Μπορεί η συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον «δεν μετανιώνω για όσα είπα» Νίκο Φίλη να εμφανίσθηκε ως… φιλική εν τούτοις κάθε άλλο παρά έτσι δείχνει να είναι αν υπολογίσει κανείς πως ο πρώτος διέρρευσε πως διεμήνυσε ότι το συνέδριο θα γίνει το επόμενο… έτος και ο δεύτερος υπενθύμισε ότι η απόφαση των αρμοδίων οργάνων προσδιόριζε τη διεξαγωγή του για τον επόμενο μήνα, τον Νοέμβριο.

Η Συριζαϊκή εκεχειρία δεν αφορά το σύνολο του χρόνου που θα απομείνει μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος. Αφορά τις δύο Κυριακές των εκλογών για την ανάδειξη περιφερειαρχών και δημάρχων. Και επιχειρήθηκε κυρίως από την πλευρά της Ομπρέλας και των λοιπών αριστερών τάσεων.

Ο λόγος; Το γεγονός πως οι περισσότεροι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σχέση με την αριστερή τάση του κόμματος ή με τους υποψήφιους αρχηγούς που έχασαν από τον Στέφανο Κασσελάκη. Με εξαίρεση φυσικά την περίπτωση του Νίκου Παππά που κατάφερε από βαρίδι να γίνει –και πάλι- Νο 2 της Κουμουνδούρου.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση εμφανίσθηκε να εκτιμά πως μια μετωπική σύγκρουση στην παρούσα φάση θα έφερνε σε δύσκολη θέση υποψήφιους που στηρίχθηκαν και πέρασαν μέσα από την αριστερή τάση του κόμματος. Επίσης θα έδινε το δικαίωμα στους «πραιτωριανούς» του νέου προέδρου να… ξεσαλώσουν και να αποδώσουν σε αυτούς την ευθύνη για την προεξοφλημένη ήττα των επιλογών της Κουμουνδούρου.

Η εκεχειρία αποτέλεσε μια λύση. Που δεν παύει να είναι προσωρινή. Και να έχει ως ορίζοντα το συνέδριο, ή μάλλον τις αποφάσεις αναφορικά με τη διεξαγωγή του. Αρκεί να σημειωθεί πως η διαρροή από το… προεδρικό του ΣΥΡΙΖΑ, περιβάλλον ανέφερε ότι ο Στέφανος Κασσελάκη διεμήνυσε στον Νίκο Φίλη ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί το νέο έτος –για Ιανουάριο ή Φεβρουάριο φέρεται να έκανε λόγο ο πρόεδρος του κόμματος- ενώ ο δεύτερος μετά τη συνάντηση δήλωσε πως τα όργανα έχουν αποφανθεί και άφησε τα υπόλοιπα για μετά τις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως θα υπάρξει μετωπική σύγκρουση για το συνέδριο πριν το… συνέδριο. Και μένει να δούμε αν και πως θα λειτουργήσουν τα όργανα. Κυρίως δε αν επιλεγεί από την εσωκομματική αντιπολίτευση η συλλογή υπογραφών προκειμένου αυτά να συνεδριάσουν…