«Λάδι στη φωτιά» έριξε, λίγο πριν το κρίσιμο ραντεβού του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν σήμερα, Τρίτη, πριν από λίγο, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητη την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», δηλαδή του λεγόμενου ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με το CNN Turk, ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του ψευδοκράτους και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή».

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν από αυτήν τη δήλωση του Τούρκου προέδρου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε δηλώσει σε εκδήλωση ελληνοαμερικάνικων οργανώσεων στη Νέα Υόρκη, ενώπιον ομογενών, πως η Κύπρος αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. 

Ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε: «Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι κορυφαία μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την Κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινωνική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης».

Αιχμές σε ΕΕ και ΟΗΕ

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ερντογάν άφησε αιχμές τόσο για τον ρόλο του ΟΗΕ, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε, «τα Ηνωμένα Έθνη δεν διασφαλίζουν πλέον την παγκόσμια ασφάλεια. Είδαμε πέντε μόνιμα μέλη να βρίσκονται σε διαμάχη», ενώ ζήτησε να αλλάξει η δομή οργανισμών που υπάγονται στον ΟΗΕ κι είναι υπεύθυνοι για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

O Ταγίπ Ερντογάν τόνισε, ακόμη, ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις πρωτοβουλίες, ειδικά του ΟΗΕ, που στοχεύουν στην «καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας». Απέστειλε μήνυμα στήριξης στους Παλαιστίνιους, οι οποίοι «παλεύουν για τα νόμιμα δικαιώματά τους», ενώ, απευθυνόμενος στη Δύση, είπε: «Κουραστήκαμε με εκείνους τους υποκριτές που χρησιμοποιούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις για πολιτικούς σκοπούς»

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία δήλωσε ότι θα «εντείνει τις (διπλωματικές) προσπάθειές του» ώστε «να μπει ένα τέλος στον πόλεμο» στην Ουκρανία.

«Από την αρχή του ρωσοουκρανικού πολέμου προσπαθούμε να κρατήσουμε τους Ρώσους και τους Ουκρανούς φίλους μας γύρω από το τραπέζι (σ.σ. των διαπραγματεύσεων), πιστεύοντας στην ιδέα ότι ο πόλεμος δεν θα έχει κανέναν νικητή και η ειρήνη κανέναν ηττημένο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του στηρίζει τα βήματα που κάνει το Αζερμπαϊτζάν για να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητά του. Τόνισε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί μέρος τους αζέρικου εδάφους και η επιβολή ενός διαφορετικού καθεστώτος στον θύλακα αυτόν είναι «απαράδεκτη».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «εύλογες» τις «ανησυχίες» που οδήγησαν στη στρατιωτική επιχείρηση των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αν και κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να επιστρέψουν στον διάλογο: «Το Αζερμπαϊτζάν αναγκάστηκε να λάβει τα μέτρα που κρίνει αναγκαία στο δικό του έδαφος».

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, την κάλεσε να «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της τις οποίες αμελεί εδώ και καιρό». Στο τέλος, κατέληξε, λέγοντας: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα προς την ειρήνη και την ασφάλεια». 

Την Τετάρτη η συνάντηση με τον Μητσοτάκη 

Σε αυτό το σημείο να επισημανθεί ότι αύριο το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών μέσα σε δύο μήνες, με την τελευταία να είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. 

Σχετικά με τη συνάντηση, νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε πως η χώρα πιστεύει στον διάλογο, χωρίς, όμως, να κάνει και υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα: «Η Ελλάδα χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πιστεύει στο διάλογο, πιστεύει στην επίλυση της μοναδικής μας διαφοράς που μας χωρίζει με την Τουρκία. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αυτός είναι ο στόχος ο διάλογος θα προχωρήσει και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα και θα τον αξιολογούμε κάθε φορά».