Ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ένας από τους τρεις απόδημους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη επαφή του με την πολιτική έγινε στις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε σε νεαρή ηλικία για σπουδές και με υποτροφία του Ανδρέα Δρακόπουλου σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια Χρηματοοικονομικά και Διεθνείς Επιστήμες. Δούλεψε για επτά μήνες ως εθελοντής στο επιτελείο του Τζο Μπάιντεν, ενώ επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στον «Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης». Σήμερα ζει στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, αλλά τους τελευταίους μήνες ήταν στην Ελλάδα για να υποστηρίξει τον προεκλογικό αγώνα του… ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς 

Για τον ίδιο το βασικότερο πρόβλημα στη χώρα είναι το ζήτημα της Δικαιοσύνης. Με τον σύντροφό του λέει πως «είμαστε μαζί τέσσερα χρόνια. Και μου λέει αν είναι να περνάς δύο μήνες στην Ελλάδα και να με αφήνεις μόνο μου, τουλάχιστον αν τύχει θέμα ΛΟΑΤΚΙ να μιλάς». Πάντως, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν το εργαλειοποιεί γιατί, όπως λένε, δεν έχει υπάρξει ακτιβιστής. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει εμφανιστεί σαν κομήτης. Οι πληροφορίες μιλούν για ανακάλυψη του Παύλου Πολάκη, ο οποίος τον γνώρισε στον Αλέξη Τσίπρα. Επί ημερών Πολάκη στον Τομέα Διαφάνειας, ο Κασσελάκης υπήρξε μέλος του. Πριν από λίγο καιρό ο Παύλος Πολάκης εξεμάνη, όταν είδε το βίντεο συνέντευξης του πολλά υποσχόμενου νεαρού Στέφανου Κασσελάκη να κατεβαίνει άρον άρον από την ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν... άντεξε και –ως συνήθως– ξέσπασε στο Facebook. 

Ο Χανιώτης βουλευτής, αφού γνωστοποίησε τότε δημοσίως τη διαφωνία του, στη συνέχεια εξαπέλυσε βαριές εκφράσεις... και όποιον πήρε η… μπάλα. «Ξεφτιλίζετε το Γραφείο Τύπου», έγραψε και αναρωτήθηκε εάν ο λόγος που δεν παρέμεινε η συνέντευξη στην επίσημη κομματική ιστοσελίδα ήταν επειδή ο απόδημος υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας ανέφερε πως «ήταν ο Παύλος Πολάκης και ο Τομέας Διαφάνειας που τον έφεραν στον ΣΥΡΙΖΑ» και πως «μοιραζόμαστε το ίδιο αίσθημα για την απόδοση δικαιοσύνης»… 

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί είναι αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ που κοιτούν τον Κασσελάκη καχύποπτα. Ο λόγος του είναι δομημένος, η σκηνική παρουσία του εξαιρετικά προσεγμένη, ενώ ένας σκηνοθέτης από το πάνω ράφι –ο Νίκος Σούλης– βοήθησε στα βίντεο της πλατφόρμας του και της γενικότερης πολιτικής παρέμβασής του. 

Δέχθηκε χτυπήματα από την αριστερή πτέρυγα και όχι μόνο, κυρίως για το ότι εμφανίστηκε σαν κομήτης στα ΣΥΡΙΖΑϊκα δρώμενα. Η εξωτερική του εμφάνιση, που θυμίζει μοντέλο, δύσκολα μπορεί να «χωνευτεί» από τους παραδοσιακούς ΣΥΡΙΖΑίους… με τις ιδιαίτερες ενδυματολογικές προτιμήσεις. 

Ενας άλλος από τους «ενδιαφερόμενους» για την προεδρία, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ξέκοψε οριστικά κάθε σενάριο ανακοίνωσης υποψηφιότητας. Τα μπέρδεψε όμως τα πράγματα, αφού μίλησε για «μοίρασμα» της εσωκομματικής τράπουλας σε αυτές τις εκλογές. Και στη συνέχεια μίλησε για νέα εκλογή προέδρου που θα μπορούσε να γίνει από το τακτικό συνέδριο με νέες εκλογές όλων των μελών. 

Δηλαδή, ο Τεμπονέρας θέλει να βγει ο πρόεδρος τώρα –δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς– και αμέσως μετά στο τακτικό συνέδριο που θα ακολουθήσει να ξαναψηφίσουν όλοι από την αρχή για να ξαναβγάλουν πρόεδρο! 

Το κείμενό του ανέφερε συγκεκριμένα: «Για αυτόν τον λόγο, σεβόμενος όλους τους συντρόφους μου, δεν τοποθετούμαι υπέρ κάποιας υποψηφιότητας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναμένοντας την πολιτική εκείνη πλατφόρμα, που θα εκφράζει την παραπάνω ιστορική, κατά την άποψή μου, αναγκαιότητα, και καλούμε τα μέλη να προσέλθουν στις εσωκομματικές εκλογές, ώστε η μαζική συμμετοχή, να νομιμοποιήσει στη συνείδηση της κοινωνίας, όχι τα προσωπικά χαρακτηριστικά της νέας ηγεσίας, αλλά να εκφράσει την ανάγκη για ένα νέο ξεκίνημα». 

Τέλος, έθεσε το θέμα εκλογής ξανά προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επανίδρυσή του, από τη συνεδριακή βάση, και γραμματέα από το Συνέδριο. 

Δάκτυλος… Τσίπρα 

Πέριξ της Κουμουνδούρου τα σχόλια πήγαν και ήρθαν. Κάποιοι σκέφτηκαν ότι ο εργατολόγος «τρολάρει» με το να ζητάει συνεχώς εκλογές για πρόεδρο. Από την άλλη, κάποιοι πιο υποψιασμένοι άρχισαν τα συνωμοσιολογικά σενάρια. Θυμήθηκαν ότι τον Τεμπονέρα στο παιχνίδι τον έβαλε ο… άχαστος, κάνοντάς τον από την πρώτη εκλογική τραγωδία στη δεύτερη πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής. 

Γνωρίζοντας λοιπόν πώς σκέφτεται ο Τσίπρας θεωρούν ότι κάνει το ήδη διαλυμένο κόμμα «Κούγκι» με κινήσεις τύπου Τεμπονέρα και εμφανίσεις τύπου Κασσελάκη για να μπορεί να λέει «έφυγα και διέλυσαν». 

Αλλιώς οι γραφικότητες του είδους να ψηφίσουμε για πρόεδρο να τον βγάλουμε και μετά από έναν μήνα να επανιδρυθούμε και να τον ξαναβγάλουμε, μάλλον ανάγονται στην αρμοδιότητα των κειμενογράφων επιθεωρήσεων.