Το άρθρο του Κώστα Σημίτη στα «ΝΕΑ», το περασμένο Σάββατο, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στη Χαριλάου Τρικούπη, αιφνιδιάζοντας τη Φώφη Γεννηματά και τους επιτελείς της. Ο πρώην πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας μια φράση από τις δηλώσεις της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, μετά την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown, πήρε σαφείς αποστάσεις από την αντιπολιτευτική στρατηγική του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι, όπως και ο ΣΥΡ1ΖΑ, πέραν της κριτικής που ασκεί στην κυβέρνηση, δεν έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στις πρώτες συζητήσεις που έγιναν, όχι μόνο στο επιτελείο της κυρίας Γεννηματά αλλά και ανάμεσα σε βουλευτές και στελέχη, αφού η παρέμβαση Σημίτη σήκωσε τρικυμία στα νερά της Κεντροαριστεράς, το αναπάντητο ερώτημα αφορούσε τα κίνητρα του πρώην πρωθυπουργού. Θέλησε ο Κώστας Σημίτης να στείλει το μήνυμα στη Χαριλάου Τρικούπη ότι η αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί όχι μόνο δεν θα αποφέρει τα προσδοκώμενα κέρδη από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα καταστήσει το Κίνημα Αλλαγής ουρά του Αλέξη Τσίπρα; Επεδίωξε σε μια περίοδο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με το πρώτο κύμα αμφισβήτησης των επιλογών του και οι κυβερνητικές αρρυθμίες δεν κρύβονται να του προσφέρει στήριξη; Γιατί στο άρθρο του ο κ. Σημίτης απέφυγε την οποιαδήποτε αιχμή εναντίον της κυβέρνησης; Πώς γίνεται να αγνοεί το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής πέραν της κριτικής που ασκεί έχει καταθέσει μια σειρά προτάσεων τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας όσο και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της στην οικονομία και στην κοινωνία; Μήπως τελικά στην κριτική που άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να αναζητηθούν και εσωκομματικά κίνητρα;
Η Φώφη Γεννηματά δεν έκρυψε την έκπληξη αλλά και την ενόχλησή της για την παρέμβαση Σημίτη. Ζήτησε όμως από τους επιτελείς της να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε δήλωση για το θέμα. «Δεν θέλω να υπάρξει κανένα σχόλιο. Αν χρειαστεί θα απαντήσω εγώ» τους είπε. Παρ’ όλα αυτά, αντιδράσεις, διατυπωμένες σε ήπιους και προσεκτικούς τόνους, υπήρξαν. «Ανεύθυνη είναι η μη αντιπολίτευση» δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ενώ ο Παύλος Χρηστίδης συμπλήρωσε ότι «κάνουμε ουσιαστική αντιπολίτευση, γεμάτη προτάσεις». Το Κίνημα Αλλαγής «έχει ήδη εκπονήσει μια σειρά από πολύ αξιόλογες προτάσεις, οι οποίες ελάχιστα έχουν βρει δημοσιότητα σε μέσα ενημέρωσης» τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Φίλιππος Σαχινίδης που συνέδραμε στη διαμόρφωση των θέσεων του Κινήματος Αλλαγής για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Ωστόσο εν όψει της προγραμματισμένης συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή έπρεπε να απαντηθεί ένα ερώτημα: Πώς θα αντιδρούσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρούσε να αξιοποιήσει το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού για να ακυρώσει την εναντίον του κριτική; Το ζήτημα αυτό απασχόλησε την Τετάρτη μια ευρεία τηλεδιάσκεψη στελεχών, στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν οι στενοί συνεργάτες της προέδρου Μανώλης Οθωνας και Χρήστος Πρωτόπαπας καθώς και οι Κώστας Σκανδαλίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Μανώλης Χριστοδουλάκης και Στέφανος Παραστατίδης. Κατά τη συζήτηση ήταν εμφανής η ενόχληση που υπήρξε όχι τόσο για την κριτική που άσκησε ο Κώστας Σημίτης στο Κίνημα Αλλαγής αλλά για την ανυπαρξία κριτικής προς την κυβέρνηση. Οσο για την περίπτωση που ο Πρωθυπουργός επιχειρούσε να αξιοποιήσει το άρθρο Σημίτη, προκρίθηκε μια αντίδραση που θα συνδύαζε ειρωνεία (για τη ΝΔ ο κ. Σημίτης, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, είναι ο «αρχιερέας της διαπλοκής») αλλά και απαρίθμηση των πρωτοβουλιών του Κινήματος Αλλαγής για τις οποίες θα τόνιζε ότι «δεν μπορεί κανείς να τις αγνοήσει». Ηταν ένας τρόπος αποδοκιμασίας του κ. Σημίτη. Δεν χρειάστηκε. Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά στην παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.
Σε κάθε περίπτωση, το «επεισόδιο Σημίτη» δεν θα βγάλει το Κίνημα Αλλαγής από την αντιπολιτευτική γραμμή που έχει χαραχθεί. Μένει να αποδειχθεί το κατά πόσον μπορεί αυτή να ενισχύσει τη θέση του κόμματος στον πολιτικό χάρτη. Αν αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί, είναι βέβαιο ότι η συζήτηση για την αντιπολιτευτική στρατηγική του κόμματος θα ανοίξει ξανά. Οχι από τον Κώστα Σημίτη αλλά από τα στελέχη εκείνα που συμμερίζονται την άποψή του ότι θα πρέπει η τακτική της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση να αναθεωρηθεί.
Ποια θα είναι η συνέχεια; Ολα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει. Ο Κώστας Σημίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, δηλώνει σε συνομιλητές του ότι «το θέμα έχει λήξει» και εμφανίζεται απρόθυμος να κάνει το οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο. Από το περιβάλλον του πάντως αφήνεται να εννοηθεί ότι δεν συμφωνεί με τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού αλλά και την υψηλών τόνων κριτική προς την κυβέρνηση που προσδίδει στο Κίνημα Αλλαγής χαρακτηριστικά ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και η Φώφη Γεννηματά δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει συνέχεια. «Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να συνεχίσουμε αταλάντευτα στη γραμμή της υπεύθυνης και προγραμματικής αντιπολίτευσης, η_ οποία αποδίδει» επισήμανε μιλώντας με στενούς της συνεργάτες αμέσως μετά τη συζήτηση στη Βουλή. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν δείγμα απόδοσης της τακτικής που ακολουθείται, και η οποία συμπυκνώνεται στο «κάθε κριτική προς την κυβέρνηση θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες αντιπροτάσεις», το ότι στις μετρήσεις του προηγούμενου διαστήματος παρατήρησαν για πρώτη φορά μια μικρή έστω μετακίνηση προς το Κίνημα Αλλαγής ψηφοφόρων που επέλεξαν να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στη συνέχεια απογοητευμένοι από τη μετεκλογική του εικόνα μετακινήθηκαν στην «γκρίζα ζώνη» των αναποφασίστων.
Στην τοποθέτησή της πάντως ήταν εμφανής η προσπάθεια να απαντήσει στις αιτιάσεις του Κώστα Σημίτη για έλλειψη σχεδίου. Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της ήταν αφιερωμένο στην υπενθύμιση των 150 παρεμβάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης, για το ΕΣΥ, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τις προτάσεις επιστροφής σε μια «ασφαλή καθημερινότητα» με «ζωντανή την κοινωνία και την οικονομία».
του Δημήτρη Χόνδρου από το Βήμα