Με το φαρμακερό σχόλιο «νισάφι πια με τους πατριώτες της φακής» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτηση του Κυριάκου Βελόπουλου για το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των αποδήμων

Ήταν η πληρωμένη απάντηση σε έναν πολιτικό αρχηγό ο οποίος, προφανώς έντρομος από το 0,7% που του έδωσαν οι Έλληνες του εξωτερικού στις εκλογές, χρησιμοποιεί κάθε αθέμιτο μέσο για να υπονομεύσει την ψήφιση του. Ο χαρακτηρισμός «έκτρωμα» που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Βελόπουλος στην ομιλία του στη Βουλή ήταν το λιγότερο που έκανε. 

Σε έναν πολιτικό ελιγμό που δεν έβγαζε άλλο νόημα πέρα από αυτό της στείρας άρνησης και της μνησικακίας απέναντι στους απόδημους Έλληνες, ο Κυριάκος Βελόπουλος, αρνήθηκε να δώσει θετική ψήφο στο ίδιο νομοθέτημα που είχε ψηφίσει δύο χρόνια νωρίτερα. 

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Βελόπουλος έγινε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ με την κατάθεση πρότασης νόμου με την οποία ζητά να μην προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ήταν μια πρόταση που είχε καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε κριθεί αντισυνταγματική διότι παραβίαζε την αρχή της ισοτιμίας της ψήφου. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Περιορίστηκε να πει απλώς «δεν ξέρω τι να σχολιάσω. Την ίδια ρύθμιση την ψηφίσατε πριν από ένα χρόνο. Μάλλον έπαιξε ρόλο το 0,7% που πήρατε από τους Έλληνες του εξωτερικού. Νισάφι με τους πατριώτες της φακής».