Ένα προεκλογικό πρόγραμμα που κάνει πίσω ολοταχώς και καταργεί τουλάχιστον 30 νόμους οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται σε μια γενική αρχή. Όχι σε όλα και ναι στο τίποτα» ήταν το σχόλιο του Άκη Σκέρτσου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη (4/5). 

Εξηγώντας περαιτέρω, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για κατάργηση του νέου ΕΦΚΑ με τον οποίον οι συντάξεις δίνονται πλέον σε δύο μήνες αντί για δύο χρόνια που ήταν στο παρελθόν. 

Από τη λαιμητόμο του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει επίσης η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η διδασκαλία των αγγλικών στο νηπιαγωγείο, η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια και οι ειδικές προσλήψεις που έγιναν για τα ειδικά μαθήματα και αυτές των ψυχολόγων. 

«Μας μίλησαν για κατάργηση των νέων γονικών αδειών στους εργαζόμενους γονείς, της ψηφιακής κάρτας εργασίας, της ανεξάρτητης επιθεώρησης εργασίας» είπε ο κ. Σκέρτσος και σε αυτά πρόσθεσε τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του ατομικού κουμπαρά των νέων που εξασφαλίζει υψηλότερες επικουρικές συντάξεις έως 70% στους νέους εργαζόμενους και την κατάργηση του νόμου για τη διαχείριση των πορειών που θα έχει ως αποτέλεσμα να παραλύει το κέντρο των πόλεων με την παραμικρή διαδήλωση.
 
«Μετρήσαμε 80 εξαγγελίες που απλά υπόσχονται πολιτικές που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση. Πολιτικές που ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην υποκρισία του καταψήφισε τα προηγούμενα χρόνια καταγγέλλοντάς τες. Καμιά δημιουργικότητα καμία προσπάθεια να κρύψουν την ένδεια των δικών τους ιδεών αλλά και τη διγλωσσία τους» είπε ο Άκης Σκέρτσος και απαρίθμησε ενδεικτικά τις ρυθμίσεις χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, που έχουν γίνει, την αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες, που έχει γίνει, την ολοκλήρωση των χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων σε όλη τη χώρα που έχει δρομολογηθεί, το νέο gov.gr, που έχει γίνει, τη χρηματοδότηση ΜμΕ από κοινοτικά κονδύλια, τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, το πρόγραμμα κοινωνικής στέγης που τρέχει ήδη, τον προσωπικό βοηθό ΑμεΑ και πολλά άλλα. «Είναι θετικό ότι δεσμεύονται για αυτονόητες πολιτικές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Το ερώτημα είναι μπορούν να τις υλοποιήσουν; Η μειωμένη αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα τους δίνει την απάντηση» επισήμανε.

Οι 18 δεσμεύσεις που δεν υλοποιήθηκαν 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε και στην τετραετία της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ απαριθμώντας 18 δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί την περίοδο 2015 - 2019, αλλά δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα. «Η ίδια ομάδα πολιτικών στελεχών υπό τον κ. Τσίπρα, με τις ίδιες ικανότητες και ιδέες έρχονται και μας λένε σήμερα, 4 χρόνια μετά ότι θα υλοποιήσουν όσα ξέχασαν ή δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν όταν κυβερνούσαν» σημείωσε και πρόσθεσε: «Γιατί να τους πιστέψουμε ότι θα επαναφέρουν τη 13η σύνταξη και από που θα χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες; Γιατί δεν έδωσαν καμία αύξηση στους υγειονομικούς την περίοδο Διακυβέρνησης τους και το μόνο που τους ένοιαζε ήταν το περίφημο «μαξιλάρι» και η άγρια υπερφορολόγηση; Γιατί δεν έτρεξαν με ταχείς ρυθμούς οι ΑΠΕ στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης τους; Αντιθέτως ήταν κολλημένες. Γιατί δεν έγινε τίποτα στις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων;»

Πρόγραμμα εκτός οικονομικής και μαθηματικής λογικής

Ως κερασάκι στην τούρτα, ο Άκης Σκέρτσος άφησε τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορούν να υλοποιηθούν διότι δεν το επιτρέπει καμία λογική, ούτε η οικονομική ούτε η μαθηματική. «Το οικονομικό του πρόγραμμα κοστίζει τελικά μετά από συνεχείς αναθεωρήσεις προς τα πάνω -σε διαδοχικές ομιλίες του κ. Τσίπρα, 83 δισ. ευρώ στην τετραετία, περίπου 20-21 δισ. ευρώ ετησίως που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα χρεοκοπία, εποπτεία, φτώχεια και διεθνή αναξιοπιστία. Έχουμε έναν κατάλογο με τουλάχιστον δέκα εμβληματικά ανέφικτες υποσχέσεις που απλά επιβεβαιώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κακό του εαυτό που τάζει λαγούς με πετραχήλια αλλά στο τέλος κάνει τα αντίθετα» επισήμανε, κάνοντας την αναπόφευκτη σύγκριση με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. «Μας χαροποιεί περισσότερο όμως το γεγονός ότι από την ανακοίνωση των προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκύπτει περίτρανα ποιος έχει
υλοποιήσιμο πρόγραμμα εντός των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας. Εμείς είναι η απάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ  συνοδεύει τις φαραωνικές υποσχέσεις του και με ασύστολα ψεύδη που ενώ καταρρίπτονται εύκολα από τους αριθμούς, συνεχίζουν τόσο ο κύριος Τσίπρας όσο και στελέχη του να περιφέρουν δημοσίως» κατέληξε.