Ελεύθερος αφέθηκε Καναδός μετά την κράτησή του από τις συριακές Αρχές εδώ και οκτώ μήνες, έπειτα από μεσολάβηση του Λιβάνου και μεταφέρθηκε στη Βηρυτό, ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Ασφάλεια του Λιβάνου.
Ο 44χρονος Κρίστιαν Λι Μπάξτερ παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου από την Γενική Ασφάλεια και την πρεσβεία του Καναδά.
Συγκινημένος είπε μερικές φράσεις με τρεμάμενη φωνή προτού ξεσπάσει σε δάκρυα.
“Πίστευα ότι θα μείνω εκεί για πάντα. Ειλικρινά δεν ήξερα αν γνώριζε κανείς ότι είμαι ακόμη ζωντανός”, είπε. “Θα ήθελα μόνο να ευχαριστήσω την πρεσβεία και τους Λιβανέζους που βοήθησαν στην απελευθέρωσή μου”.
Τον Ιανουάριο η καναδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την κράτηση του Μπάξτερ στη Συρία.
Ο Μπάξτερ, ένας “λάτρης της περιπέτειας”, σύμφωνα με τους συγγενείς του, από την Βρετανική Κολομβία στον δυτικό Καναδά, επισκέφθηκε τον Δεκέμβριο το χωριό στο οποίο είχε γεννηθεί ο κουνιάδος του, που τελούσε υπό τον έλεγχο των συριακών Αρχών και βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Έκτοτε δεν υπήρχαν νέα του.
Στη συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της Γενικής Ασφάλειας Αμπάς Ιμπραχίμ δήλωσε ότι ο Μπάξτερ είχε φυλακιστεί “για λόγους που συνδέονται με παράβαση της συριακής νομοθεσίας” και δεν διευκρίνισε περαιτέρω.
“Οι προσπάθειές μας επέτρεψαν τη μείωση της (περιόδου) κράτησής του”, πρόσθεσε, ευχαριστώντας τις συριακές Αρχές για την “ταχεία” συνεργασία τους.
Ο Ιμπραχίμ σημείωσε επίσης ότι ο Λίβανος μεσολάβησε στην υπόθεση αυτή κατόπιν αιτήματος της πρεσβείας του Καναδά.
“Βάσει της νομοθεσίας περί απορρήτου στον Καναδά, δεν μπορώ να σχολιάσω σχετικά με τις λεπτομέρειες της υπόθεσης”, δήλωσε επίσης η πρεσβευτής του Καναδά Εμανουέλ Λαμουρέ.
Επίσης ερωτηθείσα για τον ρόλο του Καναδά στην απελευθέρωση αυτή, η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Κρίστια Φρίλαντ αρνήθηκε να σχολιάσει μια “ιδιωτική υπόθεση”.
“Έχω χαρεί πολύ και ειλικρινά έχω ανακουφιστεί”, δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Κάλγκαρι, στον δυτικό Καναδά, ευχαριστώντας παράλληλα την λιβανέζικη κυβέρνηση για τη βοήθειά της. “Πιστεύω ότι η υπόθεση αυτή πρέπει να μας υπενθυμίσει ότι θα πρέπει να δείχνουμε πάρα πολύ μεγάλη προσοχή όταν ταξιδεύουμε σε επικίνδυνες χώρες”.
Ο Καναδάς, μέλος του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Δαμασκό μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011.
Έκτοτε οι καναδικές Αρχές έχουν συστήσει στους πολίτες τους να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Συρία, τη χώρα στην οποία ο πόλεμος έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 370.000 ανθρώπους. Το ένοπλο κίνημα της λιβανέζικης Χεζμπολάχ έχει ταχθεί στο πλευρό των συριακών αρχών στον πόλεμο αυτόν στη Συρία.
Τον Ιούλιο ο Ιμπραχίμ είχε μεσολαβήσει για την απελευθέρωση ενός 30χρονου Αμερικανού, του Σαμ Γκούντγουιν, ο οποίος είχε εξαφανιστεί τον Μάιο κοντά στο Καμισλί, μια πόλη στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, στη βορειοανατολική Συρία.
Πολλοί ξένοι που έχουν απαχθεί στη Συρία εξακολουθούν να αγνοούνται.
Μεταξύ αυτών ο Αμερικανός δημοσιογράφος Όστιν Τάις, ο οποίος απήχθη τον Αύγουστο του 2012 από ενόπλους που δεν έχουν αναγνωριστεί έπειτα από ρεπορτάζ που έκανε στη νότια Δαμασκό. Την ευθύνη για την απαγωγή του δεν έχει αναλάβει μέχρι σήμερα καμία οργάνωση.
Τον Δεκέμβριο ο πατέρας του Τάις δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση είναι “η πιο αρμόδια” να βοηθήσει για να βρεθεί ο δημοσιογράφος.
(Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)