Σε μια καθόλου τυπική -για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ- δήλωση προχώρησε ο βουλευτής του κόμματος, Πέτρος Παππάς, σε πάνελ του One TV, με τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή. Κληθείς να σχολιάσει την ιδιωτική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο κύριος Παππάς άρχισε να αναπαράγει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, περί της αδυναμίας της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, λέγοντας ουσιαστικά ότι αντί να μπορούμε να χειριστούμε τις γειτονικές μας χώρες, μας χειρίζονται εκείνες. Ως παράδειγμα έφερε το περιστατικό που συνέβη έξω από το στάδιο στο Γαλάτσι κατά την επίσκεψη του Έντι Ράμα στη χώρα μας, όπου είχε παραστεί ομογενής από τη Βόρειο Ήπειρο για να διαμαρτυρηθεί και του επιτέθηκαν Αλβανοί παριστάμενοι.

Όμως, ο Πέτρος Παππάς, το «πήρε λίγο πιο δεξιά» το αφήγημα και κατήγγειλε ότι ο Έντι Ράμα έκανε τον αετό της «μεγάλης Αλβανίας» και ότι είπε πως «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και στους Αλβανούς», φράση η οποία λίγο-πολύ βρίσκεται στον ιδεολογικό πυρήνα της Αριστεράς και η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Σοφίας Βούλτεψη που του είπε «Εσείς αυτό το λατρεύετε. Εσείς λέτε "είμαστε όλοι άνθρωποι"», με τον Πέτρο Παππά να απαντάει «Αυτά τα λέτε εσείς. Η Ελλάδα ανήκει μόνο στους Έλληνες. Είναι δεδομένο». Είναι άγνωστη η απάντηση στο ερώτημα, «σε πόση ώρα εξαντλήθηκαν τα υπογλώσσια στην περιοχή πέριξ της Κουμουνδούρου, μετά τη συγκεκριμένη δήλωση;», αλλά μπορεί να εικάσει με ασφάλεια κανείς ότι μέσα στα επόμενα πέντε λεπτά, δεν θα έμεινε ούτε ένα για δείγμα.

Ολίσθημα, η τροχιοδεικτικές βολές;

Ο Πέτρος Παππάς σπανίως κάνει ολισθήματα και όποιες φορές πράγματι ολισθήσει, συνήθως ανακαλεί επιτόπου. Όπως είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ο Πέτρος Παππάς είναι ο «πρώτος πιστός» του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς ήταν ο πρώτος βουλευτής που δημοσίως εξέφρασε την στήριξή του σε εκείνον, για αρχηγό του κόμματος, ενώ πολλές φορές ανέλαβε τον ρόλο του προσώπου που θα έριχνε τις τροχιοδεικτικές βολές, που αργότερα ακολουθούσε ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως για παράδειγμα, με τη σκληρή στάση απέναντι στα στελέχη -που τελικώς αποχώρησαν και έφτιαξαν τη Νέα Αριστερά- τα οποία διαφωνούσαν μετά την εκλογή του στην ηγεσία, καθώς ήταν ο πρώτος -αν και πολύ νέο στέλεχος του κόμματος- που μιλούσε ανοικτά για παραιτήσεις και διαγραφές.

Συνεπώς, η συγκεκριμένη δήλωση από το συγκεκριμένο άτομο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι παραδοσιακά, τέτοιες προωθημένες δηλώσεις δεν είναι προσωπικές απόψεις, αλλά αντηχούν τις απόψεις που θα έρθει να υιοθετήσει στη συνέχεια ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης. Συνυπολογίζοντας τις συνεχείς αναφορές περί της «πατριωτικής Αριστεράς», καθώς και την κριτική που δέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης, ότι ουδεμία σχέση έχει με την Αριστερά, εύλογα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται περί τροχιοδεικτικών βολών. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον αφενός, χωρίς αμφιβολία αφετέρου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα, όπου ο λόγος του προέδρου είναι «νόμος», καθώς πάντοτε τα μέλη και τα στελέχη συντάσσονται με την άποψή του, ακόμη κι αν πηγαίνει κόντρα στις ιδεολογικές καταβολές του κόμματος. Το είδαμε άλλωστε με τον Αλέξη Τσίπρα, το πόσο εύκολα πήγε περίπατο η «πολυφωνία» σε παλαιότερο συνέδριο του κόμματος, όπου οι σύνεδροι ψήφισαν ενάντια στην εισήγησή του, με τον Αλέξη Τσίπρα να τους βάζει να ξαναψηφίσουν τη δική του εισήγηση.

Η δήλωση του Πέτρου Παππά

Πέτρος Παππάς: «Επιτέθηκαν άνθρωποι αλβανικής καταγωγής, στον Έλληνα ομογενή, έξω (σ.σ. από το στάδιο στο Γαλάτσι), ο οποίος διαμαρτύρονταν για αυτό το οποίο συμβαίνει, έκανε τον αετό της «μεγάλης Αλβανίας», μας είπε ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και στους Αλβανούς και αντί -»

Σοφία Βούλτεψη: «Εσείς αυτό το λατρεύετε».

Πέτρος Παππάς: «Αυτά τα λέτε εσείς, κυρία Βούλτεψη».

Σοφία Βούλτεψη: «Εσείς λέτε "είμαστε όλοι άνθρωποι" -»

Πέτρος Παππάς: «Αυτά τα λέτε εσείς. Η Ελλάδα ανήκει μόνο στους Έλληνες».

Σοφία Βούλτεψη: «Ααα, τι έγινε;»

Πέτρος Παππάς: «Αυτό είναι δεδομένο. Από εκεί και πέρα, φυσικά είμαστε όλοι άνθρωποι, φυσικά σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σοφία Βούλτεψη: «Δηλαδή οι Αλβανοί που είναι εδώ;»

Πέτρος Παππάς: «Οι Αλβανοί που είναι εδώ 20 και 30 χρόνια, πρέπει επιτέλους να πάρουν υπηκοότητα, αυτό λέμε. Όταν γίνουν Έλληνες πολίτες, προφανώς».