Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ναυτεμπορική και στη δημοσιογράφο Νικόλ Λειβαδάρη. Κληθείς να τοποθετηθεί για το ποιος έχει την ευθύνη για την κρίση και τη δημοσκοπική καθίζηση που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Σπίρτζης απέδωσε την κύρια ευθύνη στον Στέφανο Κασσελάκη. Συγκεκριμένα, ο κύριος Σπίρτζης προσάπτει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός, ότι υπό την ηγεσία του, δεν παράγει πολιτική ατζέντα, δεν έχει δώσει όραμα στον κόσμο, καθώς και ότι δεν εμπνέει. Παράλληλα, τόνισε ότι η εικόνα που βγάζει προς τα έξω ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απασχολεί περισσότερο τις κοσμικές στήλες, παρά την πολιτική. Σκληρός ο κύριος Σπίρτζης, αλλά δίκαιος.

Ενδιαφέρον έχει όμως η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη, ότι «Ο κύριος Κασσελάκης, δεν είναι ούτε Αλέξης Τσίπρας, ούτε Ανδρέας Παπανδρέου. Ούτε Κωνσταντίνος Καραμανλής. Οι ηγέτες και οι πρόεδροι που δεν είναι σε αμφισβήτηση, το κερδίζουν, δεν το ζητάνε». Όπως πολλοί δημοσιολογούντες έχουν σημειώσει -από την πρώτη κιόλας στιγμή της εμφάνισης του Στέφανου Κασσελάκη-, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται με έναν πολύ αλαζονικό τρόπο. Προσπαθεί να περάσει το προφίλ του «μεγάλου ηγέτη», ο οποίος το μοναδικό κατόρθωμα που έχει καταγράψει μέχρι στιγμής, είναι να πάρει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πει κανείς, δεν είναι σημαντικό αυτό; Είναι, αλλά πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι συνθήκες, στις οποίες βρισκόταν το κόμμα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε να γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ο «μεγάλος ηγέτης» Αλέξης Τσίπρας επέμεινε να ακούει το 3% του κόμματός του, με συνέπεια να το ρίξει από το 30% στο 17,8% σε μόλις μια τετραετία, κι ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση! Όταν συνειδητοποίησε ότι η ζημιά που έκανε ήταν μη αναστρέψιμη, αποφάσισε να πάει «διακοπές διαρκείας στο Σούνιο», για να χρεωθεί άλλος την κατάρρευση. Στο μεταξύ το κόμμα το οποίο περιφερόταν ως ακέφαλο κοτόπουλο, είχε περίπου προδικάσει ότι «ήταν η σειρά της Έφης Αχτσιόγλου» να πάρει τα ηνία, με συνέπεια να επαναπαυθεί στην βεβαιότητα της εκλογής της και να μην κάνει απολύτως καμία κίνηση, σε ολόκληρο το καλοκαίρι του 2023. Και κάπως έτσι, ήρθε ο «αλεξιπτωτιστής» Στέφανος που με μια «επικοινωνιακή καταιγίδα», κατάφερε και υφάρπαξε το κόμμα από την Έφη Αχτσιόγλου.

Από εκεί και πέρα, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει πολλά να επιδείξει στο επίπεδο της πολιτικής. Και ακριβώς για τον συγκεκριμένο λόγο, θα έπρεπε να ήταν πολύ συνεσταλμένος. Η πολιτική, δεν είναι μόνο η ιδεολογική τοποθέτηση και η στρατηγική. Στην πολιτική υπάρχουν και πολλές ακόμη πτυχές -τις οποίες προφανώς αγνοεί- και έχει να κάνει με τις εσωκομματικές ισορροπίες, την παραγωγή πολιτικής από τα όργανα του κόμματος και προφανώς, τις καθημερινές «μικρές νίκες» της επιβολής της ατζέντας. Και για να το πούμε σε γλώσσα που θα καταλάβει ο σύντροφος Στέφανος, θα πρέπει να βάλει στο μυαλό του τα λεγόμενα «office politics» και να τα πολλαπλασιάσει τουλάχιστον επί χίλια.

Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

Νικόλ Λειβαδάρη: «Για την κρίση και τη δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, φταίει μόνο ο κύριος Κασσελάκης;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Αν θέλετε την άποψή μου, έχει την κύρια ευθύνη. Και έχει την κύρια ευθύνη, γιατί όλους αυτούς τους μήνες, δεν βγάζουμε μια πολιτική ατζέντα. Δεν έχουμε δώσει όραμα στον κόσμο. Δεν έχουμε εμπνεύσει, δεν έχει φέρει ένα κλίμα ανανέωσης - πολιτικής φρεσκάδας. Και η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, είναι μια εικόνα που αφορά, ή απασχολεί περισσότερο τις κοσμικές στήλες, παρά την πολιτική. Και αυτό γίνεται σε ένα πλαίσιο, που υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν, που παράγουν πολιτική, μπορώ να σας φέρω πάρα πολλά παραδείγματα. Η κοινοβουλευτική συνεδρίαση στις Σπέτσες, ήταν κάτι πάρα πολύ χρήσιμο -πρωτοβουλία του κύριου Κασσελάκη. Έμεινε όμως κάτι πολιτικό από αυτό; Όχι. Θυμάστε εσείς, ξέρετε ένα πλαίσιο πολιτικής, οραματικής που παράχθηκε από αυτό; Αυτό που έμεινε, ήταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνουν στις Σπέτσες».

Νικόλ Λειβαδάρη: «Είναι δυνατόν να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ - θεωρείτε ότι πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Όχι. Θεωρώ ότι η ηγεσία του κόμματος, πρέπει επιτέλους να έχει πολιτική λειτουργία και να καταλάβει ότι είναι η ηγεσία του κόμματος. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο».

Νικόλ Λειβαδάρη: «Ο κύριος Κασσελάκης είπε ότι "αυτό δεν μπορώ να το κάνω, αν είμαι πρόεδρος ύπο προθεσμία. Δώστε μου τη δέσμευσή σας, ότι θα μείνω στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εθνικές εκλογές και ότι δεν θα με αμφισβητήσετε την επόμενη των Ευρωεκλογών».

Χρήστος Σπίρτζης: «Ακούστε κυρία Λειβαδάρη. Ο κύριος Κασσελάκης, δεν είναι ούτε Αλέξης Τσίπρας, ούτε Ανδρέας Παπανδρέου. Ούτε Κωνσταντίνος Καραμανλής. Πρέπει και του εύχομαι -και είμαι και στη διάθεσή του να βοηθήσω και εγώ και όλοι- να το κατακτήσει αυτό. Οι ηγέτες και οι πρόεδροι που δεν είναι σε αμφισβήτηση, το κερδίζουν, δεν το ζητάνε. Δεν είναι προϊόν διαπραγμάτευσης».