Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ στη Νέα Υόρκη, καθώς αύριο Τετάρτη έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ την Πέμπτη θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο αναμένεται να μπουν οι βάσεις για συνέχεια του ελληνοτουρκικού διαλόγου και κυρίως θα καθοριστεί πότε θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο ανάμεσα στα Υπουργικά Συμβούλια των δύο χωρών. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το Συμβούλιο αυτό να γίνει μέσα στο φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Σε κάθε περίπτωση, σαφή είναι η θέση της Ελλάδας ότι η συζήτηση με την Τουρκία αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσουμε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, για το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, και από τα δικαιώματα που απορρέουν από την άσκηση της κυριαρχίας στα νησιά», έκανε σαφές, και από τη ΔΕΘ, την Κυριακή, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ερωτώμενος για τα ελληνοτουρκικά.

Ο ίδιος αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι επί σαράντα χρόνια συζητάμε με την Τουρκία για το ζήτημα αυτό, και ο ίδιος ξέρει ότι οι πολιτικές δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Όπως συμπλήρωσε, αλλά «και να μη μπορέσουμε να συμφωνήσουμε αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε μονίμως στα κόκκινα και στην ένταση που βιώσαμε τα τελευταία 4 χρόνια. Τα ζητήματα αυτά δεν λύθηκαν 40 χρόνια αλλά δεν υπήρχε πάντα ένταση. Η κανονικοποίηση των διαύλων επικοινωνίας είναι καλοδεχούμενη για δυο χώρες».