Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, έστειλε από τη Βουλή το μήνυμα ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος», με αφορμή το επεισόδιο στην Κω.
«Η Τουρκία για μια ακόμα φορά παραβιάζει με προκλητικό και επιθετικό τρόπο το Διεθνές Δίκαιο. Ο στόχος είναι φανερός: Να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο», είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ψυχραιμία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δεν επέτρεψε να πετύχουν τα τουρκικά σχέδια. Τοποθετούμενος, στο πλαίσιο επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, είπε ότι η Τουρκία, «για μια ακόμα φορά εκτίθεται στη διεθνή κοινή γνώμη». Απευθυνόμενος μάλιστα στη γείτονα χώρα είπε ότι «όσο και εάν ενοχλείται η Τουρκία με τη συμπεριφορά των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, να γνωρίζει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του».
Αναφερόμενος στην «πρωτόγνωρη, κρίσιμη και σημαντική κατάσταση, στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας», είπε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε μια ακόμα φάση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, αλλά ένα οργανωμένο σχέδιο από πλευράς Τουρκίας, που χρησιμοποιεί απελπισμένους ανθρώπους για να προωθήσει τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές επιδιώξεις της. Την ίδια ώρα, βάζει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, ενώ δεν τηρεί τους όρους της ευρωτουρκικής δήλωσης». Όπως είπε, η Άγκυρα, με ένα όργιο προπαγάνδας και ψεύδους, επιχειρεί να εμφανίσει την Ελλάδα ως ανάλγητη και επιθετική, που ασκεί βία σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ευτυχώς, πρόσθεσε, «υπήρξε η άμεση και αποφασιστική αντίδραση της κυβέρνησης και ακύρωσε τους σχεδιασμούς του προέδρου της Τουρκίας και στον Έβρο και το Αιγαίο».
Μιλώντας για τις διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας «που έφεραν τα πρώτα θετικά και πρακτικά αποτελέσματα», είπε ότι «είχαμε και τη δήλωση της τουρκικής ακτοφυλακής, που ουσιαστικά απαγορεύει τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών από Αιγαίο, η οποία όμως συνιστά παραδοχή-ομολογία. Εμείς όμως δεν εφησυχάζουμε». «Πρέπει αυτά να αποδειχτούν στην πράξη» επισήμανε, ευχαριστώντας δημοσίως τα στελέχη του ΛΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διαχρονική προσφορά τους.
Τέλος, υπογράμμισε την αύξηση της δύναμης του ΛΣ κατά 1.500 στελέχη την οποία προβλέπουν διατάξεις του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται η κοινοβουλευτική επιτροπή, αλλά και της τοποθέτησης 900 εξ’ αυτών στα λιμεναρχεία του Ανατολικού Αιγαίου.
«Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους του Λιμενικού, που προασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και μάχονται για τη προστασία της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σαντορινιός.
«Η Τουρκία είναι προκλητική διότι έχει τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου η οποία εξέφρασε το φόβο αύριο τα επεισόδια να είναι προκλητικότερα. Παράλληλα, έθεσε θέμα προστασίας των ναυτεργατών που υποδέχονται σκάφη από την Ιταλία, η οποία είναι «σε καραντίνα» λόγω κορωνοϊού. «Ήρθε ιταλικό σκάφος στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, το «Βερόνικα» έρχεται στον Πειραιά ενώ αναμένεται να πιάσει λιμάνι πλοίο από Ιταλία που μεταφέρει ανεμογεννήτριες», παρατήρησε η κ. Μανωλάκου που ζήτησε τη λήψη μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους.
Απαντώντας, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι υπάρχει επαφή με τους καπετάνιους αλλά «εμείς δεν εφησυχάζουμε». Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός, «θα εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους» και στα δρομολόγια με Ιταλία από Πάτρα και Ηγουμενίτσα, ενώ – όπως είπε – και οι εταιρείες έχουν πάρει τα μέτρα τους με απολυμάνσεις, ασκήσεις προσομοίωσης κά. Παράλληλα, ο κ. Πλακιωτάκης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει το θέμα με ψυχραιμία, υπό την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ και των επιστημόνων.