Το… ερωτηματολόγιο που ο Στέφανος Κασσελάκης καλεί τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ν’ απαντήσουν μέσω της πλατφόρμας isyriza, πέραν των αντιδράσεων, εγείρει και ένα βασικό ερώτημα: πρόκειται για μια ακόμη «γκάφα» του «αδιαμεσολάβητου» προέδρου ή μια επίδειξη «δύναμης» για να καλύψει την εκκωφαντική σιωπή του μπροστά στην πρόκληση του Παύλου Πολάκη; 

Το ζήτημα δεν είναι απλό. Αυτό που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης με το ερωτηματολόγιο και τις αναφορές στο όνομα και την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Όλο και περισσότερα στελέχη ουσιαστικά τον εγκαλούν. Προτάσσουν μεν την ενότητα του κόμματος εν όψει συνεδρίου, δείχνουν όμως ότι αυτήν τη φορά δεν προτίθενται να σιωπήσουν. Η περίπτωση της Όλγας Γεροβασίλη είναι χαρακτηριστική, ενώ ήδη προστέθηκε και ανάρτηση του Πάνου Ρήγα, πρώην γραμματέα, επί Αλέξη Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αυτό είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Διότι δεν λείπουν και αυτοί που θεωρούν πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έκανε ακόμη μια… γκάφα λόγω έλλειψης γνώσεων αναφορικά με την πολιτική και τη διαχείριση ενός κόμματος. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Υπάρχουν ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν πως ο πρόεδρος του κόμματος επιχείρησε ένα bypass προκειμένου να δείξει πως αυτός διοικεί το «μαγαζί» και κάνει ό,τι θέλει έχοντας τον πλήρη έλεγχο και το δικαίωμα ν’ αποφασίζει. 

Είναι τα ίδια αυτά στελέχη που υποστηρίζουν επίσης ότι αυτή η κίνηση έχει σχέση με τον Παύλο Πολάκη. Τον αψύ Κρητικό και μέντορα του Στέφανου Κασσελάκη. Του ενός εκ των δύο προσώπων που τον έφεραν –κατά δήλωση του ιδίου– στον ΣΥΡΙΖΑ και συνέβαλαν στην ανάδειξή του στη θέση του προέδρου. Του συντονιστή των τομεαρχών και των επιτροπών του κόμματος που αμφισβήτησε την κομματική πειθαρχία που έθεσε και έδειξε πως δεν φοβάται τυχόν… συνέπειες απέχοντας από την ψηφοφορία για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είπε λέξη για το θέμα αυτό. Από την Πέμπτη το βράδυ δεν έχει προχωρήσει σε καμία παρέμβαση. Ουδεμία… συνέπεια υπέστη ο Παύλος Πολάκης για την αποχή του. Η εκκωφαντική σιωπή του προέδρου του κόμματος μπροστά στον αψύ Κρητικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστική. Έτσι ίσως έκρινε πως έπρεπε να κάνει μια κίνηση που θα έδειχνε πως αυτός καθορίζει τα πάντα. Μόνο που το «σοκ και δέος» που προκάλεσε τείνει να μετατραπεί σε μπούμερανγκ. 

Εν αναμονή εξελίξεων…