Νεκρός από πυρά των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων αξιωματούχος της Χαμάς που είχε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων της Χαμάς, αναφέρουν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες πλέον επιχειρούν στο κέντρο της πόλης της Γάζας, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τη Χαμάς. Η χερσαία επιχείρηση έχει πλέον επικεντρωθεί στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους, εκεί όπου εξακολουθούν να βρίσκονται χιλιάδες άμαχοι.

Όπως ανακοίνωσαν οι IDF, έχουν εντοπιστεί και καταστραφεί 130 είσοδοι σηράγγων από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης τον περασμένο μήνα.

Το Ισραήλ δεν σκοπεύει να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνει Ισραηλινός αξιωματούχος

Το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να επανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας ή να την θέσει υπό τον έλεγχό του «για πολύ καιρό», ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους κατά των μαχητών της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Εκτιμούμε ότι οι τρέχουσες επιχειρήσεις μας είναι αποτελεσματικές και επιτυχημένες και θα συνεχίσουμε τις πιέσεις», είπε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον αργά το βράδυ της Τρίτης, υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος.

«Δεν θα είναι για απεριόριστο διάστημα, ούτε για πάντα», πρόσθεσε.

Ανθρωπιστικός διάδρομος

Με ανακοίνωσή τους, οι IDF έκαναν γνωστό το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για κατοίκους στα βόρεια της Γάζας ώστε να μετακινηθούν προς τα νότια. Το άνοιγμα του ανθρωπιστικού διαδρόμου παρατάθηκε για επιπλέον μία ώρα λόγω της μαζικής προσέλευσης.

Ειδικότερα, ο διάδρομος είχε προγραμματιστεί να κλείσει στις 14:00, παρέμεινε ανοικτός μέχρι τις 15:00, αναφέρει ο εκπρόσωπος Avichay Adraee σε ένα tweet στην αραβική γλώσσα.

Λέει ότι η κίνηση αυτή είναι «αντίδραση στη μεγάλη ανταπόκριση [των κατοίκων της Γάζας]» στην έκκληση του Ισραήλ να χρησιμοποιήσουν τον διάδρομο για να διαφύγουν από τον βορρά, όπου οι μάχες είναι πιο σφοδρές.

Το παρακάτω βιντεοσκοπημένο υλικό δείχνει τη μετακίνηση των αμάχων προς το νότο, πολλοί από τους οποίους φαίνονται να κρατούν λευκές σημαίες και να σηκώνουν τα χέρια τους στον αέρα.

Κατά το χθεσινό ανθρωπιστικό διάδρομο, εκτιμάται ότι 15.000 άνθρωποι κινήθηκαν νότια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι βομβαρδισμοί «εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες για να καταστραφεί η Χαμάς», δήλωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων». Περισσότεροι από 240 άνθρωποι απήχθησαν, σύμφωνα με το Ισραήλ, την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, που προκάλεσε το ξέσπασμα του πολέμου.

Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση αυτή, στην πλειονότητά τους άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους την ίδια ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, η οποία ήταν η πιο αιματηρή στην ιστορία του Ισραήλ.