Το μπάχαλο και το ξεκατίνιασμα στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανοίξει και το θέμα αναφορικά με το αν και πώς θα παραμείνει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διότι η προ των πυλών διάσπαση μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της θέσης που κατέχει και μετά τις εθνικές εκλογές του 2023.

Η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, δείχνει ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το προσεχές διάστημα. «Υπάρχει πρόβλημα. Δεν θα είμαστε όλοι στη συνέχεια. Κάποιοι θα φύγουν, κάποιοι θα μείνουν», ανέφερε μιλώντας την Τρίτη στο ΕΡΤnews προσθέτοντας:

«Αν απαγορευτεί στον κ. Κασσελάκη να συμμετάσχει σε μία δημοκρατική διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση, βεβαίως θα φύγω. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνω σε ένα κόμμα που έχει δημιουργήσει αντιδημοκρατικές εξαιρέσεις, ώστε να μην έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι ο πρώην αρχηγός του».

Η πραγματικότητα είναι πως οι συσχετισμοί δυνάμεων στη Βουλή είναι οριακοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 35 βουλευτές σήμερα. Αν φύγουν έστω 4 εξ αυτών με το σκεπτικό που παρουσίασε ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, τότε ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνά στο… ΠΑΣΟΚ με τους 32 βουλευτές που διαθέτει στη Βουλή.

Ο κανονισμός είναι σαφής, όπως και τα προνόμια που προκύπτουν από τη δεύτερη θέση που καταλαμβάνει ένα κόμμα στις εκλογές.