Ο νέος υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, πέρασε διά πυρός και σιδήρου στα σκοτεινά χρόνια του μνημονίου. Ο άνθρωπος που είχε αναλάβει την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά με την Τρόικα για το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους κυνηγήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και λοιδορήθηκε όσο ελάχιστοι. 

«Με το απαλλακτικό βούλευμα 2723/2020, το οποίο κατέστη αμετάκλητο, κατέρρευσε οριστικά η σκευωρία σε βάρος μου. Στοχοποιήθηκα βάναυσα, αδίστακτα, λόγω της πολιτικής μου δράσης με τη ΝΔ και της συνεργασίας μου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο ορισμός της πολιτικής δίωξης. Η Δικαιοσύνη όμως μίλησε παρά την προσπάθεια χειραγώγησής της. Χρειάστηκαν έξι δύσκολα χρόνια για να δικαιωθώ. Και δικαιώθηκα. Πλήρως, με σειρά αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων για όλα όσα με κατηγορούσαν. Οι κατήγοροί μου, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαν δηλώσει στη Βουλή ότι θα ζητούσαν συγγνώμη σε περίπτωση αθώωσής μου. Την περιμένω όχι ως προσωπική δικαίωση, αλλά ως πρώτο βήμα προκειμένου κανείς αθώος να μην υποστεί όλα όσα έγιναν σε βάρος μου. Είναι θέμα Δημοκρατίας» είχε δηλώσει μετά την οριστική απαλλαγή του. 

Μετά το τέλος της περιπέτειας του, ο σημερινός υπουργός Επικρατείας βρέθηκε δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ζητούσε για την ομάδα του τεχνοκράτες με αποδεδειγμένες ικανότητες. 

Ο Σταύρος Παπασταύρου γεννήθηκε το 1967 και είναι δικηγόρος. Ήταν στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, τη δεκαετία του 1990 και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων κατά την πρωθυπουργία του Κώστα Καραμανλή από το 2004 έως το 2009, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2015 επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.