκριμένα, μόλις δύο ψήφων. Ειδικότερα, ο Κώστας Ζαχαριάδης συγκέντρωσε 17 ψήφους, ενώ ο Νίκος Φίλης 15. Ακόμα, στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καταγράφηκαν και 8 λευκά.

Η σύγκρουση Φίλη-Φάμελλου

Αξίζει να επισημανθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μία επεισοδιακή συνεδρίαση, καθώς υπήρξε ένταση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο και τον Νίκο Φίλη. Τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκαν, ύστερα από επίθεση που εξαπέλυσε ο Φίλης στον Φάμελλο, με αφορμή όσα δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις κομματικές υποψηφιότητες.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Φίλης φέρεται να είπε στον Σωκράτη Φάμελλο ότι αντί να κάνει τη βάρδιά του αναφέρθηκε προσβλητικά για «υποψηφιότητες της κομματικής γραφειοκρατίας». Ύστερα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μίλησε για προσβλητικές αναφορές και ζήτησε να τον υπερασπιστούν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.