Αδύναμος να αντιληφθεί την πολιτική κοσμογονία που έχει προκύψει στη χώρα και την απαίτηση των πολιτών για ολοκληρωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε στη Βουλή εγκλωβισμένος σε μια μάχη που ο ίδιος ξεκίνησε για το ποιος, το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ασκήσει αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε μια σοβαρή αντιπολίτευση, που θα δίνει καθημερινές μάχες δίπλα στον πολίτη, με σχέδιο, αξιοπιστία και προοπτική. Με διάθεση συναινέσεων αλλά και με δημιουργική κριτική και αντιπροτάσεις όπου διαφωνούμε», είπε και επικαλέστηκε ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κράτους και των πολιτών, που θα σφυρηλατεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κάνοντας την κοινωνία σύμμαχο στις μεγάλες αλλαγές» χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτό το έχει καταφέρει η Νέα Δημοκρατία.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση της ΝΔ, επανέλαβε όλη την προεκλογική ρητορική που τον έφερε στην τρίτη θέση.

Υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται προοδευτικό σχέδιο με συγκεκριμένες προτεραιότητες, που θα βελτιώνει θεαματικά τη λειτουργία των θεσμών και θα οδηγεί στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων χωρίς όμως να καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση.

Σε ότι αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια υποστήριξε πως «προτεραιότητα για εμάς είναι η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου, ώστε να προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και έρευνα. Αλλά και δημόσιες επαγγελματικές σχολές που θα καλύψουν ζωτικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Επίσης πρέπει να ρυθμίσουμε την κατάσταση με τα ιδιωτικά κολλέγια που υπάρχουν στη χώρα. Να βάλουμε αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις. Να σταματήσουμε το εμπόριο πτυχίων χωρίς υπόβαθρο. Το ζήτημα αυτό είναι σύνθετο. Αφήστε λοιπόν τα ευχολόγια. Οι νέοι χρειάζονται υψηλής ποιότητας εφόδια. Και θα πρέπει να τα παρέχουμε χωρίς να εξαρτάται το μέλλον τους από την οικονομική επιφάνεια της οικογένειάς τους.

Θα αγωνιστούμε για την αναβάθμιση της Παιδείας στη χώρα μας. Γιατί αν δεν σταθεί στα πόδια της η νέα γενιά, δεν θα σταθεί όρθια η πατρίδα μας».