Σε λεπτές ισορροπίες θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση του ήπιου κλίματος, υπό το πρίσμα των διαφωνιών για υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ αλλά και της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας. Στις 15:30 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας. Η Τουρκία ορέγεται συνδιαχείριση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και προκαλεί με κάθε τρόπο την Αθήνα, αλλά και το κοινό αίσθημα. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στο τραπέζι της συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη θα τεθούν 9 θέματα ημερήσιας διάταξης.

Στόχος είναι να βγει ένα μήνυμα από αυτήν τη συνάντηση. Είναι η τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε διάστημα δύο ετών για συνέχιση του ήπιου κλίματος, διεύρυνσης της συνεργασίας και σε άλλους τομείς, υλοποίηση των συμφωνιών που έχουν υπάρξει και διαμόρφωσης χρονοδιαγράμματος για τους τρεις πυλώνες, για τους τρεις μηχανισμούς διαλόγου που υπάρχουν μέχρι την επόμενη συνάντησή τους που προγραμματίζεται για τον Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι χρήσιμοι, βοηθούν και στην αποσυμπίεση εντάσεων. Η θετική ατζέντα δημιουργεί καλό κλίμα και είδαμε ότι έχει αποδώσει ήδη καρπούς» και πρόσθεσε ότι το καυτό θέμα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, «το κλίμα αυτό θα είναι εύθραυστο και ευάλωτο σε εξωτερικές επιδράσεις».

Αυτά είναι:

«* Συνέχιση της απλοποίησης διαδικασίας έκδοσης βίζας για τα 10 ελληνικά νησιά

* Βήματα που μπορούν να γίνουν για τον εμπορικό στόχο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων

* Οι επιχειρηματίες συγκεντρώνονται κάτω από τη στέγη του νεοσύστατου Μικτού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

* Συνέχιση του Κοινού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη της συνεργασίας στη βάση θετικής ατζέντας.

* Θέματα που σχετίζονται με την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και τους συμπατριώτες σε Ρόδο, Κω και Θεσσαλονίκη.

* Συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και προσδοκίες σε αυτά τα θέματα.

* Κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

* Η Τουρκία θα εκφράσει τις απόψεις της για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

* Συμφωνίες για τις Επιστήμες Υγείας και Ιατρικής και τη Διαχείριση Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης»