Με μια δήλωση-βόμβα ο Χρήστος Σπίρτζης προειδοποίησε τον Στέφανο Κασσελάκη να μην εφαρμόσει τη μεθοδολογία του «αρπακτικού καπιταλισμού» (vulture capitalism) στον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα. Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην ΑΥΓΗ, αναφορικά εάν θα βρεθεί τρόπος να διασωθεί η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, ή θα κλείσει, ο κύριος Σπίρτζης κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι δεν έχει κάνει κάποια προσπάθεια εξυγίανσης της εφημερίδας, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «ποιος λέει να μην εξορθολογηστεί, να μη μειώσει τα έξοδά της, να μην κάνουμε μια προσπάθεια όλοι να βρούμε πόρους για την ΑΥΓΗ; Βεβαίως. Έγινε τέτοια προσπάθεια και δεν το ξέρω; Όμως -και θέλω να το πω αυτό-, υπάρχει "τακτική Χατζηδάκη", απαξιώνεις κάτι και μετά το πουλάς. Ελπίζω να μην πάμε σε τέτοιες λογικές».

Προφανώς, η τακτική που περιγράφει, δεν είναι «τακτική Χατζηδάκη», καθώς το παράδειγμα της ΔΕΗ λέει το αντίθετο: η ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ είχε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ έλλειμα και τώρα πλέον είναι από τις πιο εύρωστες εταιρείες της Ελλάδας. Αν μη τι άλλο, την απαξίωση την είχε κάνει το κόμμα του κυρίου Σπίρτζη. Το μοντέλο που περιγράφει ο κύριος Σπίρτζης είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, αλλά σε κάθε περίπτωση μια δεδομένη τακτική στην Wall Street, στην οποία θήτευσε ο Στέφανος Κασσελάκης. Η μεθοδολογία είναι απλή: εξαγοράζεται μια εταιρεία από μια άλλη -κυρίως με τραπεζικό δανεισμό, τα ίδια κεφάλαια δεν ξεπερνούν το 10% του τιμήματος- και αφότου πραγματοποιηθεί η εξαγορά, ο νέος ιδιοκτήτης δανείζεται μέσω της εξαγορασθείσας εταιρείας για να αποπληρώσει το αρχικό της δάνειο, εξαλείφοντας έτσι την όποια έκθεσή του. Κατόπιν, προσπαθεί να την κάνει κερδοφόρα μειώνοντας λειτουργικά κόστη και απολύοντας όσο το δυνατόν περισσότερους υπαλλήλους, προκειμένου να την μεταπουλήσει με κέρδος. Εάν η προσπάθεια δεν υλοποιηθεί, τότε ρευστοποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και η εταιρεία κηρύσσει πτώχευση.

Κληθείς να αποσαφηνίσει ακριβώς τι εννοεί ο κύριος Σπίρτζης, είπε ότι εννοεί ότι ελπίζει πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα πουλήσει «την ΑΥΓΗ, το Κόκκινο, για τα περιουσιακά στοιχεία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ», για να συνεχίσει λέγοντας ότι «ελπίζω αυτή η τακτική, να μην οδηγήσει σε πώληση περιουσιακών στοιχείων του κόμματός μας», βάζοντας στο κάδρο ακόμη και το ακίνητο της Κουμουνδούρου! Πάντως εάν γίνει αυτό, η Bain Capital θα τρίβει τα μάτια της, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει καταφέρει να κάνει το συγκεκριμένο εγχείρημα, δίχως καν με τραπεζικό δανεισμό, αλλά καταβάλλοντας μόλις δυο ευρώ! Η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν η πρώτη που εφάρμοσε τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, ήδη από τη δεκαετία του 1980. Σημαντική λεπτομέρεια: ο CEO της Bain Capital, ήταν ο Μιτ Ρόμνι, ο οποίος είναι Γερουσιαστής στην Γιούτα των ΗΠΑ, ενώ είχε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2012 και ήταν ο αντίπαλος του Μπάρακ Ομπάμα, στις τότε εκλογές. Συνεπώς, η ανησυχία του κυρίου Σπίρτζη, είναι το λιγότερο εύλογη.

Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

Χρήστος Σπίρτζης: «Ποιος λέει να μην εξορθολογηστεί, να μη μειώσει τα έξοδά της, να μην κάνουμε μια προσπάθεια όλοι να βρούμε πόρους για την ΑΥΓΗ; Βεβαίως. Έγινε τέτοια προσπάθεια και δεν το ξέρω; Όμως -και θέλω να το πω αυτό-, υπάρχει "τακτική Χατζηδάκη", απαξιώνεις κάτι και μετά το πουλάς. Ελπίζω να μην πάμε σε τέτοιες λογικές».

Γιώργος Σιαδήμας: «Με συγχωρείτε, τι να πουλήσει, την ΑΥΓΗ;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Για την ΑΥΓΗ, το Κόκκινο, για τα περιουσιακά στοιχεία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και κάποιοι -»

Γιώργος Σιαδήμας: «Με συγχωρείτε, τώρα αυτό που λέτε είναι βόμβα. Λέτε "ελπίζω να μην πουληθούν περιουσιακά στοιχειά" - δηλαδή το Κόκκινο ο ραδιοφωνικός σταθμός;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Το λέω πολύ καθαρά. Ελπίζω αυτή η τακτική, να μην οδηγήσει σε πώληση περιουσιακών στοιχείων του κόμματός μας».

Γιώργος Σιαδήμας: «Δηλαδή, της εφημερίδας ΑΥΓΗ για παράδειγμα, ή του ραδιοφωνικού σταθμού Κόκκινο;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Ή άλλων περιουσιακών στοιχείων. Επειδή στην αγορά είμαστε και ακούμε τι γίνεται. Εντάξει; Αυτό».