Αγανάκτησε ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη που έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha μίλησε και για τη φορολογία. Και ήταν κάθετος ζητώντας «επιτέλους, να σταματήσει η προκαταβολή φόρου».

Ναι, αυτό είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φυσικά, διότι ο Αλέξης Τσίπρας, ο παλιός που είναι αλλιώς, ως πρωθυπουργός αυτό με την προκαταβολή φόρου το είχε δει λίγο διαφορετικά. Και για τον λόγο αυτόν καθιέρωσε την προκαταβολή φόρου σε ποσοστό της τάξεως του 100%.

Το έκανε μεταξύ άλλων φόρων που έριξε στα κεφάλια των πολιτών, αλλά μάλλον στα ταχύρρυθμα μαθήματα τα οποία κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης δεν τα έμαθε αυτά. Εκτός αν ήθελε και πάλι να αδειάσει τον Αλέξη Τσίπρα. Να δώσει αφορμή για σχόλια. Διότι η καραμέλα περί ευθύνης Τσακαλώτου δεν περνάει.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν υπουργός Οικονομικών και ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός –με συγκυβερνήτη είναι αλήθεια τον Πάνο Καμμένο–, ως εκ τούτου δικές του ήταν οι τελικές αποφάσεις ειδικά σε ό,τι αφορά τη φοροαφαίμαξη των πολιτών, κυρίως της μεσαίας τάξης.

Δικές του ήταν οι τελικές αποφάσεις και για το υπερπλεόνασμα των 37 δισ. ευρώ –γι’ αυτό υπεραμύνθηκε και προεκλογικά το λεγόμενο… μαξιλάρι– δικές του και οι υπόλοιπες μεταξύ των οποίων αυτή για προκαταβολή φόρου σε ποσοστό της τάξεως του 100%. Ποιος τη μείωσε; Η «ανάλγητη» και κακή, κατά Κασσελάκη, κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και για να αποφύγει ανάλογα λάθη ο Στέφανος Κασσελάκης μια μικρή απλή υπενθύμιση για τα πεπραγμένα του κόμματός του ως κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει να αγανακτεί:

- Αύξησε τον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% και προχώρησε στη μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από το μειωμένο συντελεστή 13% στο 24% (και τώρα φωνάζει διότι ενώ μειώθηκαν συνολικά οι συντελεστές η… ανάλγητη κυβέρνηση έκανε αύξηση στον ΦΠΑ για τα… αναψυκτικά)

- Κατήργησε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, πού την κατατάσσουμε; Στα μέτρα κατά της μεσαίας τάξης μόνο;

- Αύξησε τους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας για όλους τους φορολογούμενους. Ο ανώτατος συντελεστής από το 42% στο 45%.

- Κατήργησε την αυτοτελή φορολόγηση του εισοδήματος από ελευθέριο επάγγελμα 26% έως 33%. Αποτέλεσμα το εισόδημα είχε φτάσει να φορολογείται με συντελεστές έως και 45%.

- Αύξησε τους φορολογικούς συντελεστές για το εισόδημα από ενοίκια.

- Αύξησε τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 26% στο 29% (κάτι που ίσως ενδιαφέρει τον Στέφανο Κασσελάκη να μάθει πιο πολύ).

- Αύξησε τον συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15%.

- Επέβαλε φόρο 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.

- Επέβαλε φόρο 5% στη σταθερή τηλεφωνία και το ίντερνετ.

- Αύξησε τον ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά και τα τσιγάρα.

- Επέβαλε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί.

- Αύξησε κατά 3 λεπτά ανά λίτρο τον φόρο στην αμόλυβδη, κατά 8 λεπτά στο ντίζελ κίνησης, κατά 10 λεπτά στο υγραέριο κίνησης και κατά 5 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

- Επέβαλε φόρο στον καφέ 3 ευρώ ανά κιλό για τον καβουρδισμένο, 2 ευρώ για τον μη καβουρδισμένο, 4 ευρώ για τον στιγμιαίο και τα συμπυκνώματα καφέ κ.ά.

- Αύξησε τους συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από 0,1 έως 1% σε έως και 1,15%. Ταυτόχρονα μείωσε το αφορολόγητο και ο φόρος άρχιζε να επιβάλλεται από χαμηλότερη αξία (Ποιος μείωσε τον ΕΝΦΙΑ είναι μάλλον γνωστό).

Είναι μια μικρή πρόχειρη καταγραφή που ίσως βοηθήσει τον νέο πρόεδρο να μάθει τι έκανε ο παλαιός πρόεδρος ώστε να μην εκτίθεται, ή έστω όταν προτείνει κάτι τουλάχιστον να τεκμηριώνει και την αναπλήρωση των εσόδων. Διότι μέχρι στιγμής αυτά που προτείνει να δοθούν και αυτά που προτείνει να κοπούν οδηγούν το κράτος στον γκρεμό (να και κάτι που συμβαδίζει με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ).