Συγκρίνοντας τον εαυτό του με πύραυλο που έχει επιτύχει τον στόχο του ο Μπόρις Τζόνσον αποχαιρέτησε σήμερα την πρωθυπουργική κατοικία και το γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ και περιέγραψε τα μελλοντικά του σχέδια για μια επιστροφή σε μια πιο ήρεμη ζωή.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός υποβάλλει σήμερα επισήμως την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ παραδίδοντας την εξουσία στην Λιζ Τρας έπειτα από μια επεισοδιακή θητεία κατά την οποία κυριάρχησαν το Brexit και η πανδημία του κορονοϊού και η οποία διακόπηκε εξαιτίας σκανδάλων.

Κατά την τελευταία του ομιλία ως πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Τζόνσον εξέφρασε την “ένθερμη υποστήριξή” του προς την διάδοχό .

“Θα προσφέρω στην κυβέρνηση αυτή την πιο ισχυρή υποστήριξή μου”, δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, προτού μεταβεί στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας για να υποβάλει επισήμως την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ.

“‘Έληξε φίλοι μου”, σχολίασε ο Τζόνσον. “Θα στηρίξω την Λιζ Τρας και την κυβέρνησή της σε κάθε της βήμα”, σημείωσε.

Ο Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι η διάδοχός του, η Λιζ Τρας, θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τους πολίτες να αντεπεξέλθουν στις ραγδαία αυξανόμενες τιμές της ενέργειας.

“Και γνωρίζω ότι η Λιζ Τρας και αυτή η συμπονετική συντηρητική κυβέρνηση θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οδηγήσουμε τους πολίτες στην έξοδο από αυτή την κρίση και αυτή η χώρα θα το αντέξει και θα κερδίσουμε”, συνέχισε.

“Είναι μια δύσκολη περίοδος για την οικονομία. Είναι μια δύσκολη περίοδος για τις οικογένειες σε όλη τη χώρα. Μπορούμε να το ξεπεράσουμε και θα το κάνουμε, θα βγούμε από αυτό πιο δυνατοί”, κατέληξε.

Σε μια κατά κανόνα πομπώδη ομιλία, ο απερχόμενος πρωθυπουργός , “φωτογράφισε” τους βουλευτές εκείνους του Συντηρητικού Κόμματος τους οποίους κατηγορεί ότι τον ανάγκασαν να παραιτηθεί, σχεδόν σαν να θέλει να τους διαψεύσει και απαρίθμησε αυτά που θεωρεί προσωπικές του επιτυχίες στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.

Επίσης συνέκρινε τον εαυτό του με τον Κιγκινάτο, τον Ρωμαίο δικτάτορα ο οποίος, παρά την μεγάλη ηλικία του, εγκατέλειψε το μικρό του αγρόκτημα για να αναλάβει τον έλεγχο του ρωμαϊκού κράτους και να πολεμήσει μια εισβολή μέσα σε 16 μέρες.

Ο Κιγκινάτος επέστρεψε στο χωράφι του αλλά, σύμφωνα με τον μύθο, κλήθηκε για δεύτερη φορά για να αποκρούσει μια ακόμη κρίση, γεγονός που οδηγεί κάποιους να αναρωτηθούν αν ο 58χρονος Τζόνσον θα επιχειρήσει να επιστρέψει.

“Επιτρέψτε μου να πω ότι τώρα είμαι σαν αυτούς τους ενισχυτές πυραύλων που έχει εκπληρώσει τον στόχο του και τώρα θα ξαναμπώ στην ατμόσφαιρα και θα προσθαλασσωθώ με κάποιον αόρατο τρόπο σε κάποια απομακρυσμένη και άγνωστη γωνία του Ειρηνικού. Όπως ο Κιγκινάτος επιστρέφω στο άροτρό μου”.

Από τον Ιούλιο που ο Τζόνσον αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του από πρωθυπουργός έπειτα από τρία χρόνια, ο ίδιος και οι συνεργάτες του κρατούν κρυφά τα χαρτιά τους σχετικά με το επόμενο βήμα στην καριέρα του που κινήθηκε από την δημοσιογραφία προς την πολιτική, αλλά δεν τον κράτησε ποτέ για μεγάλο διάστημα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ;

Οι πιο στενοί του συνεργάτες λένε ότι η παραίτησή του θα του επιτρέψει να μην είναι πλέον “δημόσια ιδιοκτησία”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποτραβηχτεί από τα μέσα ενημέρωσης που τον ακολουθούσαν επί δεκαετίες.

Αλλά ένας πρώην συνεργάτης του επισημαίνει ότι ο Τζόνσον θα επιδιώξει να βγάλει χρήματα και το πιθανότερο είναι να επιστρέψει ως αρθρογράφος εφημερίδων που τον πληρώνουν καλά και πιθανόν να επιδιώξει μια θέση στο ΔΣ μιας επενδυτικής εταιρείας.

Ενδεχομένως να επιδιώξει ακόμη να συνεχίσει την βοήθεια προς την Ουκρανία έχοντας γίνει ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της από τον Φεβρουάριο που εισέβαλε σε αυτήν η Ρωσία, ενώ ίσως να ολοκληρώσει και το βιβλίο που γράφει για τον Σαίξσπηρ, το οποίο επρόκειτο να εκδοθεί το 2016.

Για τους περισσότερους όμως σχολιαστές το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα προσπαθήσει να επιστρέψει ως πρωθυπουργός, κάτι που πολλοί αναμένουν από κάποιον που, σύμφωνα με έναν βιογράφο του, ως παιδί ήθελε να γίνει “βασιλιάς του κόσμου”.

Κάτι όμως απίθανο, σύμφωνα με μια πηγή. Η δημοτικότητά του έχει καταβαραθρωθεί και μια δημοσκόπηση δείχνει ότι η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι δεν ήταν καλή η θητεία του.

Την Κυριακή, ωστόσο, ο Έντουαρντ “Εντι” Λίστερ, ο ο οποίος ήταν προσωπάρχης του για ένα μικρό διάστημα (2020-2021) και επί χρόνια στενός συνεργάτης του, είπε ότι ο λαός δεν θα πρέπει να ξεγράψει ποτέ τον Τζόνσον, όταν ρωτήθηκε αν ο τελευταίος θα διεκδικήσει μελλοντικά και πάλι κάποιο υψηλό αξίωμα.

“Ισως μελλοντικά, ποτέ δεν θα έλεγα ποτέ με τον Μπόρις Τζόνσον, όλα είναι πιθανά…”.