Τσιμεντοβιομηχανίες, διυλιστήρια και ηλεκτροπαραγωγοί επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος από την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Η επένδυση για την πλήρη ανάπτυξη της αποθήκης, σύμφωνα με την Energean, εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ. Οι πρώτες καταρχήν συμφωνίες για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στη σχεδιαζόμενη υπόγεια αποθήκη σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου (που διαχειρίζεται η Energean) έχουν ήδη υπογραφεί, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, με επιχειρήσεις από τους κλάδους της τσιμεντοβιομηχανίας και των διυλιστηρίων, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον και από τον κλάδο της παραγωγής ενέργειας.

Ετος-σταθμός το 2024 για τις συντάξεις

Χρονιά νέων θετικών παρεμβάσεων για τις κύριες συντάξεις αναμένεται να είναι το 2024. Η πρώτη και βασικότερη είναι εκείνη που έχει ήδη θεσπιστεί, αν και είναι ανοιχτό το ύψος της. Ο λόγος για την αύξηση όλων των κύριων συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2024 με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ του 2023. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες μακροοικονομικές προβλέψεις, αναμένεται μία αύξηση τουλάχιστον 4%. Την αύξηση θα δουν ολόκληρη στις πραγματικές αποδοχές τους όλοι οι «νέοι» συνταξιούχοι (δηλαδή όσοι βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13/5/2016), αλλά και οι «παλιοί» (δηλαδή βγήκαν στη σύνταξη πριν από τις 13/5/2016) και των οποίων η προσωπική διαφορά μηδενίστηκε φέτος. Επίσης, θα τη λάβουν εν μέρει όσοι «παλιοί» συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά έως 4%.

Εξωστρέφεια

Το 42% των πωλήσεων του ελληνικού βιομηχανικού ναυτιλιακού εξοπλισμού διοχετεύεται στη διεθνή αγορά, μαζί με περαιτέρω προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών του κλάδου, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Κίνηση της Πειραιώς

Στον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία εξυγίανσης, που επικυρώθηκε δικαστικά το 2019, μεταβιβάστηκαν τα εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία έναντι αθροιστικού τιμήματος 45 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες θέλουν τους παράγοντες της τράπεζας να ψάχνουν πρόθυμους στην αγορά να επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα.

Διαψεύδει η ΕΛΙΝΟΙΛ

Οι πληροφορίες που αναφέρονται σχετικά με τις επαφές εξαγοράς μετοχικού μεριδίου της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. είναι ανακριβείς και αναληθείς, λέει η εταιρεία. Ολα είναι στη φαντασία των ανταγωνιστών.

Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση στην ενέργεια

Μεγάλη μερίδα καταναλωτών στην ενέργεια αλλάζει προμηθευτή χωρίς να έχει εξοφλήσει τον προηγούμενο. Ο «ενεργειακός τουρισμός» και η υπόθεση των 35 KVA είναι τα κύρια ζητήματα που προβληματίζουν την αγορά λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με το επιπλέον κόστος που θα υποστεί ο κλάδος με την ενεργοποίηση της απόφασης για τη φορολόγηση των λεγόμενων υπερεσόδων των προμηθευτών.

Δημιουργία ταμείου για startups υγείας

Σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου επενδυτικού ταμείου, με κεφάλαια ύψους 120 εκατ. ευρώ και με αντικείμενο τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων στον κλάδο των επιστημών υγείας στην Ελλάδα, βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund), ορμώμενο και από επενδύσεις όπως αυτή της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer.