Κάθε μέρα γίνονται δηλώσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που μαρτυρούν την τρικυμία που επικρατεί στα εσωκομματικά του, με κριτικές επί κριτικών να γίνονται από όλες τις πλευρές. Παράλληλα έχει ξεκινήσει ήδη η κούρσα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μία από αυτές τις δηλώσεις ήρθε και από τον προσωπικό λογαριασμό στο Twitter του Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος χθες, Πέμπτη, έκανε μία ανάρτηση, στην οποία ανέφερε ότι «οι διαδικασίες για την επιλογή υποψηφίου δημάρχου Αθήνας κατέδειξαν τη βαθύτατη παθογένεια του οργανισμού ΣΥΡΙΖΑ. Μια 4μηνη περιδίνηση χωρίς στρατηγική κοινωνικών συμμαχιών, χωρίς εναλλακτικό μοντέλο χωρικής πολιτικής, χωρίς συναίσθηση της συγκυρίας. Μια ακόμα χαμένη ευκαιρία».

Τεταμένες συνεδριάσεις και παραιτήσεις

Χαρακτηριστική αυτών των διαδικασιών ήταν και η χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας προκλήθηκε ένταση μεταξύ Νίκου Φίλη και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλου, όταν ο πρώτος κατηγόρησε τον δεύτερο ότι αντί να κάνει τη βάρδιά του αναφέρθηκε σε συνέντευξη που έδωσε  σε «υποψηφιότητες της κομματικής γραφειοκρατίας». Ύστερα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μίλησε για προσβλητικές αναφορές και ζήτησε να τον υπερασπιστούν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Παράλληλα, τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και η παραίτηση του επί την τελευταία τετραετία συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβη Σταύρου Καραβασίλη. 

Αφορμή για αυτήν την εξέλιξη ήταν η πρόταση των μελών, αλλά και άλλων στελεχών του κόμματος προς τον τομέα αυτοδιοίκησης στην Αθήνα να υπάρξει συνεργασία με την περιφερειακή παράταξη του Κώστα Μουτζούρη, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες η ΝΕ είχε εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία αποδοκίζε τη συμμετοχή του Στρατή Ζαφείρη στην παράταξη του Μουτζούρη.

Η παραίτηση Καραβασίλη συνοδεύθηκε από καταγγελίες του ίδιου για «πολιτικούς αριβισμούς των συγκεκριμένων στελεχών, οι οποίοι στοίχισαν και σε μεγάλο βαθμό την απώλεια της έδρας στη Λέσβο και στην αποσυσπείρωση του κόμματος».

Η εξέλιξη της παραίτησης Καραβασίλη ανοίγει στόματα και στη Λέσβο, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας stonisi.gr, από το οποίο έγινε γνωστή η παραίτηση, έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα πρώτα μαχαίρια και να προετοιμάζονται για τη μεγάλη σφαγή. Από πλευράς τους, στελέχη της ΝΕ που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους έδειχναν τον Καραβασίλη ως το πρόσωπο που έχει την κύρια ευθύνη για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο στις εκλογές του Ιουνίου, αλλά και για τη μείωση του ποσοστού του κόμματος στο νησί και μάλιστα κατά 4% σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια.

Μάλιστα δήλωσαν ότι «ο κ. Καραβασίλης έψαχνε εδώ και καιρό αφορμή για ηρωική έξοδο την οποία και τελικά βρήκε με την επιστολή αυτή που σε καμία περίπτωση δεν απηχεί την θέση του κόμματος για τις Περιφερειακές εκλογές. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το κόμμα κεντρικά ίσως και σήμερα».

Το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στην επικαιρότητα για τις εσωκομματικές εντάσεις και τους προσωπικούς τυχοδιωκτισμούς εγείρει ερωτήματα για το τι μπορεί να κάνει σαν κόμμα. Κάπως έτσι επανέρχεται και το ερώτημα: πώς γίνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήθελε να κυβερνήσει τη χώρα, ενώ ήξερε πως έρχονταν και αυτοδιοικητικές εκλογές, να μην είχε έτοιμη κάποια πρόταση για τον δήμο Αθηναίων από πριν και τρέχει τώρα τελευταία στιγμή για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα;