Αναφορές στον Νίκο Καζαντζάκη, στον Διονύση Σαββόπουλο και στον Γιώργο Σκαμπαρδώνη χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων για να αναδείξει την αναγκαιότητα ψήφισης του νομοσχεδίου.

O πρωθυπουργός είπε ότι είναι βαθιά δημοκρατική η κίνηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών και επισήμανε ότι ήταν εμπόδια η υποχρέωση κατάθεσης φορολογικής δήλωσης και της παραμονής για δύο χρόνια στην Ελλάδας. «Θεμέλιο της πρωτοβουλίας μας είναι η δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση όλων των μελών του εκλογικού σώματος. Η πρωτοβουλία μας απαντά σε ένα διαχρονικό αίτημα της διασποράς που ζητά να ενταχθεί στον εθνικό κορμό» σημείωσε. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι απόδειξη κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς μέχρι τώρα μόνο οι πιο εύποροι είχαν τη δυνατότητα να μπουν στο αεροπλάνο και να έρθουν στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι οι 200 ψήφοι είναι εξασφαλισμένοι αλλά κάλεσε την αντιπολίτευση να δώσει στο νομοσχέδιο 300 ψήφους, «Θέλουμε την ενεργή συμμετοχή των αποδήμων στα πράγματα της χώρας. Θέλουμε να εμπλουτίσουμε τη δημόσια ζωή με εμπειρίες που κοσμοπολίτες συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν» σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού είναι μαχητές όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μας. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τους νέους που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και είπε ότι τους «θέλουμε δραστήριους στα κοινά του τόπου» ώστε να μείνει ανοιχτή η πόρτα της επιστροφής στην πατρίδα. 

«Φθηνές δικαιολογίες» από τον ΣΥΡΙΖΑ 

Για την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι είναι αντίθετη με τις μετεκλογικές δεσμεύσεις για υπεύθυνη αντιπολίτευση. «Ενώ μεσολάβησαν τόσα και τόσα για το κόμμα σας ανασύρατε τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσατε όσο ήταν πρόεδρος ο κ. Τσίπρας» είπε και τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υπονομεύει την προσπάθεια. Χαρακτήρισε «φθηνές δικαιολογίες» τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ζήτησε να παραδειγματιστεί από τη... Ζωή Κωνσταντοπούλου με το λογοπαίγνιο «έτσι όπως τα φέρνει η ζωή». 

«Πατριώτες της φακής» 

Για τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο πρωθυπουργός είπε απλώς «δεν ξέρω τι να σχολιάσω. Την ίδια ρύθμιση την ψηφίσατε πριν από ένα χρόνο. Μάλλον έπαιξε ρόλο το 0,7% που πήρατε από τους Έλληνες του εξωτερικού. Νισάφι με τους πατριώτες της φακής».

Για την επιστολική ψήφο είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν τα τεχνικά μέσα, αλλά υπάρχει διάθεση για συζήτηση πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. 

«Αναδείχθηκε ο ηρωισμός των Ροδιτών» 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στις πυρκαγιές της Ρόδου λέγοντας ότι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, και επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη φωτιά. «Είναι πολύ σημαντικό να επανέλθει η Ρόδος. Είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού μας» είπε και τόνισε ότι χάθηκε το 10% των κλινών. «Αναδείχθηκε ο ηρωισμός των Ροδιτών και η αγάπη τους για τον τόπο τους και τους ανθρώπους που φιλοξενούν» σημείωσε. 

«Ακούγεται παράδοξο κάποιες φωνές να αμφισβητούν την ετοιμότητα του κράτους» είπε ο κ. Μητσοτάκης, αφού τόνισε τα θετικά σχόλια του διεθνούς τύπου για τη μεγάλη προσπάθεια απομάκρυνσης χιλιάδων ανθρώπων από τις περιοχές που καίγονται. «Το κράτος ήταν παρόν και ενισχυμένο όσο ποτέ» είπε. 

Επανέλαβε ότι το 112 είναι πολύτιμο γιατί σώζει ζωές και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι το μόνο πράγμα που κάνουν οι Αρχές είναι να εκκενώνουν περιοχές.  

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων.