Το γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Πατρών, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, επισκέφθηκε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Η πρώτη κυρία της χώρας είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τις επικεφαλής γυναίκες αξιωματικούς για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και συγκεκριμένα για τις πρακτικές που έχει υιοθετήσει το τοπικό γραφείο, του οποίου η λειτουργία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022.
Όπως τόνισαν οι γυναίκες αξιωματικοί, μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας το γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας -ένα από τα 18 που λειτουργούν σε όλη τη χώρα- έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 163 γυναίκες και 13 άνδρες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Η κυρία Μητσοτάκη έγινε δεκτή σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος -εκτός των άλλων- είναι εξοπλισμένος με πολλά παιχνίδια καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που κακοποιημένες γυναίκες καταφθάνουν μαζί με τα παιδιά τους για να ζητήσουν τη βοήθεια των Αρχών.
Ευγνωμοσύνη για το έργο των αξιωματικών
Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για το ουσιαστικό ενδιαφέρον και την αφοσίωση των αξιωματικών στην αποστολή τους. Τονίστηκε δε πως τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας είναι ένα από μια σειρά μέτρων που έχει λάβει η πολιτεία.
Πιο συγκεκριμένα, έχει ενισχυθεί η γραμμή υποστήριξης SOS 15900, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Επίσης πλέον λειτουργούν 19 ξενώνες φιλοξενίας για την προσωρινή διαμονή των γυναικών που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εστία τους και 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, με δωρεάν υπηρεσίες νομικής βοήθειας και εκπροσώπησης σε θύματα βίας. Τέλος, έγιναν 7 τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα με στόχο την αυστηροποίηση των διατάξεων για τα εγκλήματα κατά των γυναικών.
Σημειώνεται πως μόνο μέσα στον Απρίλιο του 2023 έγιναν 348 καταγγελίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποιητικές συμπεριφορές και συνολικά 920 σε όλη τη χώρα.
920 καταγγελίες γυναικών σε όλη τη χώρα μόνο τον Απρίλιο
Εκ των 348 γυναικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που προχώρησαν σε καταγγελία, οι 112 ζήτησαν και απέκτησαν την εφαρμογή «panic button». Πρόκειται για τη νέα ψηφιακή εφαρμογή-συναγερμός που εγκαθίσταται δωρεάν στο κινητό της γυναίκας και μπορεί να σώσει ζωές, καθώς ειδοποιεί, με άμεσο και ασφαλή τρόπο, την αστυνομία.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, εκφράστηκε η διάθεση των αρχών για την επέκταση του προγράμματος των γραφείων ενδοοικογενειακής βίας, με στόχο να υπάρχει τουλάχιστον ένα σε κάθε μεγάλη πόλη της Ελλάδας.