Περίπου 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας στην εμπόλεμη Συρία, έγινε σήμερα γνωστό από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ένα επίπεδο ρεκόρ, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης.
«Εννέα χρόνια πολέμου, τα τρόφιμα πωλούνται σε τιμές ρεκόρ και τώρα η Covid-19 ώθησε τις οικογένειες στη Συρία εκτός των ορίων τους» υπογραμμίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ στον λογαριασμό της στο Twitter.
«Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα υπολογίζει ότι 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας», επισημαίνει ο οργανισμός, που κάνει λόγο για ένα επίπεδο «ρεκόρ».
Μόλις πριν από 6 μήνες, 7,9 εκατομμύρια άνθρωποι βίωναν την επισιτιστική ανασφάλεια, υπενθυμίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας.
Τέλη Απριλίου, το Πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι οι τιμές των διατροφικών προϊόντων στη Συρία διπλασιάστηκαν σε έναν χρόνο.
Στη διαλυμένη έπειτα από 9 χρόνια πολέμου χώρα, περίπου το 83% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Και τους τελευταίους μήνες, η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω, συνοδεία της ιστορικής πτώσης της ισοτιμίας της συριακής λίρας έναντι του δολαρίου.
Τα μέτρα καραντίνας που επιβλήθηκαν στα μέσα Μαρτίου στη μάχη εναντίον του νέου κορωνοϊού κατάφεραν ένα ακόμη πλήγμα παραλύοντας τη χώρα.
Στις αρχές Μαΐου, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ αναγνώρισε το εύρος της κρίσης, εκτιμώντας ότι οι «πολίτες» είναι αντιμέτωποι με την «πείνα, τη φτώχεια (…) ή την ασθένεια».
Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση άρχισε να επαναθεωρεί τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού, επιτρέποντας την επαναλειτουργία ορισμένων εμπορικών καταστημάτων και αγορών και των δημόσιων συγκοινωνιών.
Στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, 48 κρούσματα Covid-19 έχουν καταγραφεί επισήμως και 3 θάνατοι. Στα εδάφη στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, που τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων, έχουν καταγραφεί επισήμως 6 κρούσματα της νόσου και 1 θάνατος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.