Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έφυγε, όμως η δευτερολογία του Σωκράτη Φάμελλου, προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι έμειναν πίσω οι λογογράφοι του και οι εμμονές της Κουμουνδούρου. 

Κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων ο κ. Φάμελλος όχι μόνο παρουσίασε μια μαύρη Ελλάδα, πιστός στην προεκλογική τακτική του κόμματός του, αλλά αποτόλμησε βουτιά και στην περίοδο των μνημονίων, επικαλούμενος δηλώσεις τότε κυβερνητικών στελεχών αδυνατώντας να αντιληφθεί πως η προσπάθειά του να γυρίσει τη χώρα πίσω καταψηφίστηκε στις πρόσφατες εκλογές. 

Υποστήριξε ότι «η πολιτική του (σ.σ.: πρωθυπουργού) δεν είναι εκσυγχρονιστική αλλά αναχρονιστική και δεν έχει το βλέμμα της στις νέες ευρωπαϊκές πολιτικές και δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στις αβεβαιότητες του μέλλοντος».

Επικαλέστηκε ακόμα μια φορά την εισαγόμενη ακρίβεια και ο εκπρόσωπος του κόμματος των επιδομάτων απέρριψε –οξύμωρο– το market pass.

Έκανε ότι δεν άκουσε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, αποπειράθηκε να πολιτικολογήσει πάνω στα τραγικά περιστατικά των τελευταίων ημερών.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση για αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος ρώτησε για τη στάση του ΠΑΣΟΚ: «Τώρα, θα επιχειρήσετε να αναθεωρήσετε το σύνταγμα, να καταργήσετε το άρθρο 16 και να διευκολύνετε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ποια θα είναι άραγε και η στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; Θα πάει χέρι-χέρι με τη Νέα Δημοκρατία στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος για να στρώσει το έδαφος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Είναι σαφές ότι εμείς θα είμαστε απέναντι».

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε: «Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, θέλουμε η πατρίδα μας, με αυτήν την ιστορία, με αυτούς τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, με αυτό το πανέμορφο περιβάλλον, με αυτούς τους ανθρώπους να είναι στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών χωρών. Και να παίζει ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο στη γειτονιά της και ευρύτερα. Γιατί, μπροστά στις μεγάλες αβεβαιότητες, η απάντηση δεν μπορεί να είναι το ξεπούλημα δημόσιας αλλά και ιδιωτικής περιουσίας, τα ρουσφέτια και ο αυταρχισμός μιας δεξιάς 70 χρόνια πριν. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό σχέδιο που δεν είναι η αποθέωση της ανεξέλεγκτης αγοράς και της κερδοσκοπίας που δημιουργεί φτώχεια, ανισότητες, εργαζόμενους που "κολυμπούν" και κρύβονται σε ψυγεία και ΕΚΑΒ με πυροσβέστες. Στο δικό σας σύστημα, ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις είναι μη προνομιούχοι, αν δεν συνομιλούν με βουλευτές και υπουργούς σας».

Κλείνοντας υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εκπροσωπήσει την άλλη πολιτική πρόταση. Αυτή η εναλλακτική πρόταση έχει στο επίκεντρο την εργασία, την καινοτομία, την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας. Με ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών, με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Τέλος, καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν τα αποτελέσματά της δεν διαχέονται σε όλη την κοινωνία. Αν δεν διασφαλίζει την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά. Για όλα τα παραπάνω δεν θα στηρίξουμε μία κυβέρνηση που μεγαλώνει τις ανισότητες και αμφισβητεί, και απαξιώνει, και απομειώνει τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης μόνο στην κοινωνία και στους πολίτες που αυτούς θα στηρίξουμε. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις αξίες της δημοκρατίας και της προόδου. Για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι και θα είναι ακόμη πιο ισχυρός. Γιατί είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που εγγυάται ένα βιώσιμο σχέδιο. Γιατί δεν έχει δεσμεύσεις και δεν υπηρετεί συμφέροντα, παρά μόνο τα συμφέροντα και τις ανάγκες της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς».