Ενισχύουν συνεχώς τις δυνάμεις τους που επιχειρούν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας οι Ισραηλινοί με στόχο να καταστρέψουν το αρχηγείο της τρομοκρατικής οργάνωσης, που πιστεύεται ότι βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα και να εξουδετερώσουν τον αρχηγό τους στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ.

Την ίδια ώρα ο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάριζε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κατάπαυση του πυρός αν οι τρομοκράτες δεν απελευθερώσουν όλους τους ομήρους.

Σύμφωνα με το Times of Israel, ο Νετανιάχου φαίνεται να απορρίπτει τις πληροφορίες από το Κατάρ, την Αίγυπτο και την ίδια τη Χαμάς ότι επίκειται συμφωνία για την απελευθέρωση 10-15 ομήρων από το Ισραήλ με αντάλλαγμα μια πολυήμερη παύση των μαχών.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν και κατέστρεψαν τούνελ στο σχολείο της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου των IDF, υποναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι, άνδρες της 551ης Ταξιαρχίας και της επίλεκτης μονάδας μηχανικού μάχης «Yahalom» («Διαμάντι») εντόπισαν την είσοδο του τούνελ στην περιοχή Μπέιτ Χανούν και το κατέστρεψαν.

Σύμφωνα με τον Χαγκάρι, οι μηχανικοί του στρατού χρησιμοποιούν εκρηκτικά για να καταστρέψουν το υπόγειο δίκτυο της Χαμάς που εκτείνεται σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων κάτω από τη Γάζα. Στην ανακοίνωσή του σήμερα ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έχει καταστρέψει 130 φρεάτια σηράγγων μέχρι στιγμής.

Μάλιστα, οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα νέο ηχητικό ντοκουμέντο όπου αποκαλύπτεται πως οι τρομοκράτες της Χαμάς χρησιμοποιούν νοσοκομεία, ασθενοφόρα, κλινικές, τζαμιά και σχολεία για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Στο μεταξύ, ενισχύονται οι ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα. Όπως ανακοινώθηκε, στις χερσαίες επιχειρήσεις συμμετέχει, για πρώτη φορά, από τον Πόλεμο του Λιβάνου το 1982, μια μεραρχία εφέδρων. Πρόκειται για την 252η Μεραρχία Εφέδρων.

Συνεχίζεται η μετακίνηση των Παλαιστινίων προς τη νότια Γάζα

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι μετακινήθηκαν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας στα νότια ένα ασφαλές καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις μάχες μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών και της Χαμάς.

Η έξοδος αυτή πραγματοποιήθηκε στο τετράωρο «παράθυρο ευκαιρίας» που ανακοίνωσε το Ισραήλ, το οποίο έχει καλέσει τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα του θύλακα να φύγουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ισραηλινών ΜΜΕ που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ωστόσο επισήμως, διοικητής της Χαμάς φέρεται να κρατά ομήρους στη Γάζα περίπου 1.000 αμάχους για να τους εμποδίσει να απομακρυνθούν προς το νότιο τμήμα του θύλακα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αχμέντ Σιάμ Αμπού Χάμζα, χρησιμοποιεί ασθενείς και εκτοπισμένους πολίτες μέσα στο νοσοκομείο Ραντίσι ως «ανθρώπινες ασπίδες», καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ζητήσει την εκκένωση του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η Χαμάς κατηγόρησε την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες για «συμπαιγνία» με το Ισραήλ στον «αναγκαστικό», όπως τον χαρακτηρίζει, εκτοπισμό του πληθυσμού της βόρειας Γάζας.

Διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων

Το Κατάρ συνεχίζει τη διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση των ομήρων, με τη Χαμάς να φέρεται να πρότεινε την απελευθέρωση έως και 15 ομήρων με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός για μία έως δύο ημέρες.

Οι συζητήσεις αυτές προς το παρόν προσκρούουν στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός αλλά και στο αν θα περιληφθεί στη συμφωνία και η βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το Κατάρ περιμένει μια απάντηση των Ισραηλινών», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε το AFP, το Κατάρ διαπραγματεύεται την απελευθέρωση δέκα έως δεκαπέντε ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται αδιάκοπα από το Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές.

Το Κατάρ διεξάγει την διαπραγμάτευση «σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες ... για να επιτύχει την απελευθέρωση 10 έως 15 ομήρων με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός δύο ημερών», σύμφωνα με άλλη πηγή που μίλησε στο AFP

Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο τη Χαμάς και έχει προσφέρει εκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας στην Γάζα, συμμετείχε στην διαπραγμάτευση που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων τον Οκτώβριο: μίας Αμερικανίδας και της κόρης της , καθώς και δύο Ισραηλινών.