Εικόνες που έρχονται από τη Δαμασκό μετά με την επικράτηση των ανταρτών δείχνουν πανηγυρισμούς αλλά και λεηλασίες σε οτιδήποτε θυμίζει την προηγούμενη εξουσία του Μπασάρ αλ Άσαντ. Δεκάδες πολίτες εισέβαλαν στην κατοικία του Σύρου προέδρου η οποία είχε προηγουμένως λεηλατηθεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν μέσα στο εξαώροφο κτίριο, όπου οι σκάλες ήταν γεμάτες διασκορπισμένα έγγραφα. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του AFP, μια αίθουσα δεξιώσεων στο προεδρικό μέγαρο είχε καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά.

syria3.jpg

Μετά την κατάληψη της Δαμασκού από τις δυνάμεις των ανταρτών, πολλές δεκάδες άνθρωποι ανέτρεψαν και κατέστρεψαν αγάλματα του Μπασάρ αλ Άσαντ και του πατέρα του, Χαφέζ, στις πόλεις Χαλέπι, Χάμα, Ντεράα και αλλού. Ο Χαφέζ αλ Άσαντ είχε αναλάβει την ηγεσία της Συρίας το 1971 και παρέμεινε στην εξουσία μέχρι τον θάνατό του το 2000, οπότε και τον διαδέχθηκε ο γιος του, Μπασάρ. Για δεκαετίες, τα αγάλματα και τα πορτρέτα του Χαφέζ συμβόλιζαν τον απόλυτο έλεγχο της οικογένειας Άσαντ στη Συρία, ενώ εικόνες του ήταν κρεμασμένες σε δημόσια κτίρια, γραφεία και σχολεία, συχνά πλάι σε αυτές του Μπασάρ.

Στην πλατεία Ομεϋάδων της Δαμασκού, οι πολίτες γιόρταζαν την «απελευθέρωση» της πόλης, πυροβολώντας στον αέρα και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος). Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τη συριακή δημόσια τηλεόραση, οι αντάρτες χαρακτήρισαν την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ ως το τέλος του «τυράννου» και γνωστοποίησαν την απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων που, όπως ανέφεραν, «κρατούνταν άδικα».

Στους δρόμους της Δαμασκού, ένοπλοι άνδρες φώναζαν ρυθμικά: «Η Συρία είναι δική μας, δεν ανήκει στην οικογένεια Άσαντ», ενώ πυροβολούσαν στον αέρα. Παράλληλα, στρατιώτες του συριακού στρατού έβγαζαν βιαστικά τις στολές τους και αποχωρούσαν από το αρχηγείο του στρατού στην πλατεία Ομεϋάδων.

Σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντή του συριακού παρατηρητηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Μπασάρ αλ Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού. Ακολούθησαν υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Εκλογές σε 18 μήνες μέσω δημοψηφίσματος

Για «μεταβατική περίοδο 18 μηνών» προκειμένου στη Συρία να δημιουργηθεί «ένα ασφαλές, ουδέτερο και ήσυχο περιβάλλον» ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, έκανε λόγο ο Χάντι αλ Μπάχρα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters στο περιθώριο του Φόρουμ της Ντόχα.

Ο Αλ Μπάχρα, ο πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, είπε ότι μέσα σε έξι μήνες θα πρέπει να καταρτιστεί το νέο Σύνταγμα, επί του οποίου θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές, που θα είναι ένα δημοψήφισμα. «Το Σύνταγμα θα λέει αν θα έχουμε κοινοβουλευτικό σύστημα, προεδρικό ή μικτό. Και με βάση αυτό, θα οργανώσουμε εκλογές και ο λαός θα εκλέξει τον ηγέτη του» είπε ο Αλ Μπάχρα.

Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση ζήτησε από τους δημοσίους υπαλλήλους να συνεχίσουν τη δουλειά τους μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση της εξουσίας και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα τους πειράξει κανείς. Αναφερόμενος στη φυγή του Άσαντ από τη χώρα, ο Αλ Μπάχρα είπε ότι αισθάνθηκε ανακούφιση αλλά και «θλίψη» επειδή «θα έπρεπε να δώσει λόγο για όλα τα εγκλήματα που διέπραξε».

syria2.jpg

Πολιτικές εξελίξεις - Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ

Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία από τους αντάρτες, αναμένεται να φέρει χιονοστιβάδα πολιτικών εξελίξεων στη χώρα της Μέσης Ανατολής με τις ΗΠΑ να σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να διατηρούν την παρουσία τους στη Συρία, για την αποτροπή της αναβίωσης και οργάνωσης Ισλαμικού κράτους.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, τον υφυπουργό Άμυνας αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή Ντάνιελ Σαπίρο, ο οποίος μίλησε σήμερα στη διάσκεψη για την ασφάλεια Διάλογος της Μανάμα, που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν την παρουσία τους στην ανατολική Συρία.

Μιλώντας μερικές ώρες αφότου σύροι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι ανέτρεψαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο Σαπίρο κάλεσε όλα τα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους, ιδιαίτερα τις μειονότητες, και να σεβαστούν τους διεθνείς κανόνες.

«Θα συνεχίσουμε να έχουμε στενές διαβουλεύσεις με περιφερειακούς εταίρους που επηρεάζονται απ' αυτή την κρίση για να υποστηρίξουμε τις ανάγκες τους για την ασφάλεια», δήλωσε ακόμα ο Σαπίρο.