Έχουμε ακούσει τα απίστευτα από εχθές. Ο Κασσελάκης λέει ότι νίκησε (καλά μπορεί και να μην έχει καταλάβει ακόμα ο συγκεκριμένος τι γίνεται), το ΠΑΣΟΚ λέει ότι νίκησε παίρνοντας έναν Δήμο και 1 περιφέρεια, το ΚΚΕ επίσης λέει ότι νίκησε (εδώ μπορεί να πούμε ότι εν μέρει έχει ένα δίκιο γιατί κινήθηκε πολύ καλύτερα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν) οπότε όλοι κέρδισαν τάχα εχθές.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 7 περιφέρειες από την πρώτη Κυριακή, άλλη μία εχθές, ενώ οι αντάρτες της κέρδισαν 4 και 1 το ΠΑΣΟΚ με τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ. Τι φαίνεται σε γενικές γραμμές; Ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, πολιτικά η κεντροδεξιά είναι η νικήτρια και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ παράλληλα, παραμένει η δεξιόστροφη τάση στον κόσμο που αποτυπώθηκε στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Μπορεί η ακροδεξιά να έχασε δυνάμεις, αλλά η δεξιά φαίνεται να έχει κερδίσει αρκετό έδαφος, πιθανότατα και λόγω της ανυπαρξίας της αριστεράς και της κεντροαριστεράς.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο σήμερα από την Πειραιώς μιλούν για ΝΔ και αντιΝΔ στο πολιτικό σκηνικό και δεν μπορείς να τους ρίξεις και άδικο.

Η αποχή

Σε ρεκόρ η αποχή εχθές στην Αθήνα στο 73%. Το ρεπορτάζ δείχνει ότι οι περισσότεροι απέχοντες από τη διαδικασία, ήταν ψηφοφόροι που θα ψήφιζαν Μπακογιάννη, ωστόσο μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, θεώρησαν δεδομένη την εκλογή του και απείχαν από την ψηφοφορία όχι φυσικά για να στείλουν οποιοδήποτε μήνυμα, αλλά γιατί υποτίμησαν τη διαδικασία. Αυτό όμως ήταν και αυτό που πλήρωσε η κεντροδεξιά παράταξη. Και φυσικά φάνηκε και κάποια ολιγωρία στην οργάνωση για τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, οι Αθηναίοι πλέον ελπίζουν να παραμείνει η Αθήνα στις σωστές ράγες και να μην επιστρέψει στις δύσκολες ημέρες του Γιώργου Καμίνη...