Σκληρή κριτική εξαπέλυσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, κατά των οργάνων του κόμματος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ναυτεμπορική και στον δημοσιογράφο Φίλιππο Φιλιππακόπουλο. Κληθείσα να σχολιάσει την κατεύθυνση που περιμένει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από το συνέδριο -το οποίο διεξάγεται από σήμερα και μέχρι την Κυριακή- η κυρία Κασιμάτη είπε ότι προσβλέπει στο να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία της βάσης του κόμματος, αναφορικά με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, ρίχνοντας τα βέλη της, σε εκείνους που έχουν προσωπικές φιλοδοξίες και αμφισβητούν τον Στέφανο Κασσελάκη.

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η τοποθέτησή της για το εσωτερικό του κόμματος και συγκεκριμένα τα καθοδηγητικά του όργανα, τα οποία κατηγορεί ότι δεν έχουν λάβει σοβάρα υπόψη τα μηνύματα που έστειλαν οι κάλπες των εθνικών εκλογών του 2023. Μάλιστα, η κυρία Κασιμάτη τονίζει ότι δεν ανέλαβαν την ευθύνη που είχαν για την εκλογική συντριβή και ότι άφησαν μόνο του τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει την ευθύνη μιας συλλογικής ηγεσίας, παραιτούμενος από τη θέση του προέδρου. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί και άλλοι, η κυρία Κασιμάτη σημείωσε ότι θα έπρεπε να παραιτηθούν τα όργανα, καθώς δεν επιδείχθηκε η απαιτούμενη θεσμική αυτογνωσία.

Σκληρή κριτική, που εν πολλοίς όμως ισχύει, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας καταβαραθρώθηκε στις εθνικές εκλογές του 2023, λόγω των πεπραγμένων της τετραετίας 2019-2023 κι ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας ακούγοντας τους συντρόφους του 3%, κατέφυγε σε μια εχθροπαθή ρητορική κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωρυόμενος διαρκώς ότι ζούμε «καθεστώς χούντας», πράγμα το οποίο ακριβώς επειδή οι πολίτες της χώρας δεν το βίωναν, απέρριψαν εντελώς το -όποιο- μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός, ότι ο μοναδικός που παραιτήθηκε από θέση οργάνου στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την συντριβή του Αλέξη Τσίπρα, ήταν ο Χρήστος Σπίρτζης. Ο καθαρόαιμος ΣΥΡΙΖΑ τελικά, όταν κάτσει σε καρέκλα -όποια κι αν είναι αυτή- αρνείται πεισματικά να φύγει. Συνεπώς θα πρέπει να συμμερίζονται την άποψη του Στέφανου Κασσελάκη, ότι και στο ενδεχόμενο ήττας στις Ευρωεκλογές με 20 μονάδες, αυτός θα πρέπει να παραμείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δήλωση της Νίνας Κασιμάτη

Φίλιππος Φιλιππακόπουλος: «Μετά τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, εννοώ με τις κόντρες, τις αμφισβητήσεις, τα εσωκομματικά μαχαιρώματα -ό,τι έχει συμβεί-, θεωρείτε ότι από το συνέδριο αυτό, μπορείτε να βγείτε ενωμένοι και όλοι μαζί, στους στόχους που μας περιγράψατε;»

Νίνα Κασιμάτη: «Το συνέδριο έρχεται σε μια στιγμή που τελικά είναι απολύτως αναγκαίο, γιατί συντροφικά θα κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι, θα μιλήσουμε πολιτικά και πιστεύω βαθιά, ότι θα καταλήξουμε σε καλά συμπεράσματα. Αυτό ελπίζω. Με δημοκρατικό τρόπο, ούτως ώστε και να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Και βεβαίως, σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον, λαμβάνοντας επιτέλους τα μηνύματα που έστειλε η κάλπη, στις εκλογές του 2023 - αλλά φαίνεται να μην έχουν ληφθεί και τόσο σοβαρά υπόψη από τα καθοδηγητικά του όργανα. Η γνώμη μου είναι -και θα την επαναλαμβάνω με σεβασμό σε όλες και όλους τους συντρόφους μου- ότι δεν ανέλαβαν την ευθύνη που είχαν -την διαβαθμισμένη ευθύνη που είχαν ως καθοδηγητικά όργανα- και άφησαν μόνο του τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει το βάρος μιας ευθύνης, που ανήκε σε μια συλλογική ηγεσία και όχι μόνο σε εκείνον. Αυτό όχι για να υπάρξει κάποια τιμωρία σε προσωπικό επίπεδο, ούτε κάποιος στιγματισμός -»

Φίλιππος Φιλιππακόπουλος: «Άρα λέτε ότι έπρεπε να έχουν παραιτηθεί και άλλοι, αν καταλαβαίνω καλά».

Νίνα Κασιμάτη: «Όχι, δεν λέω ότι έπρεπε να είχαν παραιτηθεί κι άλλοι. Λέω ότι θα έπρεπε να παραιτηθούν τα όργανα. Μιλάω για μια θεσμική λειτουργία και μια θεσμική αυτογνωσία, που θα έπρεπε να είχε επιδειχθεί. Και δεν επιδείχθηκε».