Ο προϋπολογισμός, που η συζήτηση και η ψήφισή του θα γίνει την Κυριακή, πάντα είχε τη δική του ιστορία. Διότι, πέρα από την πολιτική του σημασία, δεδομένου ότι αποτελούσε και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την εκάστοτε κυβέρνηση, είχε και… παραπολιτική σημασία καθώς ακολουθούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια μετά τη μεταμεσονύχτια ψήφισή του και το γνωστό δείπνο στην αγορά των Αθηνών μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των κοινοβουλευτικών συντακτών που τέτοιες ημέρες δούλευαν ατελείωτες ώρες. Οι καιροί άλλαξαν και τα κοινοβουλευτικά ήθη και έθιμα προσαρμόστηκαν. Εκείνο που έμεινε σταθερό είναι ότι τα κόμματα και οι αρχηγοί τους ετοιμάζονται για το μεγάλο… φινάλε της χρονιάς, η οποία είχε ουκ ολίγες ανατροπές, με πρώτη και καλύτερη αυτή που έφερε το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και τον Νίκο Ανδρουλάκη αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θετικές ειδήσεις

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή ξεκινώντας από την κυβέρνηση. Στο Μαξίμου θεωρούν δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιμείνει στις θετικές ειδήσεις (ρυθμούς ανάπτυξης, μείωση του δημοσίου χρέους, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μείωση ανεργίας, αναβάθμιση της οικονομίας κ.λπ.) και θα ανοίξει τα χαρτιά του για να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στο θέμα των τραπεζών. Ο πρωθυπουργός, που αρνήθηκε μια έκτακτη φορολόγηση καθώς, όπως υποστηρίζουν από το κυβερνητικό επιτελείο, αυτή δεν θα είχε κανένα πρακτικό όφελος για τους πολίτες, αναμένεται να ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, νομοθετική ρύθμιση για μείωση 50% των υψηλών προμηθειών που εισπράττουν από τους πολίτες για τις συναλλαγές τους, χαμηλότερες χρεώσεις, καλύτερα επιτόκια καταθέσεων, ενώ αναμένεται να προχωρήσει και σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχουν οι τράπεζες και δεν τα διαθέτουν στην αγορά.

Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο, θα συνεχίσει τη στρατηγική του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα συνεχίζει να πιέζει σε θέματα αξιοπιστίας καθώς διαπιστώνει ότι η επιλογή του να το στοχοποιεί ως «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» αποδίδει δημοσκοπικά, καθώς ελαχιστοποιήθηκαν οι διαρροές του κυβερνώντος κόμματος από κεντρώους ψηφοφόρους και παρατηρείται μάλιστα και μετακίνηση από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ. Πρόκειται για πολίτες που διαφωνούν με το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν ότι δεν πρέπει σε αυτήν τη φάση να ρισκάρουν την κυβερνητική σταθερότητα.

Επίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πληθύνει οι εισηγήσεις προκειμένου να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ένα μέτρο-έκπληξη το οποίο θα αφορά μια συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών που διαχρονικά στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τέλος, στη ΝΔ προβληματισμός υπάρχει και στο αν πάρει τον λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συζήτηση στη Βουλή και εάν τελικά τον ψηφίσει, όπως έλεγε πριν τη διαγραφή του.

Ο… εναλλακτικός

Από τη μεριά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην πρώτη του εμφάνιση σε συζήτηση επί του προϋπολογισμού ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα επιχειρήσει να καρπωθεί τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και διορθώσεις, ως αποτέλεσμα των δικών του πιέσεων. Με αυτό το επιχείρημα θα προσπαθήσει να πείσει ότι ο ίδιος αποτελεί εναλλακτική πρόταση εξουσίας και ότι έχει κυβερνητικό πρόγραμμα.

Αναμένεται να απαντήσει και στο… φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι πιστεύει σε «καθαρές λύσεις» και όχι σε ευκαιριακές συνεργασίες. Οπως υποστήριξε σε πρόσφατο άρθρο του: «Το ΠΑΣΟΚ πήρε και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει γενναίες πρωτοβουλίες για να δείξει έναν άλλο δρόμο πολιτικής, που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα του ελληνικού λαού και τις λειτουργίες του κράτους», προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «απαντά με καθαρές λύσεις στις καθημερινές αγωνίες του πολίτη και όχι χαμηλώνοντας τον πήχη και οικοδομώντας μία κοινωνία μειωμένων προσδοκιών» («Τα Νέα»).

Διμέτωπος σταθερά

Πρεμιέρα θα είναι και για τον Σωκράτη Φάμελλο η εμφάνισή του ως αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως απλού προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μπορεί οι νέες αποχωρήσεις βουλευτών να πλήγωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος όμως θα συνεχίσει τον διμέτωπο κατά του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, ενώ αναμένεται να πετάξει πάλι το γάντι στον Νίκο Ανδρουλάκη κατηγορώντας τον για βολική αντιπολίτευση αλλά και για διάθεση συναίνεσης στα σχέδια της κυβέρνησης.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Φάμελλος επιχειρεί να περιορίσει την συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας ότι η Κουμουνδούρου έχει ακόμη σφυγμό.