Μείζονα ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί από την «επίσημη» πρόταση του προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οχι γιατί ο αρχηγός ενός κόμματος έκανε πρόταση για ΠτΔ αλλά διότι ξαφνικά ο κ. Ράμμος από δημόσιος λειτουργός γίνεται κομματικός υποψήφιος, χωρίς ωστόσο να παραιτείται.

Η αποκάλυψη του κ. Χαρίτση ότι έχει συνομιλήσει με τον κ. Ράμμο, και προφανώς έχει αποδεχτεί την «πρόταση», γεννά ακόμη περισσότερα ερωτήματα, δεδομένου ότι συνεχίζει όπως προείπαμε να διατηρεί τα καθήκοντά του στην ΑΔΑΕ, μια κρίσιμη Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά και γιατί επιλέγει τη σιωπή. Από τη στιγμή, μάλιστα, που είναι «κομματικός» υποψήφιος, πολλοί διερωτώνται πώς μπορεί ταυτόχρονα να διευθύνει μια Ανεξάρτητη Αρχή, αφήνοντας υπόνοιες και περί… πολιτικού ασυμβίβαστου. Επίσης, πρόκειται για άνθρωπο που έχει χειριστεί ως έναν βαθμό και την υπόθεση των νόμιμων παρακολουθήσεων.

Ο «πράσινος»... λαγός

Την ίδια ώρα, δημοσίως τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους, αλλά παράλληλα δεν λένε ένα ξεκάθαρο «όχι», αποδεχόμενοι σιωπηλά την πρόταση Χαρίτση. Αξιοσημείωτο είναι ότι το όνομα του κ. Ράμμου το έβαλε στο τραπέζι ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Θεόδωρος Μαργαρίτης (τον οποίο άδειασε αρχικά η Χαριλάου Τρικούπη). «Υπάρχουν πρόσωπα που συζητιούνται και από τον πολιτικό κόσμο και από τον κόσμο της νομικής επιστήμης, κι από τα κοινωνικά κινήματα και από τους διανοούμενους. Δεν είμαι εγώ που θα υποδείξω, αλλά θα κάνω μία ερώτηση: ποιος θα είχε αντίρρηση από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την περίπτωση του Χρήστου Ράμμου;» είπε το στέλεχος, για να συμπληρώσει ο Α. Χαρίτσης: «Ηρθε η ώρα, απέναντι σε μια κυβέρνηση που δείχνει πρωτοφανή αλαζονεία και περιφρόνηση προς τους δημοκρατικούς θεσμούς, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να δώσουν μια ηχηρή απάντηση». Μάλιστα, ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς έσπευσε να στείλει επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αφορμή την πρότασή του, καλώντας τους σε συνάντηση για να συζητηθεί η δυνατότητα μιας κοινής στάσης γύρω από το κρίσιμο ζήτημα της προεδρικής εκλογής.

Ισως, μπορεί, θα δείξει

Ο Σωκράτης Φάμελλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξει μια τέτοια πρόταση: «Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω θεσμικά και δεν θα βάλω στη συζήτηση κανένα “φίλτρο” για τον κ. Ράμμο, γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια συζήτηση δευτερογενή, η οποία μπορεί να είναι λανθασμένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθεί για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας[...] Ομως η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να γίνει με δημόσιους όρους, αλλά με θεσμικούς».

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επιλέξει τη… σιωπή, λέγοντας πάντως ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από πολιτικό χώρο διαφορετικό από εκείνον της ΝΔ και να είναι προσώπου κύρους και ευρείας αποδοχής.

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Επιλογή πόλωσης κι όχι σύνθεσης

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής Β’ Πειραιά με τη ΝΔ, δηλώνει στο «Μανιφέστο»:

«Είθισται στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία ο θεσμός της Προεδρίας να ενώνει. Να επιδιώκεται η επιλογή προσώπων με συμβολισμό και με πλατιά κοινωνική απήχηση. Οι «πονηροί πολιτευτές» της Νέας Αριστεράς έχουν μείνει κολλημένοι όχι μόνο στο 1,5-2% που τους δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις αλλά και οι πρόσφατες ευρωκάλπες, αλλά και στα συμπλέγματά τους. Στα κόμπλεξ της εχθροπάθειας και του διχασμού που τόσο πλήρωσε η πατρίδα μας. Είναι αυτονόητο πως η επιλογή του Χρήστου Ράμμου εξυπηρετεί πολιτική ιδιοτέλεια και προωθεί όχι την ενότητα αλλά την πόλωση. Οι κουτοπόνηροι πολιτικοί του κομματιδίου της Νέας Αριστεράς κινήθηκαν από μικροκομματική ιδιοτέλεια θέλοντας να λύσουν τις διαφορές του χώρου τους κι όχι κοιτώντας το γενικό συμφέρον. Από την άλλη πλευρά, η αφωνία του κ. Ράμμου εδώ και τόσες ημέρες για το αν έχει συνομιλήσει –άρα και αποδεχθεί– αυτή την πρόταση δημιουργεί κινητικότητα και στην Ανεξάρτητη Αρχή της οποίας ηγείται. Ανεξαρτησία με ταυτόχρονη «μυστική διπλωματία» και επαφές με πολιτικά κόμματα δεν είναι συμβατή».

Σπύρος Κουλκουδίνας: Εξυπηρετεί κομματικές στρατηγικές

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας, βουλευτής Πιερίας με τη ΝΔ, δηλώνει στο Μανιφέστο:

«Η πρόταση για τον κ. Ράμμο, που κατατέθηκε από κόμμα της αντιπολίτευσης, στοχεύει στην εργαλειοποίηση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν κομματικές στρατηγικές.

Οσοι κόπτονται για την αξιοπιστία των Ανεξάρτητων και Ελεγκτικών Αρχών, προφανώς δεν αντιλαμβάνονται ότι το να προτείνουν τον εν ενεργεία πρόεδρο μιας Ανεξάρτητης Αρχής αυτό δεν ενισχύει ούτε τον ίδιο αλλά ούτε και τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει μια ανεξάρτητη και ελεγκτική Αρχή.

Η πρόταση για το πρόσωπο που θα εκλεγεί Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αποτελέσει «παίγνιο» συσχετισμών στην κατακερματισμένη και πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση.

Αντίθετα, το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να ταυτίζεται με τη διακομματική συναίνεση και αποδοχή αλλά και με μια επιλογή που δεν θα υπονομεύει τον θεσμό και τον ρυθμιστικό του ρόλο».

Ασημίνα Σκόνδρα: Πρόωρη και αντιθεσμική ονοματολογία

Η Ασημίνα Σκόνδρα, βουλευτής Καρδίτσας με τη ΝΔ, δήλωσε στο «Μανιφέστο»:

«Η πρόωρη συζήτηση για την εκλογή Προέδρου και η σχετική ονοματολογία θεωρώ ότι είναι κυρίως αντιθεσμική και οπωσδήποτε άκομψη τόσο για τη νυν πρόεδρο κ. Σακελλαροπούλου όσο και για τα πρόσωπα που ακούγεται το όνομά τους.

Η πρόταση της Νέας Αριστεράς για τον κ. Ράμμο δεν ξέρω αν οφείλεται σε μία αγωνιώδη προσπάθειά της να στρέψει τα φώτα της πολιτικής δημοσιότητας πάνω της ή στην προσδοκία ότι μπορεί εν τέλει να ευδοκιμήσει. Ομως ένας πρόεδρος ανεξάρτητης ελεγκτικής αρχής δεν είναι ούτε ορθό ούτε εύλογο να κομματικοποιείται.

Το γεγονός ότι ο κ. Ράμμος δεν έχει τοποθετηθεί τόσες μέρες, πιθανόν σημαίνει ότι ενδιαφέρεται – καλό θα είναι να ξεκαθαρίσει τη θέση του, αν θεωρεί σωστό να πολιτικοποιείται ο θεσμικός του ρόλος και, αν συμφωνεί με την πρόταση του κ. Χαρίτση, τι προτίθεται να κάνει με τη θέση του προέδρου την οποία κατέχει. Οπως και να έχει, η επίσημη πρόταση θα έρθει στην ώρα της και από τα χείλη του πρωθυπουργού».