Θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές στην Χαλκιδική εάν είχε λειτουργήσει σύστημα που στέλνει γραπτά μηνύματα στους κατοίκους ώστε να τους προειδοποιήσει για επικείμενη κακοκαιρία, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης, ειδικός στην διαχείριση φυσικών καταστροφών.
Ο κ. Συνολάκης σημείωσε πως πρόκειται για απλούστερο σύστημα από το 112, καθώς είναι λιγότερο απαιτητικό τεχνικά και δεν χρειάζεται εφάμιλλες άδειες, ενώ είχε δοκιμαστεί ήδη το 2014.
Σημείωσε πως η αποστολή προειδοποίησης που θα προέτρεπε τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο θα μπορούσε να αποτρέψει τουλάχιστον κάποιους από τους επτά θανάτους στην Χαλκιδική, όπως τα πρόσωπα που βρίσκονταν στο τροχόσπιτο όταν εκδηλώθηκε η κακοκαιρία.
Προσέθεσε πως στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτός από αυτοματοποιημένα μηνύματα εκφωνείται και έκτακτη ενημέρωση από ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Υπό την σκιά των πολύνεκρων καταστροφών στην Μάδρα, στο Μάτι και στην Χαλκιδική, σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, ο κ. Συνολάκης σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως αν δεν υπάρξουν αλλαγές στην Ελλάδα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τέτοιες τραγωδίες.
Επανέλαβε την πεποίθηση του πως θα μπορούεσε να είχε περιοριστεί το μέγεθος της τραγωδίας στο Μάτι εάν είχε ενεργοποιηθεί ο επίμαχος μηχανισμός ειδοποίησης.
Την ανάγκη εφαρμογής του μηχανισμού προειδοποίησης υπογράμμισε στον σταθμό μας και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος εξελέγη στην Βουλή με την Νέα Δημοκρατία.
Προειδοποίησε τους κατοίκους της Χαλκιδικής πως τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου ενδέχεται να εκδηλωθούν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, αν και θα είναι ηπιότερα σε σχέση με την Τετάρτη.
Σημείωσε πως η ένταση της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε την Χαλκιδική αυξήθηκε καθότι οι καταιγίδες άντλησαν μεγάλη ποσότητα υγρασίας από τον Θερμαϊκό Κόλπο, με συνέπεια να αυξηθεί η δυναμική τους.