«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μεγάλη παρουσία στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Μία από τις ευθύνες που αναλαμβάνω προσωπικά είναι να χτιστεί τα επόμενα χρόνια αυτή η παρουσία. Αρχίζουμε από αύριο τη μεγάλη ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού μας, η οποία είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι ζήτημα του τελευταίου μήνα. Πρέπει να είναι ζήτημα διαρκές». Τα παραπάνω είναι η διαπίστωση του προέδρου Στέφανου για το αποτέλεσμα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, ο οχετός που τον στηρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άνοιξε ξανά πυρ κατά της Αχτσιόγλου διότι «αυτή φταίει», καθώς «στη θέση του Ζαχαριάδη θα έπρεπε να ήταν ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς που θα κέρδιζε άνετα τον Μπακογιάννη». Μικρή λεπτομέρεια ότι ο Παππάς απέρριψε πρόταση του ίδιου του Τσίπρα και όχι της Αχτσιόγλου. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές δεν ήταν του Στέφανου. Τις βρήκε. Το πρόβλημα του Στέφανου είναι ότι αδυνατεί να προσδώσει όραμα και δυναμική. 

Στο κόκκινο συννεφάκι 

Με μια ανακοίνωση απέναντι στην κοινή λογική, αλλά σταθερά στη «λογική» της αναχρονιστικής απομόνωσης, το ΚΚΕ «καταδικάζει την πολύχρονη κατοχή του ισραηλινού κράτους και τα εγκλήματα που διαπράττει συστηματικά σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, τα οποία έχουν στοιχίσει χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, χιλιάδες σακατεμένους και φυλακισμένους, ερειπωμένες πόλεις και χωριά, εποικισμούς σε παλαιστινιακά εδάφη» και ταυτόχρονα καλεί τον ελληνικό λαό να κοιτάξει «κατάματα την αλήθεια, η οποία αποκαλύπτει πως κλιμακώνονται καθημερινά οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και οδηγούν σε δεκάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, ακόμα και ηλικιωμένους και μικρά παιδιά (…), εγκλήματα που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα και έχει καταγγείλει επανειλημμένα το ΚΚΕ». Δεν παραλείπει βέβαια να κατηγορήσει ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, «που με τις απαράδεκτες ανακοινώσεις τους στηρίζουν τις κατοχικές δυνάμεις και είναι διπλά εκτεθειμένοι, γιατί από το 2015 σφυρίζουν αδιάφορα και αρνούνται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος (…)». 

Σαρωτική νίκη... 

Η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στον πρώτο γύρο των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι εντυπωσιακή. Ο πρωθυπουργός μίλησε για επανεπιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στη ΝΔ και στις επιλογές της, ανέφερε ότι επτά περιφέρειες φέρονται να κρίνονται από την πρώτη Κυριακή με νίκη υποψηφίων της ΝΔ και βεβαίως στάθηκε στην επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στην Αττική, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 46% και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία με το πολύ υψηλό 60%. Να σημειωθεί ότι και στις επτά περιφέρειες που οι υποψήφιοι της ΝΔ φαίνεται ότι κερδίζουν τις εκλογές από τον πρώτο γύρο τα ποσοστά είναι υψηλότερα σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. 

…με μηνύματα 

Αξίζει να τονίσουμε ότι το μείζον θέμα αυτών των εκλογών είναι η απουσία αντιπάλου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, για ακόμα μία φορά. Ετσι λοιπόν, αν εξαιρέσει κανείς την Περιφέρεια της Θεσσαλίας, όπου ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έχει απέναντί του τον Δημήτρη Κουρέτα, υποψήφιο ο οποίος έχει τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου ο Πέτρος Τατούλης έχει τη δική του πολιτική υπόσταση, ανεξάρτητα από το εάν κάποτε ήταν υπουργός και στέλεχος της ΝΔ, οι υπόλοιπες τέσσερις μάχες είναι στην ουσία μάχες μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του… εαυτού της. Ωστόσο, το επόμενο μείζον ζήτημα είναι η παντελής απουσία του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ξεκάθαρα πλέον να αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα. 

Αλήθειες και ανακρίβειες 

Η «Εστία της Κυριακής» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο για τις σχέσεις Κασσελάκη με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ο πρόεδρος Στέφανος έσπευσε να το διαψεύσει λέγοντας ότι δεν έχει καμία σχέση. Τώρα δεν έχει. At the time being, που λέμε και στο Μανχάταν. Παραθέτω την ανάρτηση του χρήστη Kostas Lympouridis, που αποκάλυψε την εγγραφή και παραμονή του Κασσελάκη στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών τουλάχιστον έως το 2019.
«Προ ημερών έγραψα ότι με βάση δημόσια διαθέσιμες στις ΗΠΑ πληροφορίες, ο Στ. Κασσελάκης υπήρξε γραμμένος στις εκλογικές λίστες των Ρεπουμπλικανών. Προσδιόριζα την εγγραφή του στις αρχές της δεκαετίας του 2010, οπότε κατοικούσε σε συγκεκριμένη διεύθυνση στο νότιο Μανχάταν. Από τη διεύθυνση αυτή είχα σβήσει την οδό και τον αριθμό, αφήνοντας μόνο τον ταχυδρομικό κώδικα (...) Σήμερα, η “Εστία” δημοσιεύει πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, συμπεριλαμβάνοντας την αποτύπωση οθόνης που δημοσίευσα. Η “Εστία” λέει στο πρωτοσέλιδο ότι «ο πρόεδρος του ΣYΡΙΖΑ ενεγράφη στο κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ το 2023». Φυσικά, αυτό είναι απολύτως λάθος (…). Με ευκαιρία αυτό το λάθος της “Εστίας”, ο Κασσελάκης έκανε ανάρτηση, στην οποία λέει ότι «τα ακροδεξιά πιστόλια σκαρφίστηκαν ανήμερα εκλογών να τον εμφανίσουν ως Ρεπουμπλικανό». Αμέσως μετά αναφέρει ότι «το “έγγραφό” τους έχει μέχρι και ψεύτικη διεύθυνση». Ε λοιπόν όχι, ως εδώ. Τη διεύθυνση την έσβησα για δική του προστασία. Μια και προκαλεί όμως έτσι ξεδιάντροπα, τη δημοσιεύω σήμερα ολόκληρη: (ακολουθεί πλήρης διεύθυνση). Αυτή τη διεύθυνση δηλώνει και αυτός και η τότε αρραβωνιαστικιά του στους εκλογικούς καταλόγους των Ρεπουμπλικανών, στους οποίους εγγράφησαν μαζί το 2013. (…) Θα μπορούσα να δεχτώ τη δικαιολογία ότι ήταν νεανικές απόψεις ή ότι η εισφορά των 100$ που έκανε το 2018 στους Δημοκρατικούς είναι μεταγενέστερη, πράγμα που ίσως αποδεικνύει ότι αναθεώρησε απόψεις. Αλλά όχι, επέλεξε το εύκολο ψέμα, ότι η διεύθυνση στους καταλόγους είναι ψεύτικη (...)».